Çelenk sunumunun ardından Manisa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Merter Yıldız günün tarihçesinden bahsetti.

Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’nin aldığı karar doğrultusunda her yılın nisan ayının son cumartesi gününün Veteriner Hekimleri Günü olarak kutlandığını ifade eden Yıldız, “Tüm tarihimiz boyunca mesleğimizin odak noktası hayvanlar olarak görünse de hayvan yetiştiriciliği, hayvansal gıda, çevre sağlığı ve halk sağlığı alanlarında yılmadan çalışmaya devam ediyoruz. Yeri geliyor sürdürülebilir hayvansal gıdaya ulaşmak için hayvan yetiştiriciliği alanında, sağlıklı hayvanların yetiştirilmesinde, hayvanlardan üretilen sağlıklı gıdanın halkımıza ulaşmasında, çevre ve halk sağlığında, geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız pandemide olduğu gibi halkımızın sağlığına kavuşması için aşı üretiminde aktif rol alarak üzerimize düşen görevi en iyi bir biçimde yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Veterinerlerin sorunlarından da bahseden Yıldız şöyle konuştu: “Hekimlik mesleğimizi ifa ederken son yıllarda üzüldüğümüz konulardan biri ise tüm bu görevlerimizi yerine getirirken hekim olmanın bilinci ile hareket etmemize rağmen yasalar karşısında sağlık çalışanı olarak görülmüyor olmaktır. Bir meslek düşünün ki tedaviden koruyucu önlemlerin alınmasına kadar yetkin ve etkin davransın, titrinde hekim ünvanı yer alsın ama yasalar karşısında sağlık çalışanı olarak görülmesin. Sağlık çalışanlarına tanınan tüm özlük haklarından ve pozitif ayrımcılıklardan muaf tutulsun, hastalarına muayene ederken başına gelen elim olaylarda dahi yıpranma payları ellerinden alınmış olsun, sağlık hizmeti verdiği sırada şiddete maruz bırakıldığı halde sağlıkta şiddet yasasında yer almasın.  Evet, biz bugün dünya veteriner hekimler Günü’nü kutluyoruz ama buruk bir şekilde kutluyoruz. Çünkü; 1949 yılından beri her yıl için alınan iki aylık fiili hizmet zammı hakkı, 2006 yılında ‘Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır’ gerekçesiyle ellerinden alınmıştır.  Veteriner hekimler sağlık sınıfında olmalarına rağmen 2018, 2022 ve 2023 yıllarında diğer sağlık mensuplarına emeklilikte ek ilave haklar verilirken kapsam dışı tutulmuşladır.  Benzer şekilde Tarım ve Orman Bakanlığında görev yapan teknik sınıfın Özel Hizmet Tazminatları arttırılırken Veteriner Hekimler teknik sınıf olmadıkları gerekçesiyle kapsam dışı bırakılmışlardır. 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sağlık hizmetleri sınıfında yer alan uzmanlara 185 ile 200 arasında ek puan verilirken veteriner hekimlere 160 puan verilmesi ile de ayrı bir mağduriyete neden olunmuştur. Ayrıca kanunda uzman veteriner hekimlerden ise hiç söz edilmemektedir. Yine teknik sınıflara verilen arazi tazminatı tüm mesaileri sahada geçen veteriner hekimlere verilmemektedir. Tüm bu hak kayıpları sonucu, sağlık hizmeti sınıfındaki diğer mesleklerle veteriner hekimler arasında maaş uçurumu oluşmuş, 5 yıl eğitim alan veteriner hekimlerle Tarım ve Orman Bakanlığında beraber çalıştığı diğer meslek mensupları arasında da ciddi farklar oluşmuştur” diye konuştu.

Taleplerini de dile getiren Yıldız, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Plansız arttırılan fakültelerle eğitimde nitelik tartışılır hale gelmiş, her yıl mezun olan 3000’in üzerinde genç veteriner istihdam sorunu yaşamaya başlamıştır. Hiçbir uygulama dersi almadan iki yıllık uzaktan eğitim bölümlerinden mezun olanların veteriner fakültelerine geçiş yapması bilime aykırı olup, hayvan ve insan sağlığı açısından da risktir.  Atanamayan binlerce genç meslektaşımızın umutları kırılmış, geleceklerini yurt dışında aramaya başlamışladır. Son iki yılda yurt dışına gitmek için başvuranların sayısı 20 kat artmıştır. İnsana yapılan yatırım boşa gitmiş, nitelikli beyinler ülkeyi terk etmeye başlamışlardır. Serbest çalışan veteriner hekimler orantısız mevzuatın getirdiği ağır ceza ve baskılarla hastalarına yeterli zaman ayıramaz, işlerini yapamaz hale getirilmişlerdir. Belediyelerde çalışan veteriner hekimler, merkezi ve yerel idarecilerin inisiyatif almamaları nedeniyle hedef haline getirilmiş,  mobing, psikolojik ve fiziki şiddet altında çalışmak zorunda kalmışlardır.  Veteriner hekimler sağlıkta şiddet yasası kapsamı dışında tutulduğundan çalıştıkları her alanda şiddet girişimlerine açık hale gelmişlerdir. Gıda, ilaç ve diğer alanlarda çalışan veteriner hekimler yıllardır iş ve ücret güvencesi olmadan çalıştırılmaktadırlar. Veteriner Fakültesi öğrencilerimiz, hekim yetiştiren diğer fakülte öğrencilerine sağlanan, intörnlük ve staj süreçlerindeki özlük haklarından mahrum bırakılmıştır.”

Manisa’ya uyarı… Gök gürültülü sağanak şeklinde geliyor! Manisa’ya uyarı… Gök gürültülü sağanak şeklinde geliyor!

Muhabir: Özkan ÇELİK