Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Aydın Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Esat Ülkü’yü anmak için basın açıklaması yapan Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, açıklamasında Manisa’daki koronavirüs durumuna ilişkin de bilgi verdi. Manisa’da vakaların geçtiğimiz hafta içerisinde günlük 100’ün altına düştüğünü söyleyen Duran, rakamların bu hafta tekrar yükselişe geçtiğini belirtti. Duran, bu hafta itibariyle vaka sayılarının tekrar günlük 200 civarına geldiğini ifade etti.

Manisa Tabip Odası, Aydın Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Esat Ülkü başta olmak üzere Covid-19 salgınında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını andı. Manisa genelindeki hastanelerde 1’er dakikalık saygı duruşu yapıldı. Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, Genel Sekreteri Prof. Dr. Peyker Temiz, Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Sapmaz Karabağ ile birlikte basın açıklaması yaptı.

Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, 130 ülkede Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edildiğini belirterek, Türkiye’de de aynı beklenti içerisinde olduklarını kaydetti. Duran, “Tüm dünya da olduğu gibi bizim ülkemizde de sağlık çalışanlarının bu hastalığa yakalanma oranı daha yüksek. Normalde yakalanma oranı 4-5 kat iken hekimlerimiz 10 kat üstünde. Bakanlığın şuan ki son dönem çelişkili açıklamaları da hasta vaka sayısıyla ilgili bakanlığın ilettiği hasta sayısı 40 bini geçmiş durumda. Sağlık çalışanı olarak 40 bin. Bunlar hasta mı vaka mı olduğu belli değil. Ancak bildiğimiz tek bir şey var hala efekte oluyor. Bizler ölüyoruz. Bir hafta içinde 7 hekimimizi kaybettik. Covid-19 salgınının başlangıcından bugüne, bize bildirilen 50’si hekim olmak üzere 110 sağlık emekçisini kaybettiğimizi üzüntüyle açıklıyoruz. Son bir haftada kaybettiğimiz meslektaşlarımızın sayısı 7. Bir haftada 7 hekim. Son olarak iki gün önce çok değerli bir hekimimizi, bir tabip odası başkanımızı, Aydın Tabip Odası Başkanı Meslektaşımız Sevgili Op. Dr. Esat Ülkü gibi yeri kolay kolay doldurulamayacak çok kıymetli bir değerimizi daha kaybettik. Acımız sonsuz” dedi.

“MANİSA’DA VAKA SAYILARI TEKRAR YÜKSELİŞTE”

Manisa’da bu hafta vakalarda tekrar bir artış göründüğüne dikkat çeken Duran, “Geçen hafta biraz azalmıştı. Günlük 100 vakanın altına düşmüştü. Bir ay öncesinde ise 200-300 vaka arasında değişiyordu. Vaka sayısı genel olarak artmış durumda. Sağlık çalışanları olarak da bu ay içinde 100’e yakın çalışanımızın enfekte olduğunu biliyoruz. Bu veriler hastanede çalışan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler. Ortalama olarak sayıları toplamaya çalışıyoruz. Şu ana kadar Manisa’mızda bir emekli hemşiremiz vefat etti hastalıktan dolayı. Onun dışında birkaç hekim arkadaşımızın hastalandığını da biliyoruz. Sağlık çalışanları içerisinde personel, güvenlik, sekreter de var. Yani her hastanede çalışan sağlık emekçileri hastalanıyor” ifadelerini kullandı.

Duran, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sağlık bakanının ilettiği hasta sayısı ve vaka sayısı farklı. Çünkü bakan kendi de söyledi sadece hastaneye yatan, semptom gösteren ve pozitif olanların sayısını veriyor. Buradaki sayı pozitif veya tomografiyle tanısı konan vakalar.  Bunların büyük bir kısmı evde takip ediliyor. Filyasyon çalışmaları devam ediyor. Filyasyon çalışmalarını önemsiyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız da hassasiyet göstermesi gerekiyor. Filyasyon bu hastalığın bir şekilde kontrol altında tutulmasını sağlayan bir çalışma. Filyasyon ekibimiz hasta olanlarla temas kuranların izolesini sağlama ve takip görevi üstleniyor. Türkiye’de yüzde 25-30 civarında semptomluya ulaşabiliyoruz.  Yani aslında 4 temaslı kişiden 1 kişiye ulaşılabiliyor. Temaslıların 4’de 3’ü ortalıkta geziyor. Buna rağmen yine de bir başarı sağlanabiliyor. Yani şuan ki durum kontrol altında tutulabiliyor. Ama bu sayının daha yüksek olması durumunda biliyoruz ki daha rahat bir süreç yönetilebilecek” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim