Manisa'da Sağlık Müdürlüğü ile İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün ortaklaşa çalışmaları sonucu kaçak ve sahte ilaçla son derece önemli bir savaş veriliyor. İl Sağlık Müdürlüğü'nden alınan verilere göre Manisa'da 2015 yılından bugüne 21 bin 905 adet sahte veya kaçak ilaç ele geçirildi. Manisalılara çağrıda bulunan İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, "Sahte ilaç kullanımında etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkiler, ilaç ve gıda etkileşimleri, zehirlenmeler hatta ölümler görülmektedir." dedi.



Ülke genelinde büyük bir tehdit oluşturan sahte ilaç, Manisa'da da tehlike saçarken, bu konuda gerek İl Sağlık Müdürlüğü, gerekse İl Emniyet Müdürlüğü önemli bir savaş veriyor.
ŞEHZADELER, TURGUTLU, AKHİSAR
Sağlık Müdürlüğü'nden alınan verilerde, Manisa'da İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde; 2015 ve 2016 yılında Şehzadeler ilçesinde 6 bin 87 adet, Akhisar İlçesinde 2 bin 918 adet, Turgutlu İlçesinde 12 bin 900 adet olmak üzere toplam 21 bin 905 adet sahte veya kaçak ilaç ele geçirildiği belirtildi. Bu ilaçların genellikle zayıflama ve cinsel gücü arttırıcı ilaçlar olduğu belirlenirken, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı ve ele geçirilen ürünlerin inceleme ve analiz için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Sağlık Bakanlığı'na gönderildiği bilgisi edinildi.
"İLACI İNTERNETTEN, TELEFONDAN DEĞİL ECZANEDEN ALIN"
Sahte ilacın insan sağlığına etkileri konusunda görüşlerini aktaran İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, sahte ilacın kalite standartlarının, etkinliğinin ve güvenliğinin garanti altında olmadığına dikkat çekti. Kaplan, sözlerine şöyle devam etti: "Sahte ilaç kullanımında etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkiler, ilaç ve gıda etkileşimleri, zehirlenmeler hatta ölümler görülmektedir. Bu tür ürünlerin kullanımının halk sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunun bilinmesi gerekmektedir. İlaçlar, önce hekime danışarak mutlaka eczanelerden alınmalıdır. Ülkemizde ilaçlar sadece eczanelerde satılmaktadır ve piyasada bulunan ruhsatlı/izinli ilaçların üzerinde mutlaka Türkçe etiket bilgisi bulunmaktadır. İnternet, telefon, tanıtım stantları, bakkal, market, aktar baharatçı ve benzeri yollarla asla ilaç alınmamalıdır."
"UCUZ DİYE ALINAN İLAÇ ÖLDÜRÜR"
Sahte ilaç probleminin sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada bir sıkıntı oluşturduğunu dile getiren Kaplan, sahte ilaçları piyasaya sürenlerin genellikle pahalı ya da çok kullanılan ilaçları tercih ettiğini aktardı. Kaplan, " Sahte ilaç vakaları karşımıza; dış ambalajı orijinal, içerik sahte veya dış ambalajı sahte, iç ambalajı orijinal şeklinde çıkmaktadır. Net bir kıstas olmamakla birlikte; ürünün daha ucuz, kutu üzerinde ve etiketinde silinti, kazıntı, son kullanım tarihinde oynama, dış ambalaj üzerindeki bilgilerin şekli ve içeriğinde farklılıklar olması şüphe uyandırmalıdır. Sağlık Bakanlığı ruhsat/izin belgesi bulunmayan hiçbir ürüne itibar edilmemelidir. Herhangi bir şüphe durumunda en yakın Sağlık Kuruluşuna müracaat edilmesi gerekmektedir
İLAÇ TAKİP SİSTEMİ (İTS) ÖNEMLİ
Sağlık Bakanlığı'nın da sahte ve kaçak ilacı önlemek adına 2010 yılında geliştirdiği İlaç Takip Sistemi (İTS) projesinden de bahseden Kaplan, şunları aktardı: İlaç Takip Sistemi'nin en önemli amacı hasta güvenliğinin sağlanmasıdır. İlaç Takip Sistemi, üretici veya ithalatçı, ecza deposu ve eczanelerden alınan bildirimlerle, geri ödeme kurumlarından alınan satış onayları ile bir ilacın yalnızca bir kez satılmasının kontrolünü yapar ve ülkemizde yaşanan kupür sahteciliğini önler. İlaç takip sistemi, insan sağlığını ciddi oranda tehdit eden ilaç sahteciliği ve ilaç kaçakçılığını önleyerek orijinal ve güvenilir ilaç tedarik edilmesini sağlar. Sağlık Bakanlığı İTS Mobil uygulaması ile Türkiye'de kullanıma sunulan ilaçların, üzerindeki karekodu okutarak sisteme kayıtlı olup olmadığını sorgulanabilir."
Editör: TE Bilişim