Manisa'da 2025 yılı tarım sezonu pek de istenilen şekilde başlamadı. Ege Bölgesi'nde etkili olan zirai don olayının ardından, şimdi de zeytin pamuklu bit, Manisa bağlarına zarar vermeye başladı. Geçen seneye göre daha fazla görülen zeytin pamuklu bit üreticiler için yeni bir tehdit oluştururken, oda başkanları ve ilçe tarım müdürlükleri de gerekli uyarıları yaparak mücadele için önerilerde bulunuyor.
Salihli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün ardından, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı da, sosyal medya üzerinden üreticileri zeytin pamuklu bitinin zararları ve bu zararlıyla nasıl mücadele edileceği konusunda bilgilendirdi.
Özarı, “Zeytin pamuklu bitinin larvaları zeytin somaklarında tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olarak zararlı olurlar.” dedi.
“Nemli ve Budama Yapılmamış Zeytinlerde Görülür”
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, zeytin pamuklu bit zararlısı ile mücadeleye ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Zeytinde pamuklu biti, genellikle ilkbahar aylarının yağışlı geçtiği nemli ve budama yapılmamış zeytinliklerde, zeytinin çiçeklenme döneminde zararlı olabilmektedir. Aynı dönemde zararlı olan zeytin güvesi çiçek nesline karşı bir ilaçlama yapılmışsa, bu zararlıyı hedefleyen ayrı bir ilaçlamaya gerek yoktur. Zeytin güvesine karşı ilaçlama yapılmayan bahçelerde ise, ağaçların sadece yoğun zarar görmüş somakları ilaçlanmalıdır. Böylece doğal düşmanların fazla zarar görmesi önlenecek ve bunlar, somaklardaki zararlı ile beslenecekleri için, bahçedeki doğal denge korunmuş olacaktır.”
Zeytin pamuklu bitine karşı mücadele için Ziraat Odası Başkanlığı'ndan bilgi alınabileceğini belirten Özarı sözlerini şöyle tamamladı: “İlaçlamanın mutlaka gerekli olması halinde, zeytin pamuklu bitinin en uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanmalar görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir.”