Ev almak isteyenler fahiş fiyatlardan ve kredi faiz oranlarından dert yanıyor. Konut kredisine ulaşmanın zorluğunu aşan vatandaş ise yüksek faiz engeline takılıyor. Manisa’nın Soma ilçesinde bu sebeplerden dolayı konut satışları ciddi düşüş yaşanırken emlak sektöründe büyük bir panik havası oluştu. Konut fiyatlarında artış olmamasına rağmen satışlardaki bu gerileme, emlakçılar ve müteahhitler için sıkıntılı bir dönemin habercisi olarak yorumlandı. Soma’da 29 yıldır emlakçılık yapan Mehmet Say, konut kredilerindeki faizlere dikkat çekti.

“ARTAN FİYATLAR VE KREDİLER NEDENİYLE EN DURGUN DÖNEMLERDEN BİRİNİ YAŞIYORUZ”

Soma’da 29 yıldır emlakçılık yapan Mehmet Say (62) yaptığı açıklamada, “Somada emlak piyasası geçtiğimiz yıllara göre zor günler geçiriyor. Bunun en büyük sebebi, faizlerin çok yüksek olmasıdır. Konut kredileri, 0.69’lardan 3’lerin üzerine çıktı. Artık neredeyse konut kredilerini kullanmak imkânsız oldu. Vatandaşlarımız konut kredisiyle alım yapamadıkları için satışlar durdu. Artan fiyatlar ve krediler nedeniyle en durgun dönemlerinden birini yaşıyoruz. 5-6 aydır hiç göstermediğimiz ev ilanları var. Eskiden biz afiş astıktan ya da sosyal medyada paylaşım yaptıktan sonra telefonlarımız susmazdı. Şimdi ise afişlerimiz camlarda soluyor, sosyal medya paylaşımlarımızda ise sadece yorum kısmında fiyat soruluyor devamı gelmiyor” ifadelerini kullandı.

“ÖNCEDEN İNSANLAR YATIRIM AMACIYLA DAİRE ALIRDI”

Eskiden insanların yatırım amacıyla daire aldıklarını belirten Emlakçı Say, şöyle konuştu:

Şehzadeler’de daire satılıyor! Şehzadeler’de daire satılıyor!

“Artık daire satışları yatırım olmaktan yavaş yavaş çıktı. İhtiyacı olan elindeki takılarını bozdurup varsa biraz birikimi onu da ekleyip, birazda büyüklerinin imkânı varsa onların yardımıyla yüksek krediye bulaşmamak adına az kredi çekerek daire alabiliyor. Çünkü kişi bir milyon TL konut kredisi çekmiş olsa ortalama aylık geri ödeme faizi 34 bin TL'yi buluyor, bu da büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Konutta yatırım devri de artık bitti. Vatandaşta daire alıp ta kiraya verelim düşüncesi kalmadı.  Çünkü bankadaki aylık Bir milyon TL’nin aylık faiz getirisi 50-55 bin TL civarında olunca yatırımcı parasını bankaya yatırıyor. 32 günde 50-55 bin TL gibi bir para alıyor. Bu kişi yatırım amaçlı ev almış olsaydı eğer Soma’da en aşağı 3-4 bin TL, en yüksek ise kiraya verebileceği daire fiyatı 20 bin TL’dir. Şimdi en yükseği baz aldığımızda vatandaş için 20 bin TL kiramı daha cazip, 50-55 bin TL bankadan gelen paramı cazip. Türkiye genelinde sistem aynı bu şekildedir. Bu böyle gitmeyecek diye düşünüyoruz ama maalesef halen devam ediyor. İnsanların ise bunun cazip gelmesinin en büyük sebeplerinden biride kiracıyla uğraşmak istememeleridir.  Eskisi gibi sözleşme zamanı bitince kiracı evden çıkmıyor, ev sahibi biran önce evini boşaltmak istiyor. İş hukuki sürece dayanıyor. Kanunlar ise kiracıdan yana. Mahkeme ortalama 2 yıl sürüyor. Bu yüzden ev alıp kiraya veren yatırımcı kalmadı. Vatandaş bu şekilde uğraşacağıma banka daha caziptir diyerek yatırım olarak orayı tercih ediyor.”

“VATANDAŞ HOBİ BAHÇESİNE YÖNELDİ”

Şuanda vatandaşın hobi bahçelerine yöneldiğini söyleyen Emlakçı Say,  “Vatandaşımız artık şehir hayatında biraz sıkıldığı için hafta sonlarını geçirmek için Zeytinlik, Tarla ya da Hobi bahçeleri satın alıyor ya da ileride müstakil ev yaparım düşüncesiyle arsa almaya çalışıyor. Deniz kenarında bütçesine uygun yazlık alıyor. Aldığı yazlığı apart tarzı günlük kiraya verip daha güzel bir gelir elde etmeye çalışıyor. Deniz kenarlarında günlük kiralamalar bizim buralara göre çok yüksektir” dedi.

HÜKÜMET ÖNLEM ALMALI

Hükümetin bir an önce acil önlemler alması gerektiğini vurgulayan emlakçılar, konut satışlarındaki bu gerileme için, sadece emlak sektörünü değil, inşaatla bağlantılı diğer sektörleri de olumsuz etkilediğini belirtti.

Muhabir: Özkan ÇELİK