24 Kasım Öğretmenler Günü, Manisa'da gerçekleştirilen etkinliklerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen çelenk sunma töreni ile başlayan kutlama programı, Kültür Sitesi Lale Salonu'nda Manisa Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi tarafından hazırlanan program ile devam etti. Programda ilk olarak 'Şehit Öğretmenler' resim sergisi açıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin yemin töreni gerçekleştirildi. Ardından mesleğe yeni başlayan öğretmenler ve emekli olan öğretmenler adına konuşmalar yapıldı.

Onur YILMAZ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e  ‘Başöğretmen’ unvanı verilmesi ve 24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle kutlama programı düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan kutlama programı Kültür Sitesi Lale Salonu'nda Manisa Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi tarafından hazırlanan program ile devam etti. Törene Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Nursel Ustamehmetoğlu ile öğretmenler katıldı.

Manisa’da görev yapan 18 bin 879 öğretmen başta olmak üzere tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlayan Manisa İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Akkuyu, “Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk'ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.  Başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Hakk'ın rahmetine kavuşan tüm öğretmenlerimizi saygı ve şükranla yâd ediyorum.  Öğretmenlik sevgi mesleğidir, yaratılanı yaratandan ötürü sevme düsturudur. Güvercini ölmüş ağlayan çocuğa, başın sağ olsun deme merhameti, umut etmeyi öğretme ustalığı, gözyaşını paylaşma sanatıdır. Güzel umutlar vermeyi, güzel olanı görmeyi, geçmiş zamanlardan, şimdiki zamanlara, oradan da geleceğe köprü kurma ve kurdurma sanatıdır. Sınıfa girince geleceği inşa edecek öncü kuşakların gözlerindeki ışığı görebilmektir. Mavi bakışlı gözlerde Mustafa Kemalleri, Yunus gönüllü, yağız yürekli fetih ruhlu gözlerde Fatihleri, kahramanlık ve fedakarlık fışkıran gözlerde Nene hatunları-Gördesli Makbuleleri, İman fışkıran gözlerde Seyit Çavuşları, Sütçü İmamları görüp o gözlerin önüne birer birer pencereler açabilmektir.  Çocuklarla beraber uzak diyarlara seyahate çıkma sanatıdır. Kimi zaman az gidip uz gidip Keloğlanın Ay Kıza kavuşmasını sağlayıp. Nasreddin Hoca ile gülümseme, Dedem Korkutla soy soylayıp boy boylayıp bir yiğide ad vermektir. Orhan Veli ile Boğaza karşı İstanbul u dinleme, Cahit Sıtkı ile pencereden günü eksiltmeme sanatıdır. Güzel Türkçem, Güzel Ülkemin her bir köşesinde konuşulsun diye çırpınırken şehit olmayı öğrenme ve öğretmedir. Abdullah Olçok’ları Kübra Doğanayları, Ömer Halis Demirleri, Necmeddin Yılmaz'ları, Aybüke Yalçınları, yetiştirme sanatıdır.  Uygarlık ne kadar şatafatlı kalıplar içerisinde sunulursa sunulsun, uluslar ne kadar seçkin liderler yetiştirirse yetiştirsin, yasalar, ne kadar iyi yetiştirilmiş hukukçulara hazırlatılırsa hazırlatılsın, bunları eğitim-öğretim yoluyla bireylere ve topluma özümsetecek, uygulama sahasını sağlayacak öğretmenini yetiştirmedikçe, asla etkili ve başarılı olunamaz.  Onun için bir hadisi şerifte sevginin öğretmeni şöyle diyordu;  “Ya öğreten olunuz, ya öğrenen olunuz, ya dinleyen olunuz ya da bunları seven olunuz asla beşincisi olmayınız.”  Kadim değerlerin günübirlik çıkarlara feda edildiği günümüzde, bu kutlu sanatı en güzel biçimde icra etmek durumundayız. Bunun için de heyecanımızı diri tutmalı ve ideallerimizi her daim kuşanmalıyız. Evrensel medeniyet kulesi hiç şüphesiz, bu onuru taşıyan fedakâr ve cefakâr öğretmenlerimiz sayesinde yükselecektir.  Onun içindir ki mavi bakışlı lider sınıfa girdiğinde kendisine oturması için kürsüsünü gösteren öğretmene; unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir demişti” dedi.

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz de “Tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler gününü kutlarım. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz millet adını almak istidadını kazanmamıştır” sözüyle öğretmenlerimizin değerini en güzel şekilde ifade etmiştir. Yine ilk emri “oku” olan bir medeniyetin mensupları olarak bizim için, öğrenmenin ve öğretmenlerin ayrı bir önemi bulunuyor. Öğretmenlik gücünü sevgiden alan, dünyanın en kutsal ve en saygın mesleğidir. Bu onurlu mesleğin malzemesi insandır. Dolayısıyla her çeşit mesleğin toplumdaki bireylere kazandırılması da öğretmenlik sayesinde olmaktadır. Onun için sizler toplumun bütün kesimlerine yol gösteren birer öndersiniz. Günümüzde ekonomik yaşamı, sosyal ve kültürel değerleri biçimlendiren temel faktör bilgidir. Küreselleşen dünyada bilim kültürünü özümseyen, sorunlarının çözümünde bilime güvenen toplumlar ile bilim ve teknoloji üretme yetkinliğinden yoksun toplumlar arasındaki mesafe hızla açılmaktadır.  Günümüzde nitelikli insan kaynağı ve bilimsel bilgi gereksinmesinin artışına koşut olarak öğretmenlerimizin değeri de artmaktadır. Bilginin oluştuğu ve mayalandığı yerler eğitim kurumlarımız, kaynağı ise siz değerli öğretmenlerimizsiniz.  Geçmişte olduğu gibi bugün de geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza milli ve manevi değerlerimiz ile birlikte vatan ve millet sevgisini öğreterek çağın gerektirdiği bilgi düzeyine ulaştırmaya çalışan siz öğretmenlerimiz, devam eden Covid-19 Pandemi sürecinde de büyük fedakârlıklar göstererek eğitim-öğretimin devam etmesi adına elinizden gelen gayreti gösterdiniz.  Uzunca süren uzaktan eğitim sonrası gerekli tedbirler alınarak yüz yüze eğitime geçtiğimiz bu dönemde öğretmenlerimiz ile öğrencilerimizin pandemi günlerini zararsız bir şekilde atlatacağına inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler gününü bir kez daha kutluyor, başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete irtihal etmiş öğretmenlerimizi ve terör örgütlerince şehit edilmiş öğretmenlerimizi rahmetle anıyor, Emekli öğretmenlerimize sağlıklı, huzurlu yarınlar, göreve yeni başlayan öğretmenlerimize hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum” diye konuştu.

Vali Karadeniz konuşmasının ardından emekli olan öğretmenler hizmet şeref belgelerini takdim etti. Öğretmenler günü kutlama programı Manisa Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan müzik-şiir dinletisi ile son buldu.

Editör: TE Bilişim