Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde yüzyıllardır sürdürülen Olcak Dede bereket ve şükür duası, bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirildi. Dindarlı Mahallesi’nde bulunan Olcak Dede mevkiinde düzenlenen etkinlik, yaklaşık iki asırlık geçmişiyle bölgenin en köklü gelenekleri arasında yer alıyor. Yağışlı hava nedeniyle ertelenen programda, çiftçiler sabahın erken saatlerinde bir araya gelerek adaklık hayvanlarını kesti ve kazanlarda yemekler hazırladı.

Sarıgöl Olcak Dede Geleneği ve Tarihçesi

Sarıgöl Olcak Dede geleneği ve tarihçesi, yaklaşık 200 yıldır kesintisiz şekilde sürdürülen önemli bir kültürel mirası temsil ediyor. Dindarlı Mahallesi’nde her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günü düzenlenen bu etkinlikte, geçmişten günümüze aktarılan ritüeller yaşatılıyor. Çiftçiler, kuraklık dönemlerinde yağmur duası, bereketli yıllarda ise şükür duası ederek geleneksel inançlarını sürdürüyor.

Sarıgöl Bereket ve Şükür Duası Katılımı

Sarıgöl bereket ve şükür duası katılımı, bu yıl da yüzlerce çiftçinin iştirakiyle gerçekleşti. Dindarlı, Emcelli, Baharlar, Buldan Kadıköy ve Sarımahmutlu mahallelerinden gelen vatandaşlar etkinliğe yoğun ilgi gösterdi. Katılımcılar yanlarında getirdikleri adaklık hayvanları keserek ortak sofralar kurdu ve topluca yemekler paylaşıldı.

Olcak Dede Etkinliğinde Adak ve Yemek Geleneği

Olcak Dede etkinliğinde adak ve yemek geleneği, asırlardır sürdürülen en dikkat çekici uygulamalardan biri olarak biliniyor. Bu yıl toplam 37 küçükbaş hayvan kesilerek kazanlarda yemekler hazırlandı. Öğle namazının ardından yapılan duaların ardından, hazırlanan yemekler katılımcılar tarafından birlikte tüketildi.

Kaynak: İHA