2024 yılı Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, kurbanlık ve kurban eti kapsamında birçok konu gündem olmuş durumda. Bu konulardan her sene gündeme gelen ve en çok araştırılanı ise kurban eti yıkanır mı sorusu oluyor. Kurban etinin temizliği ve saklanmasına dair merak edilenleri yanıtladık!

Kurban Eti Yıkanır Mı?

Kurban etinin doğru koşullar altından kesildiği sürece yıkanmaması gerektiği bilinmektedir. Çünkü sulu ortam, zararlı bakterilerin etin üzerinde çoğalmasına neden olmaktadır.

Kurban Eti Yikanir Mi 2

Diyanete Göre Kurban Eti Yıkanır Mı?

Bilindiği üzere dini konular ile ilgili en kesin ve doğru bilgi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilmektedir. Bu kapsamda vatandaşın merak ettiği kurban eti yıkanır mı diyanet açısından en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. Peki kurban eti diyanetin açıklamalarına göre yıkanır mı? 

Diyanetin yaptığı açıklamalara göre kurban etinin yalnızca bir koşu altında yıkanması önerilmektedir. Etin yıkanması için gerekli olan o koşul ise hemen pişirilip tüketilmesidir. Bunun sebebi ise kurban etinin kandan arınmasını sağlamaktır.

Kurbanı Çektirmeden Önce Et Yıkanır Mı?

Kurban eti yıkanır mı sorusu kapsamında karşımıza çıkan bir diğer konu ise kıyma çektirmeden önce etin yıkanıp yıkanmayacağıdır. Ancak kıyma hemen kullanılmayacaksa asla yıkanmamalıdır.

Bu kapsamda derin dondurucu veya buzluğa kaldırılacak olan kurban eti, kesildikten sonra 3-4 saat bekletilmelidir. Ardından ise çektirmeye gönderilmeli ve uygun hijyen koşullarında paketlenip derin dondurucuda saklanmalıdır.

Kurban Eti Yikanir Mi 3

Kurban Eti Yıkamak Zararlı Mı?

Kurban eti yıkanır mı sorusuna, etin yıkanmaması gerektiği cevabını verdik. Peki kurban eti yıkamak zararlı mı? Uzmanlar kurban etini yıkamanın zararlı olduğunu söylemektedir. Çünkü etin ıslanması, üzerinde zararlı bakterilerin oluşmasına sebep olmaktadır.

Dolayısıyla kurban eti bozulmaya ve çürümeye başlamaktadır. Bu durum ise insan sağlığını olumsuz etkileyecek birçok hastalığa sebebiyet vermektedir. 

Et Kesilince Yıkanır Mı?

Kurban etinin yıkanmaması gerektiğine değindik. Şimdi de kurban etinin kesildikten hemen sonraki zaman dilimini inceleyelim… Kurban etinin kesildikten sonra yıkanmaması gerektiği önerilmektedir.

Bu kapsamda kurban etinin kandan arınması adında 3- 4 saat bekletilmesi ve dinlendirilmesi gerekmektedir. Kurban etinin yeteri kadar dinlenip dinlenmediği ise renginden anlaşılmaktadır. Bu kapsamda kurban eti ilk kesildiğinde koyu kırmızı bir renktedir.

Ancak yeteri kadar dinlenmiş kurban eti yavaş yavaş açık kırmızı rengini almaktadır. Pembeye yakın kırmızı olan kurban eti ise yeteri kadar dinlenmiş bir et olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bununla birlikte bilindiği üzere Kurban Bayramı sabahında taze kesilmiş eti kavurma yapmak ve yemek, ülkemizde oldukça yaygın olan bir kültürdür. Bu kapsamda özellikle ev hanımlarının aklına takılan bir soru vardır: Kavurma yapmadan önce et yıkanır mı?

Uzmanlar yeni kesilmiş kurbanın etinin 3-4 saat dinlendirildikten sonra yenmesini önermektedir. Ancak kurban etinin hemen yenilmesi gerekiyorsa, et kandan arınmak adına yıkanabilmektedir. Dolayısıyla kurban eti pişirmeden önce yıkanır mı sorusunun cevabı, hemen yenilecekse yıkanır olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kurban Eti Yikanir Mi 4

Kurban Eti Yıkanırsa Ne Olur?

Kurban eti yıkanır mı başlığı altında etin yıkanmaması gerektiğini söyledik. Peki kurban eti yıkanırsa ne olur? Sorunun cevabı, ayrıntılı bir şekilde aşağıda yer almaktadır:

Kurban eti yıkandığı zaman, üzerinde zararlı bakterilerin oluşması ve çoğalması için uygun bir ortam oluşmuş olur.

Kızılcık Şerbeti’nden ayrılan Selin Türkmen’in yeni dizisi belli oldu Kızılcık Şerbeti’nden ayrılan Selin Türkmen’in yeni dizisi belli oldu

Yıkanan etin üzerinde kalan sular, derin dondurucuda veya buzlukta donar. Bu sebeple derin dondurucu için oldukça zararlı olan ekstra buzlanmaya yol açar.

Kurban etinin suyla buluşması ve pişmeden beklemesi, etin hızlı bozulmasına ve çürümesine yol açar.

Eğer kurban eti pis bir yere düşüp, değip veya herhangi bir şekilde temas edip kirlenmişse yıkanmamalıdır. Etin kirlenmiş kısmı kesilip atılmalıdır. Çünkü kirli eti yıkamak eti temizlemez. Bunun yerine etin üzerinde bulunan pislikleri etin diğer kısımlarına yayar.

Kurban Eti Yikanir Mi 5

Kurban Eti Nasıl Saklanır?

Kurban eti yıkanır mı sorusunun yanında merak edilen bir diğer konu, kurban etinin nasıl saklanması gerektiğidir. Bu kapsamda öncelikle, konuyla bağlantılı olan kurban eti saklanırken yıkanır mı, sorusunu cevaplayalım…

Kurban etinin yıkanmadan saklanması gerekmektedir. Çünkü kurban etinin yıkanarak saklanması hem etin yapısını bozmakta hem de derin dondurucuyu olumsuz etkilemektedir. Peki kurban eti nasıl saklanır?

Öncelikle etin en az 3- 4 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kurban eti lezzetli olmaz ve yenemeyecek şekilde sert olur. Dinlendirilip kanından ayrılan kurban etini saklamak için poşetleme yöntemi kullanılmaktadır. Bu kapsamda eti poşetlerken dikkat edilmesi gerek bazı noktalar bulunmaktadır.

Kurban etini nasıl kullanılacağına göre paketlemek gerekmektedir. Bu kapsamda kurban eti kuş başı, sote ve kıyma olacak şekilde hazırlanıp poşetlenmelidir. Ayrıca kurban etini porsiyonluk olarak poşetlemek gerekmektedir. Çünkü çözdürülen et, fazla gelmesi takdirde tekrar dondurulmamalıdır.

Bunun yanı saklanacak etin konulduğu derin dondurucu sıcaklığının -18 derece olması gerekmektedir. Kullanılmak buzluktan çıkarılan et ise mutfak tezgahında bekletilerek çözdürülmemelidir. Aksi takdirde etin üstünde bulunan ve derin dondurucudayken uyku moduna geçen zararlı bakteriler hızla çoğalır.

Bu sebeple kurban eti pişirilmesinden bir gün önce buzdolabına konulur. Buzdolabı sıcaklığının ise +4 derece olması önemlidir.

Muhabir: Özkan Çelik