Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından 2022 yılı dördüncü üç aylık dönem (Ekim-Kasım-Aralık) kozmetik ürünlerin piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerine dair raporu kamuoyu ile paylaştı. Konkunç tabloda halk sağlığını hiçe sayan sahtecilerin sosyal medya üzerinden yaptıkları reklamlarla sağlığa zararlı ürünleri nasıl sattıkları günyüzüne çıktı. Denetimler sonucunda teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz oldukları tespit edilen ürünler imha edilirken üretici firmalara cezai işlem uygulandı.

BİNLERCE SAHTE PARFÜM İMHA EDİLDİ

Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "2022 yılı kozmetik denetimleri, risk analizi yapılarak özellikle piyasadaki teknik düzenlemeye aykırı (uygunsuz) ürünlerin tespitine yönelik planlanmıştır. Bu istikamette öncelikle piyasadaki bildirimsiz ürünlerin tespitine yönelik denetimler gerçekleştirilmiştir. Yapılan etkin denetimler neticesinde elde edilen verilerle (162 teknik düzenlemeye aykırı ürün tespiti) hedeflenen sonuca ulaşılmıştır. Mahkemeler, savcılıklar, emniyet ve jandarma kuvvetleri, diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından ulaşan ve incelemeler neticesinde sahte-kaçak-taklit olduğu belirlenen 52 bin 890 adet parfüm ve deodorant 5324 sayılı Kozmetik Kanunu uyarınca güvensiz ürün çerçevesine alınmış olup üreticisi belli olmayan bu ürünler için yalnızca imha işlemi uygulanmıştır."

Denetlenen 203 kozmetik ürünün sadece 25'nin teknik düzenlemere uygun olarak üretildiği, 162'sinin düzenlemelere aykırı olarak üretildiği 16'sının ise tamamen güvensiz olduğu tespit edildi. Sahte olduğu tespit edilen ürünler arasında saç kremi, parfüm, deodarant gibi ürünler bulunmakta.   Sahtecilere 545 bin 340 TL para cezası kesildi. İHA

Editör: Nuray Bozkurt