DSÖ’nün tropikal hastalıklar uzmanı Diana Rojas Alvarez, chikungunya virüsünün şu anda 119 ülkede görüldüğünü belirterek dünya nüfusunun yaklaşık 5,6 milyarının risk altında olduğunu açıkladı.

Afrika ve Asya’da Yayılıyor

Virüsün başta Madagaskar, Somali ve Kenya gibi Afrika ülkeleriyle Hindistan ve Güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinde hızla yayıldığı bildirildi. Bu bölgelerde vaka sayılarında ciddi artış gözlemleniyor.

Salgına Yol Açabilir

Chikungunya virüsü, taşıyıcı sivrisineklerin insanları ısırmasıyla bulaşıyor. Henüz özel bir tedavisi bulunmayan hastalık, yüksek ateş, eklem ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Ölüm oranı yüzde 1’in altında olsa da, milyonlarca kişinin enfekte olması durumunda binlerce kişinin hayatını kaybedebileceği ifade ediliyor.

DSÖ: Hızlı Yayılım Potansiyeli Taşıyor

DSÖ yetkilileri, virüsün özellikle yoğun nüfuslu ve tropikal bölgelerde çok kısa sürede geniş kitlelere yayılabileceğine dikkat çekiyor.

Örgüt, ülkeleri vektör kontrolü (sivrisinek mücadelesi), halkı bilgilendirme ve erken teşhis konularında daha hazırlıklı olmaya çağırdı.

Eşinin eve döndüğünü görünce sevgilisini balkondan indirdi
Eşinin eve döndüğünü görünce sevgilisini balkondan indirdi
İçeriği Görüntüle

Kaynak: Haber merkezi