Manisa’da sobayla ısınan evlerde kullanılan kömürün yüksek fiyatı, kömür alacak vatandaşı kara kara düşündürüyor. Kasım ortasına doğru piyasanın daha da hareketlenmesi beklenirken, Manisa Kömürcüler Sitesi Kooperatifi İkinci Başkanı İsmail Çelik kömür satışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kaliteli Soma kömüründe ton fiyatının 5 bin TL’nin üstünde olduğunu ifade eden Çelik, “Geçtiğimiz yıl aynı kalitedeki kömür 2 bin 500- 2 bin 600 TL bandındaydı. Yani yüzde 100’lük bir artış var. Ancak kömürün yakım aşamasına kadar olan bölümde artan maliyetler çoktan yüzde 100’ü aşmış durumda.” ifadeleriyle durumu gözler önüne serdi.

Manisa’da hava sıcaklıkları yavaş yavaş da olsa düşmeye başladı. Evinde doğal gazı olmayanlar ise yakacak derdine düştü. Manisa Kömürcüler Sitesi Kooperatifi İkinci Başkanı İsmail Çelik piyasadaki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kömür satışlarında hareketliliğin henüz tam anlamıyla başlamadığını ifade eden Çelik, bu durumun sebeplerini şöyle açıkladı: “Havalar yeterince soğuk olmadığı için satışların başlamadığını düşünüyoruz. Tabi Manisa’nın büyük bölümünde doğal gaz kullanılmasının etkisi de var. Fiyatların sürekli yükselmesi de bu duruma etki ediyor. Dünyada genelinde yaşanan enerji krizinin de etkisiyle fiyatlar değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla kömür almayı düşünenler de son ana kadar beklemeyi tercih ediyor. Sobaların yanacağı dönemde insanlarımız kömür alacak, pahalı da olsa alacak mecburen.”

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 100’LÜK BİR ARTIŞ

Kömür fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla iki kat arttığını söyleyen Çelik, “Kömür fiyatları kalite kalite değişiyor. Ancak Soma’dan gelen kömürler, kaliteli kömürlerde ton fiyatı 5 bin TL’nin altına düşmüyor. Geçtiğimiz yıl aynı kalitedeki kömür 2 bin 500- 2 bin 600 TL bandındaydı. Yani yüzde 100’lük bir artış var. Ancak şöyle bakmak lazım, kömürün yakım aşamasına kadar olan bölümde artan maliyetler çoktan yüzde 100’ü aşmış durumda. Bu nedenle kömürdeki artışı çok yüksek olarak değerlendirmemek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“DOĞAL GAZDAKİ DURUM KÖMÜRE TALEBİ ARTIRDI”

Doğal gazdaki dışa bağımlılık nedeniyle kömüre olan talebin sanayi kullanımı başta olmak üzere birçok alanda arttığına işaret eden Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğal gaz fiyatları oldukça yüksek. Şu anda konutlarda ısınmaya yansımadığı için vatandaşımız doğal gaz fiyatının yüksekliğini hissetmiyor olabilir. Kömüre olan talep her geçen gün artıyor. Bunu sadece ısınma amaçlı olarak değerlendirmemek lazım. Sanayide, elektrik üretiminde kullanmaktan kaynaklı da bir talep artışı var. İthal kömürde de maliyet yüksek olduğu için yerli kömüre talep çok yüksek. Yerli kömürün kapasitesi artmasına rağmen yine de arzda sıkıntı yaratabiliyor. Dünyadaki enflasyonist ortamdan dolayı da bu böyle.”

“TONLA KÖMÜR ALAN ÇOK AZ”

Alım gücünden kaynaklı olarak vatandaşların kömür alırken daha az miktarlarda aldığını sile getiren Çelik, “Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlardan dolayı alım gücü düşüyor. Bu bir gerçek. Eskiden 1-2 ton kömür alan insanlar şimdilerde aylık, 15 günlük gibi periyotlarla alıyor. Tabi koyacak yer sıkıntısını da göz ardı etmemek gerekiyor. Deposu olan, müsait yeri olan yine alım gücüne oranla daha fazla alıyor.” dedi.

Editör: Onur Yılmaz