Evde kırma zeytin nasıl yapılır? İşte tarifi…

Önce zeytinler ağaçtan toplanır. Toplanan zeytinler yıkanır, sonra suyunun süzülmesi için zeytinleri bir kenara alınır. Yeşil zeytinleri kırmak için doğrama tahtası ya da sert bir alt zemin kullanılır.

Zeytinler teker teker kırılır. Bu işlem sırasında zeytinlerin paramparça olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca zeytinlerin kırıldığından da emin olmak gerekiyor.

Kırılan zeytinler içlerine daha çok tuz ve su alarak, acılığını daha çabuk kaybedecektir.

Kırılan zeytinler uygun bir kaba alındıktan sonra içme suyu ilave edilir. İçme suyu, zeytinin tatlanmasında önem arz eder.

Yaz Aylarının En Şanslı Burçları Belli Oldu! İşte Bu Yaz Yüzü Gülecek 5 Burç… Yaz Aylarının En Şanslı Burçları Belli Oldu! İşte Bu Yaz Yüzü Gülecek 5 Burç…

Birer gün arayla zeytinlerin suyu boşaltılır, tekrar içme suyu ile doldurulur.

5-6 tekrar sonunda, sadece su değişimi ile yeşil zeytinin acısını giderme işlemi tamamlanış olur.

Salamura işlemini başlatmak için, zeytinlerin içinde bekletileceği her 1 litre içme suyuna, 100 gram tuz ilave edilir.

Bu oranı ölçeklerle belirleyerek, 10 ölçek su - 1 ölçek tuz ile salamura suyu hazırlanabilir.

İçme suyu, tuz ve kırılmış yeşil zeytinler kapta olgunlaşmaya başlarlar. 20. günde, salamura suyu tekrar değiştirilmek üzere boşaltılır. İçme suyu ve tuz çözeltisi yeniden hazırlanır. Bu seferki oran, bir öncekine göre daha az olmalıdır. 1 litre suya, 50 gram tuz yeterli olacaktır.

10 gün daha geçtikten sonra yani 1 aylık sürenin sonunda, zeytinler neredeyse tadıma hazırdır.

Bu evre, damak tadı ve eski zeytin alışkanlıklarınızın size kazandırdığı hünerlerinizi sergilemeniz için bir fırsattır.

Acılık unsuru burada devreye girer. Damak tadınıza göre, acılığı yeterince azalmamış yeşil kırma zeytinler, yeni hazırlanacak salamura suyunda birkaç gün daha beklemeye alınır. Bu süreç, doğru tadı yakaladığınız ana kadar sürecektir. Haber Merkezi

Editör: Zerrin Ağar