Yüzyıllardır insanlığın merakını ve hayal gücünü tetikleyen o gizemli konu; Kayıp Şehir Atlantis! Farklı araştırmacılar tarafından Spil Dağı’yla ilişkilendirilen Kayıp Şehir Atlantis Manisa’da mı?

Kayıp Şehir Atlantis hakkında bilinmeyenler ve tüm merak edilenleri paylaştık!

Kayıp Şehir Atlantis Efsanesi

Atlantis sözcüğü, Yunanca “Atlas’ın adası” anlamına gelir. Atlantis, Platon’un Timeous ve Ciritias diyaloglarında söz ettiği efsanevi bir şehirdir. Bu diyaloglarda verilen bilgilere göre Atlantis, gelişmiş ve zengin bir uygarlıktır.

Bu zengin uygarlığın Atina’ya karşı bir güç iddiası vardır. Atina’yı ele geçirmek ister. Ancak iddialı oldukları zenginlik ve güç Atina karşısında yeterli gelmez. Atlantis ve Atina arasında yapılan savaş sonunda Atlantis şehri denizin altında gömülür.

Platon’un diyaloglarına göre okyanusta kayıplara karışan bu şehrin varlığı ve nerede olduğu araştırmalara konu olmuştur. Kimi araştırmacılar Atlantis şehrini Platon’un eserinde söz ettiği fikirleri pekiştirmek adına tasarladığını savunsa da kimisi Atlantis şehrinin varlığına inanmaktadır.

Kayip Sehir Atlantis

Manisa'nın 600 Yıllık Sembolü: Sultan Cami Tarihçesi! Kim Yaptı? Manisa'nın 600 Yıllık Sembolü: Sultan Cami Tarihçesi! Kim Yaptı?

Kayıp şehir Atlantis efsanesinin gerçekliğini savunan insanlar, yıllardır bu kıtanın nerede olduğunu araştırıyor. Bu konuda farklı görüşler mevcut. Bu görüşlerden bazıları Atlantis’in şu bölgelerde olduğunu savunuyor: Atlantis Okyanusu, Türkiye, Almanya, Bolivya, Malta ve Karayip.

Atlantis Türkiye’de mi sorusunu soran ve bu konu hakkında araştırma yapan araştırmacılar bulunuyor. Atlantis’in Türkiye’de olduğunu savunan görüşe göre Atlantis Manisa’da yer alıyor. Peki, kayıp şehir Atlantis Manisa’da mı? Atlantis’in Manisa’da olduğunu savunan görüşleri inceleyelim…

Kayıp Şehir Atlantis Manisa’da Mı?

Kayıp Sehir Atlantis 5

Atlantis’in Türkiye’de olduğunu savunan kişi İngiliz Arkeolog Peter James’tir. Atlantis konusunda araştırmalar yapmak için yola çıkan James, öncelikle Atlantis sözcüğünün kökenini incelemekle işe başlar. Bu incelemeler sonucunda karşısına şu dört kelime çıkar: Tantalos, Pelops, Niobe ve Sypilos.

İlgili kelimeler James’i Manisa’ya yönlendirir. Çünkü Manisa’da bulunan Spil Dağı’nda bu sözcüklerin ilişkili olduğu eserler bulunmaktadır. Bu durum da Kayıp Şehir Atlantis Manisa’da mı iddialarını güçlendirmektedir.

Ağlayan Kaya

Spil Dağı’nda bulunan Ağlayan Kaya, Yunan mitolojisinde adı geçen Niobe’ye atfedilir. Yunan mitolojisine göre Niobe, Frigya kralı Tantolos’un kızıdır. Yedi kızı ve yedi oğlu bulunmaktadır. İki çocuk doğuran Leto’ya karşı doğurganlığı konusunda böbürlenmiştir. Bu nedenle Leto, iki çocuğundan (Apollo ve Artemis) Niobe’nin çocuklarını öldürmelerini istemiştir.

Çocuklarının kaybını duyan Niobe, çılgına dönmüştür. Bu olayın ardından Zeus, daha fazla acı çekmemesi için Niobe’yi bir kaya parçasına dönüştürmüştür. Ağlayan Kaya, Niobe’nin taşa dönüşmüş şeklidir. Spil Dağı’nın doğusunda bulunan Yarıkkaya’nın yakınlarında Tantalos’un mezarının ve Pelops’un tahtının yer aldığına inanılır.

Kayip Sehir Atlantis7

İşte arkeolog Peter James’ bu efsanelerden yola çıkarak Atlantis’in Manisa’da Bulunan Spil Dağı’nda olduğuna inanmış ve bu konuda araştırmalar yapmıştır. Ancak Kayıp Şehir Atlantis Manisa’da mı sorusuna yanıt verecek elle tutulur bir kanıta ulaşamamıştır.

Kayıp Şehir Atlantis’in Manisa’da olduğunu savunan bir başka kişi ise Manisalı dağcı Haydar Aksakal’dır. Platon’un diyaloglarını dikkatlice incelediğini söyleyen Aksakal, diyaloglarda bahsedilen göllerin Salda Gölü ve Sülüklü Göl olduğunu düşünüyor. Ayrıca eski jeolojik yapıya göre Manisa Ovası’nın deniz olduğunu belirterek kayıp şehir Atlantis’in Manisa’nın altında olduğunu söylüyor.

Kayıp Şehir Atlantis Gerçek mi?

Kayır şehir Atlantis’in gerçekliği günümüzde araştırılan ve merak edilen konular arasında yer alıyor. Platon’un diyaloglarında söz ettiği ve ardından Francis Bacon “Yeni Atlantis” ve Thomes More’un “Ütopya” gibi eserlerine konu olan Atlantis, henüz efsanevi bir şehir olmaktan öteye gitmiş değil.

Atlantis’in gizemini çözmek için dünya genelinde birçok araştırmacı çalışıyor. Bu araştırmacıların her birinin Atlantis’in konumu hakkında farklı fikirleri bulunuyor. Ama araştırmaların çoğunun Atlantis’in varlığını kanıtlayacak sağlam delillere sahip olmadığı görülüyor. Kimi bilim insanı ve araştırmacı ise Atlantis’i aramanın boş yere olduğunu, bu şehrin Platon’un hayal dünyasından çıktığını savunuyor.

Kayıp Sehir Atlantis 2

Kayıp Şehir Atlantis Hakkında Bilinmeyenler

Kayıp şehir Atlantis, günümüzde tüm gizemiyle merak edilmeye devam ediliyor. Kayıp kıta Atlantis’in sırları araştırmacıların rağbet gösterdiği konulardan biri olma özelliği gösteriyor. Bütün araştırmalara rağmen Atlantis hakkında her dönem yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Gelin kayıp şehir Atlantis hakkında bilinmeyenleri inceleyelim.

Kayıp şehir Atlantis hakkında bilinmeyenler şunlardır:

  • Platon’un bahsettiği Atlantis, birbirine geçmiş birkaç adadan oluşuyor. Ada, su kanallarıyla çevrili şekilde bulunuyor.
  • Platon’un diyaloglarına göre Atlantis’in hükümdarı Yunan mitolojisinde deniz tanrısı olarak bilinen Poseidon yani diğer adıyla Neptün olduğu düşünülüyor.
  • Atlantis, Yunanca “Atlas’ın adası” anlamına geliyor.
  • Moritanya’da bulunan doğal yapı “Sahra’nın Gözü”nün Atlantis’a açılan kapı olduğu düşünülüyor.
  • Atlantislilerin soyunun Aryan ırkına dönüştüğü Atlantis hakkında iddia edilen konular arasında yer alıyor.
  • Platon’un anlattığı Atlantis hikayesinin Truva Savaşı’nda rastlanan bazı ögelerle oluşturulduğu iddia ediliyor.
  • Mısır hükümdarlarından III. Ramses’in kayıp şehir Atlantis’ten bahsettiği düşünülüyor. III. Ramses’in yazdığı yazılara göre Atlantis; Antik Mısır, Yunan ve Roma arasında bir yerde yer alıyor.
  • Atlas Okyanusu’nda 1900’lü yıllarda gerçekleşen volkanik hareketler sonucu okyanusun dibinde “Bermuda Şeytan Üçgeni” adı verilen bir batık şehir bulundu. Bu olay sonucu buranın Atlantis olduğu konuşuldu.

Muhabir: Özkan Çelik