İzmir'in gözde tatil beldesi Foça, geçmişten günümüze uzanan tarihi yolculuğunu sürdürüyor. Adını çevresindeki adalarda yaşayan foklardan alan Foça ilçesi, M.Ö. 11. yüzyılda Aiollar tarafından kurulmuş ve usta denizciler olarak bilinen Phokaialılar tarafından yaşanmıştır. 500 yolcu alabilen teknelerin sahipleri olan Phokaialılar, denizcilik konusunda ün kazanmıştır.

Foça, güneyinde Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait Foça Deniz Üssü'ne ev sahipliği yapmakta ve yerel halkının geçim kaynaklarının başında balıkçılık ve turizm gelmektedir. Eski Foça, tarihi taş evleri, renkli sokakları, 18. yüzyıla ait taş değirmenleri, yarımadanın ucundaki Foça Kalesi ve gün batımına ev sahipliği yapmasıyla ünlü İngiliz Burnu ile dikkat çekmektedir.

En İyi Tarihi Kore Dizileri: Kore Dönem Dizilerinden 10 Öneri! En İyi Tarihi Kore Dizileri: Kore Dönem Dizilerinden 10 Öneri!

Berrak ve temiz deniziyle de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Foça, tarihi ve doğal güzellikleriyle unutulmaz bir tatil deneyimi sunmaktadır.

Foça Eskiden Manisa’ya Bağlıydı

Osmanlı Devleti'nin güçlenmesiyle birlikte 15. yüzyılda Kaptan-ı Derya Yunus Paşa liderliğindeki Osmanlı Donanması, Yeni Foça ve Foça'yı topraklarına kattı. Fatih Sultan Mehmet döneminde ise Foça, Manisa eyaletine dahil edildi.

Osmanlı Devleti'nin güçlenmesiyle birlikte, Kaptan-ı Derya Yunus Paşa liderliğindeki Osmanlı Donanması, 1455 yılında Yeni Foça ve Foça'yı Osmanlı topraklarına kattı. Bu dönemde Foça, Fatih Sultan Mehmet'in hükümdarlığı döneminde Manisa eyaletine dahil edildi.

Manisa'dan İzmir'e Bağlandı

1867 yılında, Foça ve bucağı Yeni Foça birleştirilerek Manisa Eyaletine bağlandı. Ancak, 15 Mayıs 1919'dan 11 Eylül 1922'ye kadar Yunan işgali altında kalan Foça, sonrasında Türk egemenliğine geri döndü ve günümüzde İzmir ilinin bir ilçesi olarak varlığını sürdürmektedir.

Kaynak: AA