Temmuz ayından işsiz sayısı bir önceki aya göre 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puan azalarak yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Temmuz ayına ait işgücü istatistiklerini açıkladı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri kişilerde işsiz sayısı bir önceki aya kıyasla 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık bir düşüşle yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7,0 iken kadınlarda bu oran yüzde 12,4 olarak tahmin edildi.

İstihdam Artışı Dikkat Çekti

İstihdam edilenlerin sayısı Temmuz ayında bir önceki aya göre 235 bin kişi artarak 32 milyon 712 bin kişiye yükseldi. Bu artışla birlikte istihdam oranı Yüzde49,6’ya ulaştı. Cinsiyet bazında incelendiğinde, erkeklerde istihdam oranı yüzde 67,4, kadınlarda ise yüzde 32,2 olarak gerçekleşti. İstihdamdaki bu artış, Türkiye’nin işgücü piyasasında olumlu bir trendin sürdüğünü gösteriyor.

İşgücüne Katılma Oranı Yükseldi

İşgücü, Temmuz ayında bir önceki aya göre 123 bin kişi artarak 35 milyon 879 bin kişiye ulaştı. İşgücüne katılma oranı ise yüzde 54,4 olarak hesaplandı. Bu oran erkeklerde yüzde 72,4, kadınlarda ise yüzde 36,8 oldu. Kadınların işgücüne katılım oranındaki artış, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Genç Nüfusta İşsizlik Oranı Yüzde 16,6’ya Geriledi

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı, Temmuz ayında bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 16,6 oldu. Erkeklerde genç işsizlik oranı yüzde 12,2 iken, kadınlarda bu oran yüzde 25,0 olarak tahmin edildi. Genç işsizlik oranındaki bu düşüş, gençlerin işgücü piyasasına daha fazla katılım sağladığını gösteriyor.

Haftalık Ortalama Çalışma Süresi Azaldı

İstihdam edilenlerin, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi Temmuz ayında bir önceki aya göre 1,3 saat azalarak 42,5 saat olarak gerçekleşti. Çalışma süresindeki bu azalma, iş-yaşam dengesine yönelik pozitif bir işaret olarak değerlendirilebilir.

Ünlü ekonomistten kritik uyarı: "Başınızdan aşağı kaynar sular dökülecek!" Ünlü ekonomistten kritik uyarı: "Başınızdan aşağı kaynar sular dökülecek!"

Atıl İşgücü Oranı yüzde 26,5 Oldu

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı, Temmuz ayında bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak yüzde 26,5 seviyesinde gerçekleşti. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,9, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı ise Yüzde18,5 olarak tahmin edildi. Atıl işgücü oranındaki düşüş, işgücünün daha verimli kullanıldığını ve potansiyel işgücüne katılımın arttığını ortaya koyuyor.

Kaynak: İHA