Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Çevik, internet bağımlılığına dair önemli bilgiler paylaştı ve Türkiye'de internet kullanım oranının yüksek olduğunu belirtti.

Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım

Uzm. Dr. Mehmet Çevik, TUİK'in 2023 araştırmasına göre, Türkiye'deki internet kullanıcılarının oranının %87,1 olduğunu vurguladı. Bu durumun sadece genç ve ergen nüfusu değil, aynı zamanda orta yaş grubunu da kapsadığını belirterek, "İnsanlar organik bağlardan giderek uzaklaşıp, makine üzerinden ilişkilerini yönlendirdiği dünyamızda, gelecek 10 yıl içinde en ciddi hastalıklardan biri internet bağımlılığı olabilir" dedi.

Çevik, internet bağımlılığı teriminin artık yetersiz kaldığını ve alt grup bağımlılık tanımlarının ortaya çıktığını ifade etti. Oyun bağımlılığı, sosyal ağ bağımlılığı ve hatta 'selfie' bağımlılığı gibi alt gruplarda bağımlılıkların ortaya çıktığını belirtti. Ayrıca, bu bağımlılıkların hızla gelişip ölümcül sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti.

İnternet kullanım süresinin 4-5 saati aşması durumunda terapi alınması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Çevik, güne internetle başlama, uzun süreli internet kullanımı, sürekli sosyal medya paylaşımları ve bu nedenle iş, ilişkiler veya diğer günlük faaliyetlerin aksaması durumlarında terapi sürecine başlanması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İHA