Ramazanın gelmesiyle marketteki rafların hurmayla dolu olmasına sevinmek için onlarca nedenimiz var. Hurmanın çeşidine bağlı olarak boyutu ve rengi değişse de faydaları değişmiyor. Yüksek oranda lif içeren hurmanın çekirdekleri de çok yararlı.

BESLEYİCİ DEĞERİ YÜKSEK

Hurma mükemmel bir besin. Kurutulmuş olduklarından, kalori değerleri çoğu taze meyveden daha yüksek.

Hurmadaki kalorilerin çoğu karbonhidratlardan gelir. Kalorilerine rağmen hurma, önemli miktarda lifin yanı sıra vitamin ve mineraller de içerir.

100 gram hurmada 2,5 gr protein, 656 mg potasyum, 75 gr karbonhidrat, 43 mg magnezyum bulunur.

BOLCA LİF İÇERİYOR

Yeterli lif almak genel sağlığınız için önemli. Beslenmenize hurma eklemek, lif alımınızı artırmanın harika bir yolu.

Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlar. Kabızlık sorununa katkıda bulunarak düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder.

ANTİOKSİDAN ZENGİNİ

Hurma, hastalıklarla savaşan antioksidanlar bakımından yüksek.

Yapılan çalışmalarda, incir ve kuru erik gibi benzer meyve türleriyle karşılaştırıldığında, hurmanın en yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu kanıtlanmıştır.

DOĞAL TATLANDIRICI

Hurma, meyvelerde bulunan doğal bir şeker türü olan fruktoz kaynağıdır. İçerdiği lif ve antioksidanlar bakımından yapılan tariflerde beyaz şekerin yerine sağlıklı bir alternatiftir.

HURMANIN DİĞER MUHTEŞEM FAYDALARI

-Hurma; fosfor, kalsiyum ve magnezyum dahil olmak üzere çeşitli mineraller içerir. Bunların hepsi osteoporoz gibi kemikle ilgili hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

- Hurma kana yavaş karışan doğal şeker içeriğine sahiptir. Enerji depolarını doldurmada ve kan şekerini dengelemede fayda sağlar.

- Ramazan olmazsa olmazı hurma, güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırıyor, hastalıklardan korunmamızı sağlıyor.

- Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, damar tıkanıklığına neden olabilecek maddeleri vücuttan uzaklaştırıyor.

- İçinde bulunan B1, B2, B3 ve B6 vitaminleriyle karaciğerin daha sağlıklı çalışmasına olanak sağlıyor. 

-Uykusuzluk, anksiyete, sinir, stres, uykusuzluk gibi sorunların üstesinden gelmeye yardımcı oluyor.

HURMA ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI

Hurma çekirdeği karaciğer ve böbrekleri koruyor, vücuttan toksinleri atıyor. Ayrıca böbrek taşının düşmesine yardımcı oluyor ve safra taşı tedavisinde de kullanılıyor.

HURMA ÇEKİRDEĞİ NASIL TÜKETİLİR?

Hurma çekirdekleri güzelce yıkanır. Güneş görmeyen bir ortamda kurtulur. Bir tavada iyice kavrulur. Türk kahvesi rengine geldikten sonra mikserde çekilip toz haline getirilir. Kullanıma hazır hale gelen hurma çekirdekleri sütle karıştırılarak ya da ılık suyun içine bir tatlı kaşığı bal karıştırılarak içilebilir.

  

Editör: Nuray Bozkurt