Vücudun genel fonksiyonlarının işleyişinde birtakım sorunlar ortaya çıktığında çoğunlukla nedeni vitamin eksikliğidir. Vitamin eksikliğini önlemek için dengeli beslenmek ve sağlıklı gıda tüketimi çok önemlidir. Bağışıklığı güçlendirmek, hastalıklardan korunmak ve daha dinç hissetmek için vücudun en önemli ihtiyacı vitaminlerdir. Vücudunuzda vitamin eksikliğine bağlı olarak gelişen belirtilere dikkat etmek, bu eksikliği hemen gidermek için önemli. Vitaminler vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ve sağlığımızı önemli ölçüde etkileyen organik bileşenlerdir. Özellikle doğal besin kaynaklarında bulunan, hücre yenilenmesine ve enerji üretimine yardımcı olan vitaminlerin eksikliği durumunda birçok hastalık ortaya çıkmaktadır. Peki, vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? Vücudumuzda A, B2, B12, C, E, K vitaminlerini eksikliklerinde neler gözlemlenir?

Vitamin eksiklikleri; vücutta birçok fonksiyonun işlevinde sorunlar ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tırnaklar, deri ve gözlerde etkileri çok fazla oluşmaktadır. Görmede sorun ve tırnaklarda kırılma şeklinde belirtiler olması vitamin eksikliği nedenlerindendir. Vitamin eksikliğini yaşamamak için dengeli beslenme sağlanmalı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye önem vermelidir.

A Vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar;

Görmede bozukluklar ortaya çıkar.

Ciltte kuruluk, saç ve tırnaklarda kırılmalar oluşur.

Enfeksiyonlara karşı direnç azalır ve halsizlik baş gösterir.

Dudaklarda yaralar ve dilde kızarıklık oluşur.

A vitamini karaciğerde depolandığı için yetersiz alındığında önce karaciğerdeki depolar azalıyor, ardından kanda miktarı düşüyor.

A vitaminin eksikliğinde sıklıkla görme ile ilgili problemler ortaya çıkıyor. Gece körlüğü, gözün parlaklığını yitirerek aşırı kuruması, gözyaşının yetersiz salgılanması bu sorunlardan bazıları...

Ayrıca A vitamini bağışıklık sisteminde de görev aldığı için eksikliğinde halsizlik ortaya çıkabiliyor ve enfeksiyon riski artabiliyor. Uzayan A vitamini eksikliği ise vücutta geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

A Vitamini içeren besinler

2 tip A vitamini bulunduğundan, A vitamini kaynakları 2 kategoriye ayrılabilir.

Önceden oluşturulmuş A Vitamini alabalık, beyaz peynir, ciğer, kral uskumru, morina ciğeri yağı, somon, tavuk ciğeri, tereyağı, yumurta sarısı, yağlı süt, peynir, krema, böbrek, pisi balığı ve balık yağı gibi hayvansal gıdalardan elde edilir.

Provitamin A ise balkabağı, brokoli, havuç, ıspanak, karalahana, karahindiba yeşillikleri, kırmızıbiber, lahana, maydanoz, pazı, brüksel lahanası, tatlı patates, portakal gibi sarı meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur.

Karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı gibi hayvansal besinler; koyu yeşil yapraklı, sarı ve turuncu renkli sebzelerde bulunuyor.

Günde 5 porsiyon sebze ve meyve yemek A vitaminini yeterli miktarda almaya yardımcı oluyor.

B2 ve B12 Vitamini eksikliği hangi hastalıklara neden olur;

B12 eksikliğinde ortaya çıkan belirtiler başka pek çok rahatsızlıkta da görülebildiğinden, bu belirtilerin vitamin eksikliğinden kaynaklandığını hemen anlamak mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle genellikle teşhisi doğrulamak için kan testi gerekiyor.

B12 vitamini eksikliği; beyin ve sinir sisteminde, özellikle ağır ve geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabiliyor.

Ayrıca kansızlık, dilin şişmesi veya iltihaplanması, cildin sararması veya solması, kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, halsizlik, unutkanlık, hafıza kaybı ve dikkat dağınıklığı gibi şikayetlerle de belirti verebiliyor.

Dilde kızarıklık ve ağız kenarlarında yaralar oluşur.

Kansızlık yaşanır.

Burun kenarında kuruma ortaya çıkar.

Yorgunluk, uyuşukluk ve kolay hastalanma ortaya çıkar.

Çocuklarda iştah kaybı meydana gelir.

Depresyon hali gözükür.

Alzheimer gibi kalıcı sinir sitemi hastalıkları olmasına etki eder.

Huzursuz bacak sendromu oluşur.

Çocuklarda gelişme bozukluğu görülür.

B12 içeren besinler

Et, süt ürünleri, balık, kabuklu deniz ürünleri gibi hayvansal gıdalar B12 açısından en zengin besinler arasında yer alıyor.

C Vitamini eksikliğinin belirtileri

Eksikliğinde diş eti kanamaları, eklemlerde şişme, anemi, demir emiliminin azalması gibi şikayetler görülüyor.

Bağışıklık sisteminde zayıflık ortaya çıkar.

Kandaki şeker miktarında yükselme görülür.

Hastalıklara karşı direnç kaybı olur.

Enerji düşüklüğü yaşanır.

Kemiklerde güçsüzlük başlar.

Diş eti sorunları ortaya çıkar.

Kan dolaşımında aksaklık oluşur.

C Vitamini nelerde var?

Turunçgiller, kuşburnu, kivi, çilek, brokoli, kırmızı ve yeşilbiber, kavun, yeşil yapraklı sebzeler, domates, karnabahar ve patates C vitamini açısından en zengin besinler arasında.

D vitamini eksikliğinin belirtileri

D vitamini eksikliğinde öncelikli olarak kemik dokusu etkileniyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar, diyabetin ortaya çıkması ve D vitamini arasında da önemli bir ilişki olduğu gösteriyor.

Bunun dışında; prostat, meme kanseri, Romatoid Artrit ve MS gibi otoimmün hastalıkların (bağışıklık sistemi hastalıkları) görülme oranı da D vitamini eksikliği ile artabiliyor.

D vitamini nelerde bulunur?

Besinlerde limitli olarak bulunan D vitamininin en iyi kaynakları; balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, süt, yosun ve mantar.

E Vitamini eksikliğindin belirtileri

Bazı yapılan araştırmalarda E vitamini doğurganlığı artırmak için de vücutta bulunması gereken öneli bir vitamindir. İçerdiği güçlü antioksidan maddeler sayesinde organları yanı sıra cilt içinde önemli bir kaynaktır. Özellikle hücrelerin yenilenmesi için E vitaminine ihtiyaç duyulur. Yapılan araştırmalarda her 4 kişiden birinde bu eksiklik yaşanır. Metabolik sorunlarla belirti gösteren bu eksiklik için detaylı tetkikler gereklidir. Bu eksikliğin etkileyeceği durum sağlık açısından önemli olduğundan takviyeler uzman kontrolünde olmalıdır.

E Vitamini eksikliğinde;

- Erken yaşlanma belirtileri gözükür.

- Kısırlık

- Kansızlık, kalp ve kaslarda yorgunluk hissi oluşur.

- Damarlarda sertleşme ve tıkanmaya etki eder.

- Cinsel hastalıklar ortaya çıkar.

- Görme bozuklukları oluşur.

- Hastalıklara çabuk yakalanma ve hastalık sürelerinin uzaması

- Beyinin sinirsel uyarıları almadığından denge problemlerinin yaşanması

- Kulak uğultusu ve çınlaması

- Cilt yüzeyinde ciddi hasarlar ortaya çıkması ve uzun süre iyileşmemesi

- Yorgunluk vücutta halsizlik buna bağlı kemik ve eklemlerde şiddetli ağrılar

E Vitamini bakımından zengin olan besinler

- 1 su bardağı ayçiçeği günlük E vitaminin yüzde 80'ini karşılar.

- Günlük tüketilen 1 fincan çiğ badem ve çiğ fındık E vitaminin yüzde 85'ini karşılar.

- Bir avokado yüzde 20'sini karşılar.

- Bir adet kivi yüzde 25'ini karşılar.

- Bir tabak pişirilmiş ıspanak yüzde 45'ini karşılar.

- Bir parça manga yüzde 25'ini karşılar.

- Bir tabak kaynatılmış brokoli yüzde 40'ını karşılar

- Günde ortalama tüketilen 5 orta boy domates ise günlük E vitaminin yüze 100'ünü karşılar.

HABERTURK 

Editör: Nuray Bozkurt