Burhan AKDEMİR

Manisa, 2014 yılında büyükşehir oldu. O tarihten bu yana da hala çözüşemeyen sorunlar göze çarpıyor. Bunlardan bir tanesi de ilçe sınırları. Manisa büyükşehir yapıldığı zaman merkez Şehzadeler ve Yunusemre ilçeleri olarak ikiye ayrıldı. Ağlayan kaya ve hemen yanından geçen Çaybaşı Deresi iki ilçenin sınırı kabul edildi.

Ancak ilerleyen süreçlerde sınırla ilgili sıkıntılar yaşanmaya başladı. Çünkü Çaybaşı Deresi, Ağlayan Kaya’nın hemen biraz yukarısından baz alınarak sınır ilan edildi. Bu durum da karışıklıklara yol açtı.

Çünkü Spil Dağı’nın eteklerinde bulunan parseller, mevki olarak Şehzadeler ilçesi sınırlarında kalmasına rağmen, bağlı olduğu mahalle olarak Yunusemre sınırlarında yer aldı.

Bu durumun çözüme kavuşması adına Manisa Valiliği başta olmak üzere kaymakamlıklar, ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediyesinin de içinde olduğu kurumlar harekete geçti. Konu ilk olarak Şehzadeler ve Yunusemre belediye meclislerine, 2016 yılında geldi. İki mecliste de oy birliği ile alınan karar ile ‘Uncubozköy Spil Dağı Mevkii’nin Çaybaşı deresi doğusunda kalan parsellerin Şehzadeler Belediyesine kalması ile ilgili sınır değişikliklerine’ karar verildi.

İlçe belediyelerinin aldığı karar doğrultusunda 2017 yılında Büyükşehir Meclisi’ne gelen madde, karar bağlandı ancak İller İdaresi Genel Müdürlüğü bazı eksiklikler tespit edip gerekli düzenlemenin yapılmasını talep etti.

Bunun üzerine Manisa Valiliği tarafından kurulan komisyon, gerekli çalışmaları yapıp eksiklikleri giderdi ve konu Salı günkü Meclis’e tekrar geldi.

ÇALIŞMALAR İVEDİLİKLE YAPILDI

Konuyla ilgili Manisa Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’ndan alınan bilgilerde şu ifadeler yer aldı:

“Yunusemre ve Şehzadeler ile sınırları içerisinde yaşanan, tapulama sorunlarından dolayı sınır anlaşmazlıkları doğmuştu. Resmiyette karşılaşılan bu sıkıntıların giderilmesi amacıyla 2016 yılında iki belediye tarafından meclis kararı alınıp sınır hattı belirlendi. 17 Ocak 2017 yılında da Büyükşehir Meclisi kararıyla sınır değişiklikleri kabul edildi. Ancak İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından bazı eksiklikler tespit edildi. Manisa Valiliği bunun üzerine bir komisyon kurdu. Komisyonun çalışmalarını tamamlanmasının ardından tekrar Büyükşehir Belediye Meclis kararına ihtiyaç duyuldu. Büyükşehir yasasında sınır anlamında bir veri yoktu. Sadece mahalle bazında sınırlar belirlendi. Ancak Spil Dağı’nın Turgut Özal Mahallesi’ne kadar giden yer tapulamada Uncubozköy diye göründüğü için ilçe sınırı oraya kadar dayanıyordu. Bununla ilgili kaymakamlık bir toplantı yaptı, eski Horozköy Kavşağı’nda ve Kuşlubahçe Mahallesi’nde bir değişiklik yapıldı. Çaybaşı Deresi doğal sınır olarak alındı ve ilçe sınırlarındaki sıkıntılar giderilmiş oldu. Horozköy Caddesi’ndeki değişiklik küçük bir değişiklik olacak. Kuşlubahçe Mahallesi’nde bir değişiklik var. Kuşlubahçe ve Spil Mahallelerinde bir sokak değişiyor.”

ÖNÜMÜZDEKİ MECLİS’E GELMESİ BEKLENİYOR

Çalışmalar neticesinde İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen eksiklikler de giderildi. Maddenin önümüzdeki meclise getirilmesi ve yeni sınırların uygulamasının hayata geçmesi planlanıyor.

Editör: TE Bilişim