Burhan AKDEMİR

Manisa İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Güray Karakaya, Manisa ve Ege Bölgesi’nin 1. Derece deprem bölgesinde yer aldığını belirtti. Mevcut fay hatlarının yıkıcı denilen 6 ve üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Karakaya önemli açıklamalarda bulundu.

Manisa’yı ilgilendiren fayların geçmişte 6 ve üzerindeki şiddette deprem ürettiğini kaydeden Karakaya, “Geçmişte bir fay hattı 6 ve üzerindeki şiddette deprem üretmişse gelecekte de muhakkak üretecektir. Sadece bunun zamanını bilmiyoruz. Olacağı muhakkak. Çünkü birinci derece deprem bölgesiyiz. Toplumuzun da birinci derece deprem bölgesinde yaşadığının bilincine vararak hayatı buna göre şekillendirmesi gerekiyor.” dedi.

İLK ÖNCELİK BİNA GÜVENLİĞİ

Depremi engellemenin mümkün olmadığını ancak zararını en aza indirmenin mümkün olduğunu dile getiren Karakaya, “İnsanlar genelde depremin şiddetini merak ediyor. Ama asıl merak etmemiz gereken şey binalarımız kaç büyüklüğünde depreme dayanır? Oturduğumuz evler, çalıştığımız iş yerleri, çocuklarımızı gönderdiğimiz okullar kaç şiddetindeki depreme kadar dayanıklı? Asıl sorulması ve bilinmesi gerekenler bunlar. Depremlerin meydana getirdiği zararların yüzde 90’ı binalardan kaynaklı zararlar. Yapıyla ilgili sorunu hallettiğiniz zaman zaten deprem riskini yüzde 90 ortadan kaldırmış oluyorsunuz.  Onun için depremle ilgili en önemli adım bina güvenliği. Geriye davranış şekilleri, deprem anında ne yapacağını bilmek gibi detaylar kalıyor. Toplum olarak bizim depreme karşı alacağımız ilk tedbir bina güvenliği olmalı.  Binalarımız güvenli hale geldikten sonra zaten depremden korkmaya gereke yok.” ifadelerini kullandı.  

KIRSALDAKİ BİNALARDA RİSK YÜKSEK

Manisa’da yapıların çok eski olduğuna dikkat çeken Karakaya, son olarak şunları söyledi: “Özellikle mahalleye dönüşen kırsal köylerimizdeki yapılar çok eski. Zaman içerisinde hiç tadilat görmemişler, mühendislik hizmeti almamışlar. Orta, hatta küçük sayılabilecek depremlerde bile hasar görme potansiyeline sahipler. Bunu, birkaç sene önce yaşanan depremlerde gördük. Normalde hiçbir yapıya zarar vermesi beklenmeyen bir deprem maalesef ilimizde özellikle kırsaldaki eski yapılarda, eski binalarda hasarlara sebep olabiliyor.” 

Editör: TE Bilişim