Bu durum, Google Android Deprem Uyarı Sistemi sayesinde gerçekleşti. Android Deprem Uyarı Sistemi, Android telefonlarda bulunan ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılar ve bölgede bulunan Android işletim sistemli cep telefonu kullanıcılarına bildirim gönderir.

Sistem, 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremler için depremin şiddetine ve yoğunluğuna bağlı olarak iki tür uyarı gönderir: "Farkında Ol" ve "Harekete Geç". Android Deprem Uyarı Sistemi, telefonun mevcut teknolojilerinden faydalanır ve cihaz konumu ile "Deprem Uyarıları" seçeneği açık olan tüm Android OS 5.0 ve üzeri telefonlarda çalışır. Erken deprem uyarıları almak istemeyen kullanıcılar, cihaz ayarlarından "Deprem Uyarıları" seçeneğini devre dışı bırakabilir.

Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Aktif Hale Getirilir?

Bu sistemi kullanıma açmak için telefonunuzun ayarlar bölümüne gidin. Arama alanına "konum" yazarak bu sekmeyi açın.

Açılan ekranda, "Deprem Uyarıları" ekranına dokunun. Eğer açıksa, deprem uyarıları kullanıma açık demektir. Aktif değilse bu ekran aracılığıyla aktif hale getirebilirsiniz.

MASKİ’den 1 milyon 100 bin TL’lik yatırım MASKİ’den 1 milyon 100 bin TL’lik yatırım

Google Deprem Uyarı Sistemi Hangi Ülkelerde Kullanılıyor?

Google, bu sistemi Türkiye'de de kullanıma sundu. Türkiye'nin yanı sıra Filipinler, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'da da Android deprem uyarı sistemini bir süredir kullanabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi