Google, ünlü mimar, akademisyen ve yazar Sedad Hakkı Eldem'in 115. doğum gününü özel bir doodle ile kutladı. Peki, Sedad Hakkı Eldem kimdir?

Sedad Hakkı Eldem Kimdir, Ne Zaman Öldü?

Sedad Hakkı Eldem, 20 Aralık 1908'de İstanbul'da doğmuş, 7 Eylül 1988'de aynı kentte hayatını kaybetmiştir.

Osmanlı üst sınıfına mensup bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Eldem, diplomat olan babasının görevi nedeniyle çocukluğunu Avrupa şehirlerinde geçirdi. İlköğrenimini Fransızca, lise eğitimini ise Almanca aldı. Bu dilleri çok iyi bilen Eldem, 1924 yılında İstanbul'a döndü.

1928'de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mimarlık bölümünden mezun olan Eldem, 1932'de kendi mimarlık bürosunu açtı ve aynı yıl içerisinde akademi öğretim üyeliğine başladı. 1978'e kadar öğretim üyeliği görevini sürdüren Eldem, emekli olduktan sonra da mimari alanındaki çalışmalarına devam etti.

Sedad Hakkı Eldem’in Çalışmaları

Eldem, Osmanlı dönemi evleri ve 18-19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalarla tanındı. Klasik Osmanlı mimarisi üzerine yaptığı araştırmalar ve geleneksel motifleri modern tasarımlarda kullanarak mimariye önemli katkılarda bulundu.

Ayrıca, tarihi yapıların korunması konusundaki çalışmalarıyla da bilinen Eldem, Eski Eserleri Muhafaza Encümeni'nde (1941-1945) ve Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nda (1962-1978) görev aldı.

Uluslararası alandaki etkinlikleriyle de dikkat çeken Eldem, Uluslararası Mimarlar Birliği’nde (UIA) Türkiye'yi temsil etti ve 1986’da Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazandı.

Sedad Hakkı Eldem, 7 Eylül 1988 tarihinde İstanbul'da hayata veda etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Mimariye katkıları ve kültürel mirasın korunması konusundaki çalışmalarıyla anılmaya devam eden Eldem, Türk mimarlık tarihinde önemli bir isim olarak kabul edilmektedir.

Manisalılar 1 Mayıs’ı Kentpark’ta geçirdi Manisalılar 1 Mayıs’ı Kentpark’ta geçirdi

 

Editör: Onur Yılmaz