Film izlemek evde yapılacak en iyi aktiviteler arasında yer alıyor. Birçok platformda yayınlanan ve geniş bir yelpazeye sahip olan filmler, izleyicilerin seçim yapması konusunda işi oldukça zorlaştırıyor. Bu sebeple birçok kişi hem tarihi açıdan önemli bir yere sahip hem de gerçek duygularla yüklü olan filmleri sıkça araştırıyor.  Bu filmler ise gerçek hayattan uyarlanan hikayeleri izleyicilere sunan yapımlar olarak karşımıza çıkıyor.  Gerçek hayattan uyarlanan filmleri sizin için listeledik!

Gerçek Hayattan Uyarlanan Filmler

Gerçek hayattan uyarlanan en iyi filmler aşağıdaki gibidir:

  • Ayla (2017)
  • 120 (2008)
  • Dedemin İnsanları (2011)
  • Bizim İçin Şampiyon (2018)
  • Çiçero (2019)
  • Kelebeğin Rüyası (2013)
  • Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu (2019)
  • 127 Saat (2010)
  • Lanetli Ev (2009)
  • Piyanist (2002)

1. Ayla (2017)

Gercek Hayattan Uyarlanan Filmler 1-1

Gerçek hayattan uyarlanan filmler kapsamında ilk inceleyeceğimiz yapım, Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı olan Ayla filmidir. 2017 yılında vizyona giren bu tarihi film, gerçekten yaşanmış bir hikayeyi konu alması sebebiyle gişe rekorları kırmıştır. Peki ayla filminin gerçek bir hikayeden uyarlanmış olan konusu nedir? 

Ayla filmi, 1950 yılında geçmekte ve Güney Kore’de yaşanmış savaşı konu almaktadır. Bu savaş sırasında Birleşmiş Milletler Türk askerlerini, Güney Kore’ye yardıma çağırmıştır. Güney Kore'ye giden Türk askerlerinden biri ise astsubay Süleyman Dilbirliği’dir.

Süleyman Dilbirliği savaş sırasında Kim Eunja adında küçük bir kız çocuğu bulur ve Kim Eunja’nın ismini söylemekte zorlandığı için ona Ayla ismini verir. Bu küçük kız ailesini savaşta kaybetmiştir. Astsubay Süleyman ise onu korumuş kollamış ve zamanla baba kız gibi olmuşlardır.

Tarihi olayları anlatmasıyla ilgi çeken Ayla filmi, astsubay Süleyman ve Ayla arasında geçen ilişkiyi konu almaktadır. Bu kapsamda film, Süleyman ve Ayla arasında geçen duygusal sahneleriyle de izleyicisini oldukça etkilemiştir.

2. 120 (2008)

Gercek Hayattan Uyarlanan Filmler 1

120 gerçek hayattan uyarlanan filmler arasında yer almakla birlikte, Türk tarihinin en acıklı hikayelerinden birini konu almaktadır. Birinci Dünya Savaşı sırasında Sarıkamış’taki gençleri anlatan film, detaylı bir şekilde aşağıda özetlenmiştir.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, ülkemizin sınırında yer alan birliklerde cephane tükenmiş ve Osmanlı ordusu cephanesiz kalmıştır. Tarih ise kışın en sert zamanıdır. Aynı zamanda büyük saldırı altında olan yurdun her yanından yükselen top sesleri duyulmaktadır.

Bu sebeple Türk ordusu Van’da yaşayan halktan yardım istemiştir. Ancak Türk ve Ruslar arasında geçen savaş nedeniyle burada yaşayan tüm erkekler, hali hazırda yurdun çeşitli yerlerinde savaşmaktadır.

Dolayısıyla Van’da yaşayan 12 ile 17 yaş aralığındaki 120 erkek çocuğu, gönüllü olarak Sarıkamış’a doğru yola koyulur. Tek tek ölüm haberleri gelen bu kahraman 120 çocuğun hikayesi ise filmin konusunu oluşturmaktadır.

3. Dedemin İnsanları (2011)

Gercek Hayattan Uyarlanan Filmler 3

Gerçek hayattan uyarlanan Türk filmlerinden bir diğeri ise Dedemin İnsanları olarak karşımıza çıkmaktadır. Çetin Tekindor’un başrolde olduğu bu yapım, filmin senaristi olan Çağan Irmak’ın çocukluk hikayesini konu almaktadır. 2011 yılında izleyiciyle buluşan filmin konusu ise aşağıda yer almaktadır.

Dedemin İnsanları adlı film, mübadele sonucu Girit adasından İzmir’e göç eden bir çocuğun dedesi ile geçirdiği son yazı anlatmaktadır. Buradaki çocuk Çağan Irmak’ın ta kendisidir. Tarihi gerçek filmler arasında yer alan bu yapımda ayrıca, 12 Eylül 1980 İhtilali gibi ülkemiz için oldukça önem arz eden olaylara da yer yer değinilmektedir.

4. Bizim İçin Şampiyon (2018)

Gercek Hayattan Uyarlanan Filmler 4

Ekin Koç ve Farah Zeynep Abdullah’ın baş rolde olduğu Bizim İçin Şampiyon, gerçek hayattan uyarlanan filmler arasında yer alan bir diğer Türk yapımıdır. Filmin ana konusu ünlü jokey Halis Karataş ile Begüm Atman’ın büyük aşkıdır.

Ancak bu çift, ünlü yarış atımız Bold Pilot sayesinde bir araya gelmiştir. Peki Bold Pilot kimdir? 28 Mayıs 1995 tarihinde 900 metrelik çim piste çıkan Bold Pilot, Halis Karataş jokeyliğinde birinci olarak yarışı tamamlayan bir yarış atıdır.

Bu sebeple film konusu gereğince gerçek bir aşk hikayesi olarak algılansa da Bold Pilot’ın başarılarını da konu alan tarihi bir film olarak karşımıza çıkmaktadır.

5. Çiçero (2019)

Gercek Hayattan Uyarlanan Filmler 5

Gerçek hayattan uyarlanan filmlerden bir diğeri ise Çiçero adlı yapımdır. Başrollerinde Erdal Beşikçioğlu ve Burcu Biricik bulunan bu film, 1940'lı yıllarda geçmektedir ve Türkiye'deki İngiliz Büyükelçiliği'nde uşaklık yapan İlyas Bazna’nın hayatını konu almaktadır.

İlyas Bazna İngiliz Büyükelçiliği’nden elde ettiği gizli belgeleri Nazi Almanyası'na para karşılığı satmaktadır. Bu sebeple film, gerilim dolu bir hayat örgüsünü izleyiciye sunmaktadır. Ancak filmin duygusal bir boyutu da bulunmaktadır.

Bu kapsamda filme Burcu Biricik’in hayat verdiği Cornelia Kapp dahil olmaktadır. Cornelia’nın down sendromlu bir çocuğu vardır. O dönemlerde ise bu tarz hastalıklara sahip çocuklar toplama kampına gönderilmekte ve gaz odalarında ölüme terk edilmektedir. Bu sebeple Cornelia’nın oğlunu zorla elinden alıp toplama kampına götürürler.

Bu kapsamda film, Cornelia Kapp’ın oğlu adına verdiği mücadeleyi ve İlyas Bazna’nın macera dolu gerçek hayat öyküsünü izleyiciyle buluşturmaktadır.

6. Kelebeğin Rüyası (2013) 

Gercek Hayattan Uyarlanan Filmler 6

Gerçek hayattan uyarlanan filmler Netflix adlı dizi- film platformu açısından da oldukça merak edilmektedir. Bu kapsamda gerçek bir hikayeden uyarlanmış bir Türk filmi olan Kelebeğin Rüyası karşımıza çıkmaktadır. Yılmaz Erdoğan, Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat ve Belçim Bilgin gibi başarılı oyuncuları bünyesinde barından tarihi filmin konusu ise aşağıda yer almaktadır:

Kelebeğin Rüyası Zonguldak'ta yaşayan ve iki genç şair olan Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu’yu konu almaktadır. Bu genç şairler henüz yeni yeni modernleşen kentte, memur olarak geçimlerini sağlamaktadır. Ancak şiirle olan bağlarını asla koparmamışlardır.

Birgün belediye başkanının kızı olan Suzan Zonguldak’a gelir ve kimsenin istememesine rağmen iki genç şairle yakın arkadaş olur. Rüştü ve Muzaffer Suzan’a aşıktır. Bu iki gencin aşkları uğruna verdiği mücadeleyi ve 1940'lı yıllarda baş gösteren verem hastalığını konu alan film, gerçek bir acıyla ve duygusallıkla izleyiciye sunulmuştur.

7. Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu (2019)

Gercek Hayattan Uyarlanan Filmler 7

Gerçek hayattan uyarlanan filmlerden bir diğeri ise Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu adlı yapımdır. Filmin konusu ise dünya spor tarihine damga vuran milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu'nun hayat hikayesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

1970 ve 1990 yıllarında geçen bu film, dönemin karanlık tarihine de ışık tutmaktadır. Bu kapsamda ise o yıllardaki Bulgaristan'ın, Türk azınlığına karşı uyguladığı zulmü gözler önüne sermektedir.

Büyük bir gurur ve duygu yüklü olan bu film, yer yer dram sahneleriyle de ilgi çekmiş ve gişe rekorları kırmıştır. Ayrıca film, Naim Süleymanoğlu’nun gerçek ses ve görüntülerine de yer vermektedir.

8. 127 Saat (2010)

Gercek Hayattan Uyarlanan Filmler 8

Genç bir dağcı olan Aron Ralston’ın 5 saatlik hayatını konu alan 127 saat, gerçek hayattan uyarlanan filmlerden bir diğeridir. Başından geçen hikaye kapsamında Aron Ralston, kimseye haber vermeden bir dağ yolculuğuna çıkar.

Manisalı doktordan polisiye roman kitabı… Kitabın geliriyle öğrencilere burs verecek Manisalı doktordan polisiye roman kitabı… Kitabın geliriyle öğrencilere burs verecek

Çıktığı bu yolculuk, Utah yakınlarında ve Moab bölgesinde seyretmektedir. Ancak Aron, bir anlık dikkatsizliğiyle büyük bir kaya parçasının arasına sıkışır. Moab bölgesinin ıssız bir yer olması ve diğer birçok imkansızlık sebebiyle yardım çağıramayan Aron, 5 gün boyunca bu kayaya sıkışık olarak hayatına devam eder.

Bu kapsamda 127 saat, hayatta kalmak için elinden geleni yapan Aron'ın başından geçenleri ve kurtulmak için tek çaresinin yine kendisi olduğunu gözler önüne sermektedir.

9. Lanetli Ev (2009)

Gercek Hayattan Uyarlanan Filmler 9

Gerçek hayattan uyarlanan korku filmleri de vatandaş tarafından sıkça araştırılmaktadır. Bu kapsamda 2009 yapımlı ve gerçek bir hikayeden uyarlanmış olan Lanetli Ev, en iyi korku- gerilim filmleri arasında yer almaktadır. Filmin konusu ise 7 aylık hamile olan Jennifer Branagan’ın başından geçenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yıllar sonra Kansas'a geri dönen Jennifer, yaşadığı ve hiç beklemediği bir psikolojik çöküşten dolayı bu kararı vermiştir. Bu çöküşün sebebi ise anne olmanın ona verdiği korku, annesinin baskıcı tavrı, kocasıyla olan gergin ilişkidir.

Tüm bunların üstüne, taşınmanın sebep olduğu stres de Jennifer'ı psikolojik zorlamaktadır. Ancak Jennifer’ın karşısına daha büyük bir sorun çıkar.

Bu kapsamda Kansas’taki yeni kiraladıkları evde garip olaylar meydana gelmektedir. Zaten psikolojik olarak normal olmayan Jennifer, evin hayaletli olduğuna inanmaya ve bundan korkmaya başlar. Ancak Jennifer, kendisine destek bulamaz ve tek başına bununla uğraşmak zorunda kalır.

Jennifer’ın başından geçen bu gizem dolu öykü ise oldukça ilgi çekmekte ve gerçek hayattan uyarlanan gerilim filmleri arasında yer almaktadır.

10. Piyanist (2002)

Gercek Hayattan Uyarlanan Filmler 10

Oscar ödüllü gerçek hayat filmleri arasında yer alan Piyanist, Polonyalı ünlü bir sanatçı olan Wladyslaw Szpilman’ın hayatından bazı kesitleri konu almaktadır. Bu kapsamda film, Szpilman’ın kendi anılarından uyarlanmıştır.

Piyanist adlı filmde 2. Dünya Savaşı sırasındaki Nazi Almanya’sı karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda Nazi Almanya’sının uyguladığı zulüm ve buna karşı hayatta kalma mücadelesi veren halk anlatılmaktadır. Ünlü Piyanist Szpilman da bu kapsamda zulme uğrayan halk arasında yer almaktadır.

Gerçek hayattan uyarlanan Netflix filmleri arasında yer alan Piyanist, aynı zamanda dokunaklı bir biyografi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte Oscar ödülüne layık olan Piyanist filmi, Adrien Brody'nin en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandığı yapım olarak da bilinmektedir.

Muhabir: Özkan Çelik