10. ''Güneşin rengi sarıdır.''
Güneşin rengi sarı değil! Güneş aslında beyaz rengindedir. Buna rağmen atmosferimizden geçerken bu ışınlar kırılır ve sarı ile kırmızı arası bir ton alır. Ayrıca fotoğraflarda daha iyi anlaşılması için güneş, NASA tarafından da sarımsı bir tonda renklendirilir.
9. ''Herkes aynı rengi görür.''
Gökkuşağı örneğinde olduğu gibi aslında konuştuğumuz dil ve yaşadığımız kültür gördüğümüz renkleri etkileyebilir. Örneğin tarih boyunca uzun bir süre mavi, yeşilin bir tonu olarak görülmüştü. Hatta Antik Mısırlılar dönemine kadar bu böyle devam etmişti.
8. ''Yeni renkler yaratamayız.''
Yeni renkler her zaman yaratılabilir. Sadece son yıllar içerisinde normal siyahtan daha da koyu ve ışığı emen bir renk olan vantablack rengi yaratıldı. Yani, yeni renkler yaratmak oldukça mümkün.
7. ''Doğadaki bütün renkleri görebiliyoruz.''
Bu da doğru değil. 'Yasak renkler' olarak adlandırılan kırmızı-yeşil ve mavi-sarı iki renk bulunur. Bunlar birer karışım değil iki rengin aynı anda bulunduğu ayrı bir renkdir. İnsan beyninin yapısından dolayı ne kadar istesek de bu renkleri hiç bir zaman göremeyeceğiz.
6. ''Uzay renkli.''
Uzay aslında renkli değil. Kırmızı ve mavi ışıklardan oluşan uzay fotoğrafları daha ilgi çekici olması ve bizim anlayabileceğimiz bir renk tonuna uyarlanması için NASA tarafından renklendiriliyor!
5. ''Altının rengi sarı!''
Bu doğru olsa da sebebini anlaması biraz zor. Aslında altının aynı gümüş gibi parlak ve renksiz bir rengi olmalı ama altının atomları çok hızlı hareket ettiği için göreceli kütlesi diğer metallere göre çok yüksek. Bu da altın atomlarının yansıyan ışınları kırması ve altın rengi bir tonda gözükmesi demek oluyor.
4. ''Suyun rengi yoktur.''
Ne yazık ki bu da doğru değil. Suyun hafif bir mavi rengi vardır. Eğer özel bir ortamda suyu bileşenlerinden ayırabilirseniz mavi bir tonu olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.
3. ''Gökkuşağında 7 renk bulunur.''
Bu da doğru bir bilgi değil. Gökkuşağında 7 renk bulunduğu teorisi Isaac Newton ile başlamıştır. Aslında tarih boyunca bu renk sayısı birçok kez değişmiştir. Örneğin Çin'de gökkuşağının 5 rengi olduğu kabul edilir.
2. ''Pembe gerçek bir renk!''
Pembenin gerçek bir renk olup olmadığına dair birçok tartışma var. Üzücü haber ise pembenin aslında bir renk tonu olduğu. Pembeyi oluşturan ışık dalgaları kırmızı ve morun karışımıdır. Bu yüzden pembe gerçek bir renk olarak kabul edilemez.
1. ''Işık olmayınca siyah rengini görürüz.''
Doğru sanılan bu bilgi aslında yanlış! Işık olmadığında siyah değil grinin bir tonu olan eigengrau isimli bir renk görürüz. Eğer siyah görüyor olsaydık akşamları hiç bir şey göremiyor olurduk.