Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü sebebiyle açıklamalarda bulundu.

Deniz Çakır sokak hayvanları hakkında konuştu: İlk beni uyutun Deniz Çakır sokak hayvanları hakkında konuştu: İlk beni uyutun

Gazetecilik sektöründe çalışanların 10 Ocak 1961 tarihinde çıkarılan 212 sayılı basın yasası ile kazanılan birçok hakkın 63 yıllık süreçte, kullanılamaz noktasına geldiğini belirten Manisa Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Ali Filizkan; “Çalışan arkadaşlarımızın her geçen gün kaybettikleri haklar yanında. Gazetelerdeki baskı maliyetleri artan döviz kuru sonucu kağıt, boya, kalıp ve asgari ücretin artması ile sektörde istihdamda daralmalara ve iş güvenliğine neden olacağına, yazılı basının desteklen memesi halinde yok olma ile karşıya karşıyadır.” dedi.

Filizkan yazılı basına alternatif olarak yasa ile resmiyet kazanan internet gazeteciliğindeki çalışan eleman, haber ve okuyucu sayısı rakamlarında özellikle büyük ve küçük şehirlerle ilçeler bazında istenilen düzeydeki rakamlarda esneklik sağlanamaması nedeniyle internet gazeteciliğinin Basın ilan Kurumu’nun denetimindeki internet gazeteciliğine geçilme sayısında istenilen düzeye ulaşamadığını, Manisa’da 19 vasıflı, 4 vasıfsız 23 gazeteden sadece 6’sının internete geçtiğini belirtti.

Gazetecilik sektörünün her geçen yıl karanlık bir tünele doğru gideceğini söyleyen Filizkan; “Salgın döneminin başladığı 2019 yılından bu yana 2020, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye genelinde yerel gazeteler, televizyon ve radyolarda maliyetler ve azalan gelir kaynakları nedeniyle de Gazete baskılarını son verme durumuna gelmesi, artan uydu frekans ücretleri, RTÜK ve BİK cezaları ile kararma durumuna gelen televizyonlar ve susma noktasındaki radyolar sektör deki sıkıntının açık göstergesidir. 1961 yılında basın kartı ile kazanılan haklarımızda bugün elimizde kalan çalışma hayatında 3 yıllık yıpranmadır. Basın kartı ile kamudan yararlanılan birçok hak kaybolmuş durumdadır. Geçtiğimiz hafta basın kartı taşıyan meslektaşlarımıza gri pasaport yerine meslekte 15 yılını dolduranlara yeşil özel pasaport verilmesi ile ilgili kanun taslağı biz gazeteciler için elbette sevinç vericidir. Ancak bizim isteğimiz 15 yıllık sürenin TBMM’sinde 10 yıla düşürülmesi. Hatta basın kartı sahiplerine beş yıldan sonra yeşil pasaport hak ettirilmesini bekliyoruz. Aslında birçok yerde indirim sağlayan kartımızın bu haklarını bugün kaybetmiş olmasına rağmen son alınan kararla basın kartlarının resmi ve özel kurumlarda geçerli kimlik kartı sayılması önemli bir gelişmedir.” ifadelerini kullandı.

Basın kartı komisyonunun yılda en az 3 kez toplanmasını istediklerini belirten Filizkan, “Basın kartını almaya hak eden arkadaşlarımızın bekleme süresinin uzaması yanında kart baskılarının gecikmesiyle meslekte yıpranma sürelerinde kayıplar yaşamalarına neden olmakta. Bu aksaklıkların düzeltilmesi basın çalışanları adına önemli bir gelişme olacaktır. Manisa Gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak 10 Ocak’ı her yıl olduğu gibi bu yıl da bayram değil ‘Hak kazanma ve dayanışma günü’ olarak kutlayacağız.

Meslek Yasası Çıkarılmalı

Demokrasinin 4. gücü olarak adlandırılan sektörün değişime ve yenilenmeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Filizkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun çözümü meslek le ilgili yeni yasal düzenlemelerin yapılmasından geçmektedir. Yetkili kurullardan 1961 yılında elde edilen hakların tüm ulusal ve yerel gazetelerde samimiyetle uygulanması. Yıllarca dile getirdiğimiz Gazetecilik Meslek yasasının hayata geçirilmesidir.  Darbe dönemlerinde çıkarılan Türk ceza kanununda ve bazı kanun yönetmeliklerindeki yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerin günümüz koşulları göz önüne alınarak değiştirilmesi. Yazılan yazıdan ötürü tutuklanıp bir iki ay sonra hakimlerce tahliye kararı verilen yasadaki belirsizliklerin ortadan kaldırılması, yazılı basın, Radyo Televizyonlar ve internet mecrasını bir bütün olarak ele alan Düzenleme-Denetleme-Destekleme ayaklarını içeren bir sistemin uygulanmaması diğer bir sorundur”

Basın Özgürlüğü Olmazsa Olmazımız

“Meslektaşlarımız, meslek onurlarını korumak adına mücadele etse de, yasal boşluktan yararlanan çıkarcıların sektörde boy göstermesine engel olamamaktadır. Bu nedenle basın sektöründe öncelikli olarak gazetecilik adına mesleki düzenleme yasası yapılmalıdır diyoruz. Unutulmamalıdır ki; basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü, demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın aynası ve sesi olma görevini üstlenen özgür basın, düşünce özgürlüğümüzün en etkili aracıdır. Çağdaş, demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Bu nedenle ülke olarak basının sorunlarını elbirliği ile çözümlemeliyiz. Yaşanan tüm bu sorunlara, TBMM’de ‘Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması’, sorunların zaman geçirilmeden hem ayrı ayrı, hem de bir bütün halinde ele alınarak. Zaman geçirilmeden meslek örgütlerinden görüş alınarak gazetecilik mesleğini tanımlayan yasanın çıkarılarak her fotoğraf makinesi olanın, cep telefonunu iyi kullananların gazeteci olmaları ülkede 70 milyon telefon kullanan vatandaşın gazeteci olmaları önlenmelidir. Yasanın olmaması basında bilgi kirliliğini artırmaktadır. Ege Gazeteciler Federasyonun üyesi olan Manisa Gazeteciler Cemiyeti yönetimi Türkiye Gazeteciler Konfederasyonumuzun çağrısını bu yıl da yenileyerek diyoruz ki; siyasetçilerden, hukukçulardan, bürokratlardan, akademisyenlerden, sendikalardan, medya kuruluşlarından ve basın meslek örgütlerinden temsilcilerin bir araya gelmesi, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonumuz tarafından hazırlanan Basın Meslek Yasasının ele alınarak bu yasanın gerekli düzenlemelerle Türkiye'ye kazandırılmasıdır. Cumhuriyetimizin 2.yüz yılına girdiğimiz 63. yılını kutlayacağımız 10 Ocak, hak kazanma, dayanışma gününün meslektaşlarımız, Gazete ve internet sahipleri için gelecek yıllarda daha verimli ve hayırlı olmasını temenni ediyoruz”

Kaynak: Özkan ÇELİK