Yargıtay, milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren önemli bir karara daha imza attı. Karara göre, kira bedelini banka aracılığıyla yatıran kiracıların bu konuda dikkatli olmaları önem taşıyor.

2022 Temmuz'unda yürürlüğe giren düzenleme ile ev sahipleri, enflasyon oranı ne olursa olsun, kiralara yılda en fazla yüzde 25 oranında zam yapma hakkına sahip. Ev sahiplerinin konut fiyatlarındaki hızlı artış ve kira bedellerinin rekor seviyeye çıkması nedeniyle yüzde 25'lik zam sınırlarını aşma çabalarına girdiği bir dönemde, Yargıtay'ın aldığı son karar ev sahibi-kiracı ilişkilerinde önemli bir örnek olabilir.

Yasa gereği, kiracıların kira sözleşmelerinde belirtilen aylık kira bedelini tam olarak ve zamanında ödemesi bekleniyor. Ancak, bu ödemenin bir günlük gecikme veya küçük bir miktar eksik ödeme durumu, ev sahibi için haklı tahliye sebebi olarak değerlendirilebiliyor.

Alınan bilgiye göre L.M. ismimdeki bir kiracı her ay düzenli şekilde kira bedelini ev sahibinin banka hesabına yatırdı. Ev sahibi ise yaklaşık 4 ayın ardından kiracının kirayı eksik yatırdığını söyleyerek icra takibi başlattı. Düzenli şekilde kirasını yatıran kiracı L.M. ise , ev sahibinin başlattığı icra takibine itiraz etti. Ev sahibi ise mahkemeye başvurarak takibin durdurulmasına itiraz etti.

MAHKEME EV SAHİBİNİ HAKLI BULDU

Ev sahibi, mahkemede kiracısı L.M’nin dört ay boyunca kirayı eksik ödediğini öne sürdü. Kira bedelini tam ödemesi gerektiğini vurgulayan ev sahibi itirazın dikkate alınmaması gerektiğini ve icra takibinin devam etmesini istedi. Aynı zamanda ev sahibi akdin feshedilip kiracının tahliyesini talep etti.

Kiracı L.M. ise ev sahibinin kirayı eksik yatırdığı yönündeki iddiaları reddederek her ay düzenli şekilde yatırdığı kira bedelini ödediğini ancak banka tarafından havale ücreti 31,50 TL kesildiğini söyledi. Kiracı bu işlem ücretinin ev sahibinin sorumluluğunda olduğuna vurgu yaptı.

KİRA BEDELİNİ IBAN'DAN GÖNDERENLER DİKKAT

Mobil ve internet şube kanalları ile yapılan transferlerde genellikle para transferine konu ücret eksiksiz olarak hesaba aktarılıyor ve kesinti bedeli ilave olarak alınıyor olsa da, ATM’den yapılan transfer işlemlerinde söz konusu para ATM tarafından alınıyor ve işlem kesinti ücreti mevcut paradan kesiliyor.

Kaynak: AA