TESK Başkanı Bendevi Palandöken esnaf odaları federasyonlarının genel başkanları ile birlikte Manisa'daki oda başkanlarıyla bir araya gelerek, esnaf sanatkarın sorunları ve çözümlerine ilişkin istişare toplantısı gerçekleştirdi. Zincir marketleri eleştiren Palandöken, Perakende yasasının mutlaka çıkması gerektiğini vurguladı. Palandöken, “Bu 3 harfliler Manisa’ya ne katıyor? Deniz mevsiminde deniz yatağı, dün şahit oldum bot satıyorlar. Dükkanda bot satılır mı? Bunun ticaretini yapan alanlar var. Kırtasiye mevsimi geliyor, göreceksiniz kırtasiyeciler ürünlerini satamayacak bunlar ‘bir fiyat indirdik’ diyerek, halkı kandıracak satış sistemini gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Vatandaş da diyor ‘siz de fiyat pahalı’ çünkü sormuyor ki fiyat pahalı mı ucuz mu diye bilgi almıyor.” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf odaları federasyonlarının genel başkanları ile birlikte Manisa'daki oda başkanlarıyla bir araya gelerek, esnaf sanatkarın sorunları ve çözümlerine ilişkin istişare toplantısı gerçekleştirdi. Double Tree By Hilton Otel’de gerçekleşen toplantıda TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Manisa’daki oda başkanlarından esnaf ve sanatkarın sıkıntılarını ve çözüm önerilerini dinledi. Burada bir konuşma yapan Palandöken, “Ülke bildiğiniz üzere 2 yıl pandemi süreciyle boğuştu. Bu süreçte esnaf ve sanatkar oldukça mağdur oldu. Gerekli tedbirler alınması konusunda hem hükümet nezdinde hem sizlere hem de yazılı ve görsel basında her gün iletmeye gayret ettik. Dünyayı bir ekonomik sıkıntı içerisinde boğan, sanayinin durduğu, işsizliğin çoğaldığı ve dolayısıyla tarımsal ürünlerin ülkemizdeki mevsimsel değişiminden kaynaklanan yokluğuyla baş başa kaldık.  Yüksek enflasyonun seyrettiği gerçekten kendi kendine yetebilecek ülkemizdeki birçok nimetin fiyatı yükseldi. Hükümet bu konuda tedbirler almaya devam ediyor. Enflasyonun düşmesi, ekonomik olarak rahatlığa erişebilmemiz için bazı bizim de hükümete önerilerimiz oldu” dedi.

“TELEVİZYONDAKİ REKLAMLARA KANIYOR”

Zincir marketleri eleştiren Palandöken, Perakende yasasının mutlaka çıkması gerektiğini vurguladı. Palandöken, konuşmasına şöyle devam etti:  “Bu 3 harfliler Manisa’ya ne katıyor? Deniz mevsiminde deniz yatağı, dün şahit oldum bot satıyorlar. Dükkanda bot satılır mı? Bunun ticaretini yapan alanlar var. Kırtasiye mevsimi geliyor, göreceksiniz kırtasiyeciler ürünlerini satamayacak bunlar ‘bir fiyat indirdik’ diyerek, halkı kandıracak satış sistemini gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Vatandaş da diyor ‘siz de fiyat pahalı’ çünkü sormuyor ki fiyat pahalı mı ucuz mu diye bilgi almıyor. Oradaki broşürlere kanıyor. Televizyondaki reklamlara kanıyor. Bir çatalı bir yerde 10 liraya, başka yerde 15 liraya kimi yerde de 20 liraya alırsınız ama hepsi bir adamın olunca ‘gök kubbe benim’ dersen o zaman esnafın rekabet etme gücü olmaz. Bu fiyatları ve enflasyonu düşürmek mümkün olmaz. Perakende yasasının mutlaka çıkması gerekiyor. Çıkmadığı sürece fiyatlardaki indirim beklenmesi nafile olur. Çünkü binlerce ton stok yapılıyor. Buna ‘stokçu’ da diyemezsin. Adamın 10 bin tane mağazası var. Her mağazaya 10’ar tane koysa 100 bin eder. Birer kamyon koysa piyasada yağ bulamazsın. Bunları yaşadık, hala şeker problemi sürüyor. Pastacı esnafımız biliyor fiyatların ne kadar yükseldiğini”

“BABA MESLEĞİNİ İCRA ETME ORANI 68’DEN 13.8’E DÜŞMÜŞ”

Yeni neslin artık baba mesleğini yapmak istemediğini belirten Palandöken, “Esnaf ve zanaatsal kesimin çoğalması, iş yerlerindeki istihdamın artmasıyla ilgili konfederasyon olarak bir araştırma yaptık. Baba mesleğini icra etme oranı 68’den 13.08’e düşmüş. Hiç kimse babasının işini yapmak istemiyor. Eskiden oğlu doktor, mühendis olur, babasının dükkanına gelir kuyumcu, marangoz, bakkal ne ise mesleği babanın onu yapar ve ekonomiye katkı sağlardı” dedi.

“ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA EMEKLİ AYLIĞI OLMAMALI”

Yakın zamanda müjdeli bir haber verebileceğini de aktaran Palandöken, “Önümüzdeki hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız konfederasyonumuzu ziyaret edecek. Ben de sizlere sevinçli bir haber vereceğim. Asgari ücretin altında emekli aylığı olmamalı. Bu da çok büyük bir rakam değil, 5 bin 500 lira. Bugün soğan, patates ve meyvelerin fiyatını. Benim geçinebilirliğimi sağlayacak bir ücret olmalı” diye konuştu.

Esnafın artık yeni teknolojilere de ayak uydurması ve kendisini ona adapte etmesi gerektiğini anlatan Palandöken, sözlerini şöyle tamamladı: “Artık anam-babam usulü ticaret bitti. İnsanlar evlerinde elindeki telefonla bankaları takip edebiliyor, siparişini veriyor ve evine hizmet getiriyor. ‘Biz geleneksel yapıyı bozmayız’ deyip durun, mümkün değil.  Artık bu değişen dünyada yeni nesil esnafı oluşturmamız lazım. Buna da oda başkanlarımızın katkı vermesi lazım. Üyelerin bu konuda ikna edilmesi lazım”

Editör: Onur Yılmaz