İzmir’in turistik ilçesi Foça‘da havaların ısınması ve Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olması ile birlikte hareketlilik başladı. Eskiden Manisa’ya bağlı olan Foça’nın ziyaretçilerinin büyük bir kısmı da Manisa’dan gidiyor. Peki, Foça nasıl Manisa’ya bağlandı? İşte detaylar…

Kütahya’dan ayrılarak Manisa’dan ilçe alan Ege şehri Kütahya’dan ayrılarak Manisa’dan ilçe alan Ege şehri

Doğal Güzellikleri Tarihi Alanlarıyla Foça İlgi Odağı

Doğal güzellikleri, tarihi alanları ve sakin koyları ile hem doğa aktiviteleri hem de dinlenme imkanları sunan Foça; denizi ve plajları ile vatandaşların en çok tercih ettiği Yeni Foça, bayramın ikinci gününden itibaren çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşların yoğun ilgisini çekiyor.

İlçe merkezine ve mahallelerine bayramın ikinci gününden itibaren yoğun bir araç girişi olduğu gözlemlenirken, Foça ’ya tatile gelenler, havanın ılık ve rüzgarlı olması sebebi ile çoğunlukla deniz kenarında, plajlarda ve kafelerde vakit geçirdi. Kimi vatandaşlar olta ile kıyıdan balık avladı, kumsalda çocukları ile vakit geçirdi, kimisi de gezerek tatilin tadını çıkardı. Günü birlik olarak bayram tatilini geçirmek isteyenler ise soğuk olmasına rağmen denize girmeyi tercih etti.

Foça, Manisa’ya Bağlıydı

Osmanlı Devleti'nin güçlenmesiyle birlikte 15. yüzyılda Kaptan-ı Derya Yunus Paşa liderliğindeki Osmanlı Donanması, Yeni Foça ve Foça'yı topraklarına kattı. Fatih Sultan Mehmet döneminde ise Foça, Manisa eyaletine dahil edildi.

Osmanlı Devleti'nin güçlenmesiyle birlikte, Kaptan-ı Derya Yunus Paşa liderliğindeki Osmanlı Donanması, 1455 yılında Yeni Foça ve Foça'yı Osmanlı topraklarına kattı. Bu dönemde Foça, Fatih Sultan Mehmet'in hükümdarlığı döneminde Manisa eyaletine dahil edildi.

Foça, 17. yüzyıl ortalarında Anadolu kıyılarında İzmir ve Edremit ile birlikte İstanbul ile en yoğun ilişkisi olan üç limandan biriydi. Bu dönemde Foça'dan gönderilen ürünler arasında kaya şapı, değirmentaşı ve kuru meyveler bulunmaktaydı. Özellikle saray mutfağının kuru üzüm ihtiyacı bu bölgeden karşılanmaktaydı.

Manisa'dan İzmir'e

1867 yılında, Foça ve bucağı Yeni Foça birleştirilerek Manisa Eyaletine bağlandı. Ancak, 15 Mayıs 1919'dan 11 Eylül 1922'ye kadar Yunan işgali altında kalan Foça, sonrasında Türk egemenliğine geri döndü ve günümüzde İzmir ilinin bir ilçesi olarak varlığını sürdürmektedir.

Kaynak: İHA-Haber Merkezi