Türk televizyonu tarihinde diziler önemli bir yer tutuyor. Son zamanlarda sadece Türkiye’de değil dünya genelinde de büyük izlenmeler yakalanıyor. Türk dizilerinde yer alan karakterlerin bazıları ise izleyicisi tarafından çok seviliyor, zaman geçse de unutulmuyor. En sevilen Türk dizi karakterlerine gelin beraber bakalım!

En Sevilen Türk Dizi Karakterleri 

Türk dizilerinde yer alan bazı karakterler izleyici tarafından çok seviliyor ve değer görüyor. Dizinin bitiminden yıllar geçse dahi sosyal medyada paylaşılmaya, replikleri kullanılmaya ve bir şekilde akıllarda var olmaya devam ediyor. Adeta ikonikleşen ve en çok sevilen Türk dizi karakterlerinden 10 tanesini sizin için derledik!

En sevilen Türk dizi karakterleri listesi şu şekilde:

  • Burhan Altıntop (Avrupa Yakası)
  • Memnun Kaygısız (Kaygısızlar)
  • Pembe (Cennet Mahallesi)
  • Firdevs Yöreoğlu (Aşk-ı Memnu)
  • Heredot Cevdet (Ekmek Teknesi)
  • Ramiz Dayı (Ezel)
  • Afet Güçverir (Hayat Bilgisi)
  • Erdal Bakkal (Leyla ile Mecnun)
  • Süleyman Çakır (Kurtlar Vadisi)
  • Behzat Ç.

1. Burhan Altıntop (Avrupa Yakası-2004)

En Sevilen Turk Dizi Karakterleri 1

Atv'de yayınlanmış olan Avrupa Yakası, senaryosu Gülse Birsel tarafından yazılan durum komedisi türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizide, Nişantaşı'nda yaşayan Sütçüoğlu ailesi ile Avrupa Yakası dergisi çalışanlarının ve onların yakınlarının komik öyküsü anlatılmaktadır.

Burhan Altıntop, dizide Engin Günaydın'ın canlandırdığı kurgusal karakterdir. Avrupa Yakası dergisinin idari müdürüdür. Burhan, iş başvurusu için Tokat'tan İstanbul'a gelir ve Sütçüoğlu Apartmanı'nda yaşamaya başlar. Alışılmışın dışında bir karakter olduğu için çok sevilmiştir. Karakterin kullandığı birçok söz ve hareket toplumda yaygın biçimde kullanılmaktadır. 

2. Memnun Kaygısız (Kaygısızlar-1994)

Memnun Kaygisiz1

Kaygısızlar, senaryosunu Tükenmezkalem Film Grubu'nun yazdığı, 1994-1998 yılları arasında yayımlanmış olan komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. Toplam 4 sezondan oluşan dizi Türk dizi tarihinin en uzun soluklu dizilerinden biridir.

Ercan Yazgan tarafından canlandırılan Memnun Kaygısız, çapkın biridir. Sabriye onun ilk karısıdır. Birkaç yıl sonra çeşmenin başında Terbiye'yi görür ve o an ona âşık olur. Yine birkaç yıl geçmeden tarlada Kafiye'yi görür.

RTÜK'ten 'Sosis Partisi: Gıdatopya’ya ceza RTÜK'ten 'Sosis Partisi: Gıdatopya’ya ceza

Dört evlilik yapan ve 36 çocuğu olan Memnun ailesini geçindirmeye çalışırken yaşadığı maceralarla Türk dizi tarihinin en sevilen karakterlerinden biri olmuştur.

3. Pembe (Cennet Mahallesi-2004)

En Sevilen Turk Dizi Karakterleri 3

Cennet Mahallesi, Erler Film imzalı, Show TV'de yayımlanan komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. 1981 yılında yayınlanan Gırgıriye filminin dizi versiyonu olan Cennet Mahallesi’nin en sevilen karakterlerinden biri Pembe’dir.

Melek Baykal’ın canlandırdığı Pembe karakteri kızı Sultan’ı Ferhat ile evlendirmek istemez ve o ironik repliklerin çıkmasını sağlar. Kendine has tarzı, konuşma şekli ve yanından ayırmadığı çekirdeği ile hatırlanmaktadır.

4. Firdevs Yöreoğlu (Aşk-ı Memnu-2008)

En Sevilen Turk Dizi Karakterleri 4

Aşk-ı Memnu, Kanal D'de yayımlanan romantik ve drama türündeki Türk televizyon dizisidir. Ve şüphesiz Türk dizi tarihinin en önemli dizilerinden biridir. Başrollerini Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat ve Selçuk Yöntem paylaşsa da Firdevs Yöreoğlu’na can veren Nebahat Çehre unutulmaz bir karakter ortaya koymuştur.

Melih Bey Takımı'nın en as üyesidir Firdevs hanım, takım kaptanıdır adeta. 'Sen Firdevs hanım'ın kızısın!' cümlelerinin yıldızıdır. Kızlarıyla aşk-nefret ilişkileri kurmuştur. Ortası asla yoktur. Çok sert ve çetin ceviz bir karakterdir. Türk dizilerinin unutulmayan kadın karakterlerinden birisidir.

5. Heredot Cevdet (Ekmek Teknesi-2002)

En Sevilen Turk Dizi Karakterleri 5

Ekmek Teknesi, Sinegraf ve Pana Film imzalı, Atv'de yayınlanan bir dizidir. Komedi ve dram türündeki Türk televizyon dizisi bir ailenin başından geçenleri konu edinmektedir. Heredot Cevdet, Ekmek Teknesi adlı dizide Hasan Kaçan tarafından canlandırılan karakterdir. 

Herkesin etrafında toplanıp onun hikayelerini dinlediği dizide Heredot Cevdet mükemmel bir hikaye anlatıcısıdır. Onun bu didaktik yapısı yıllar sonra bile hafızalardan silinmemesini sağlamıştır.

6. Ramiz Dayı (Ezel-2009)

En Sevilen Turk Dizi Karakterleri 6

Ezel, yapımcılığını Ay Yapım'ın üstlendiği, aksiyon ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Ramiz Karaeski ya da Ramiz Dayı, Ezel dizisinde kurgusal bir karakterdir. Ancak zamanla kurgusal olmaktan çıkmış, adeta halktan biri olarak çok sevilmiştir. 

Tuncel Kurtiz tarafından yetişkin hâli, gençliği ise Ufuk Bayraktar tarafından canlandırılmıştır. Özlü sözleri ve raconlarıyla sevilen Ramiz dayı hafızalardan yıllar geçse de silinmemiştir. ‘Yeğenim!’ Şeklinde biten öğüt verici sözleri izleyicisi tarafından hala ezbere biliniyor. 

7. Afet Güçverir (Hayat Bilgisi-2003)

En Sevilen Turk Dizi Karakterleri 7

Hayat Bilgisi, Süreç Film imzalı, senaryosunu Gani Müjde'nin yazdığı aile, gençlik ve komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 13 Şubat 2003 tarihinde Kanal D'de yayımlanmaya başlamıştır.

İsmi için Atatürk'ün manevi kızlarından biri olan ve Türkiye'nin ilk kadın tarih profesörü olan Afet İnan'dan ilham alınan hayat bilgisi dizisi karakteri,  Perran Kutman tarafından canlandırmıştır. Anaç ve bir o kadar da sert öğretmenimiz Afet Güçverir, ‘hoca camide!’ Sözü ile bilinmektedir.

8. Erdal Bakkal (Leyla ile Mecnun- 2011)

En Sevilen Turk Dizi Karakterleri Erdal

Leyla ile Mecnun, Eflatun Film imzalı, 2011-2013 yılları arasında TRT 1'de yayınlanan ve 2021-2023 yılları arasında dijital içerik platformu Exxen'de yayınlanan absürt komedi türündeki Türk yapımı televizyon ve internet dizisidir.

Erdal Bakkal, Leyla ile Mecnun isimli dizide Cengiz Bozkurt'un canlandırdığı kurgusal karakterdir. Bencil ve cimridir, herkesin sinirini bozmayı başarır. Yine de çok sevilen Erdal, bazen bu sevgiyi menfaati uğruna kullanmaktan çekinmez. Hala Cengiz Bozkurt ile beraber anılan Erdal Bakkal karakteri çok sevilmekte, Kiraçburnu’nda yer alan bakkalı ziyaret edilmektedir.

9. Süleyman Çakır (Kurtlar Vadisi-2003)

En Sevilen Turk Dizi Karakterleri 9

Kurtlar Vadisi, 15 Ocak 2003 tarihinde Show TV'de "Bu bir mafya dizisidir" sloganıyla yayımlanmaya başlayan aksiyon, dram ve politik türdeki Türk televizyon dizisidir. Türk dizi tarihinin efsanesi olan bu dizi yaklaşık 400 bölüm yayınlanmıştır. 

Süleyman Çakır veya kısaca Çakır, Kurtlar Vadisi dizisinde Oktay Kaynarca tarafından canlandırılmış kurgusal karakterdir. Mafya lideri olan Süleyman Çakır izleyici tarafından o kadar sevilmiştir ki, dizide öldüğü bölümden sonra cenaze namazı düzenlenmiş, lokma dağıtılmıştır. Kurtlar vadisi hala izlenmekte olup Süleyman Çakır karakteri sözleri ve hala yapılan hayırlarla anılmaktadır.

10. Behzat Ç. (Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi-2010)

En Sevilen Turk Dizi Karakterleri 10

Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyes, Emrah Serbes'in Her Temas İz Bırakır romanından esinlenerek hazırlanmış Türk yapımı polisiye, macera, dram, komedi türündeki televizyon ve internet dizisidir. 

Başkomiser, diziye adını veren karakter, Cinayet Büro Amiridir.  Kendisine has sorgu yöntemleri, zanlılara karşı şiddet içeren davranışları olmakla birlikte samimi, dürüst, dost canlısı, ekibini her türlü olumsuz durumdan koruma amacı güden bir tavra sahiptir.

Türk dizi tarihinin en sevilen karakterlerinden biri olan Behzat Ç. Erdal Beşikçioğlu tarafından canlandırılmıştır. 

Türk dizi tarihi, birçok karaktere ev sahipliği yapmıştır. Bazıları fazlasıyla sevilmiş, bazıları efsane haline gelmiştir. Yazımızda sizin için en sevilen Türk dizi karakterlerinden 10 tanesini inceledik. İyi seyirler

Muhabir: Özkan Çelik