Türkiye’de yaşayan milyonlarca emekli 31 Mart yerel seçimlerinde sandığa giderek ya da gitmeyerek bir şekilde iktidara büyük bir tepki gösterdi. En düşük emekli maaşının 10 bin TL olarak belirlendiği son dönemde emekliler, büyükşehirlerde kiralarını bile ödeyebilmekten oldukça uzak…

Manisa özelinde kira fiyatları 15-20 bin TL bandına kadar çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi zaten emeklinin hakkı olan “promosyon”u erkene çekmesi de emeklilerdeki tepkiyi dindirmedi.

SEÇİMDEN SONRA ZAM YAPILACAK MI?

31 Mart yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin büyük bir ivme yakalaması ve seçimlerden birinci parti olarak çıkmasının AK Parti’de büyük bir sorun olarak tezahür ettiği biliniyor. Seçimlerin ardından tepkili emeklilerin gönlünü almak için bir çalışma yapıldığı ile ilgili henüz bir bilgi bulunmuyor.

Tüm işaretler Temmuz ayını gösteriyor. Emekli maaşları ile ilgili, SGK ve Bağ-Kur emeklileri, aylıklarının memur emeklilerinin gerisinde kalması nedeniyle enflasyonun üzerinde bir zam beklentisine girmiş durumda... Mart ayı enflasyon rakamlarının belirlenmesini bekleyen emekliler, 3 Nisan tarihini gözlerine kestiriyor…

Zam Sonrası A101 Süt Fiyatları 2024 Ne Kadar Oldu? Birşah, Torku, Pınar, Sütaş Fiyat Listesi Zam Sonrası A101 Süt Fiyatları 2024 Ne Kadar Oldu? Birşah, Torku, Pınar, Sütaş Fiyat Listesi

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN IŞIK YAKMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasında gündemlerinde yakın zamanda bir zam bulunmadığını belirterek, "Ekonomide yol haritamız olan Orta Vadeli Program ve 12’inci Kalkınma Planımızı bugüne kadar kararlılıkla uyguladık. Ülkemize, milletimize ve gelecek nesillere bedel ödetecek popülist adımlardan uzak durduk. Enflasyon başta olmak üzere uyguladığımız ekonomi programımızın olumlu sonuçlarını, yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız. İş dünyamızdan bürokrasiye, esnafımızdan çiftçimize, tüccarımıza, işçimize, öğrencilerimize kadar herkes kendi asıl gündemine odaklanabilecekler." demişti.

EKONOMİSTLER EMEKLİ İÇİN NE DİYOR?

Şubat ayı enflasyon rakamlarına göre, Temmuz ayında yapılacak zamma yüzde 11,53'lük bir artış ekleneceği biliniyordu. Ancak, ekonomistlerin Mart enflasyonu hakkındaki görüşleri merak ediliyor.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,67 oranında artacağı öngörülüyor. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin Mart ayı enflasyon beklentileri yüzde 3,40 ile yüzde 4,42 aralığında değişiklik gösteriyor.

TÜİK'in açıklamalarına göre, belirlenen 2 aylık enflasyon verileri doğrultusunda Temmuz zammı için SSK ve Bağ-Kur emeklileri şimdiden yüzde 11,53'lük bir artışı garanti altına almış durumda… Memur maaşı zammı içinse enflasyon farkının yüzde 6,68 olarak hesaplandığı belirtiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi