Manisa’da 1953’ten bu yana toptan ve perakende olarak gıda ürünleri tedariki sağlayan Büyükşahin Ticaret’in sahiplerinden Osman Büyükşahin, gıda sektörünün geldiği son durumu değerlendirdi. Özellikle son 1 ay içerisinde gıda ürünlerine gelen zamların vatandaşlar kadar kendilerini de zor durumda bıraktığını dile getiren Büyükşahin, “Zamların en büyük sebebi gıda yokluğu ve ürün tedariki sağlayan toptancıların, ürünü sattıktan sonra aynı fiyata tekrar alamama korkusu. Bugün birçok firma toplu satış yapmıyor. Ürün aldığımız firmalara parasını peşin gönderdiğimiz halde ürün satışı yapmayıp paramızı iade ediyorlar” diye konuştu.

Burhan AKDEMİR

Ülkede koronavirüs pandemisi devam ederken, sürecin etkilerinden biri de hiç şüphesiz ekonomik anlamdaki kötü gidiş oldu. Ülkemizde son bir ay içerisinde döviz fiyatları, altın fiyatları adeta uçuşa geçerken, bunların hemen ardından yaşanan sıkıntı ise hem koronayı hem de döviz fiyatlarını gölgede bırakacak gibi duruyor.

Ülkedeki son dönemdeki en büyük kriz maalesef gıda krizi. Bu konuda stokçuluk yaparak piyasanın olumsuz etkilenmesine sebep olan büyük işletmeler de yok değil ancak sorun sadece onlardan kaynaklanmıyor. Sosyal medyada hemen her gün, büyük marketlerin un, yağ, şeker gibi temel ihtiyaç maddelerinin 1 adetle sınırlı satışını gösteren fotoğraflar yer alıyor.

Gıda piyasasında yaşanan gelişmeleri, gelen zamları ve gıda yokluğunun sebeplerini, Manisa’da 3 kuşaktır toptan ve perakende olarak gıda tedariki sağlayan Büyükşahin Ticaret’in sahiplerinden Osman Büyükşahin’e sorduk.

1953’ten bu yana Manisa’ya ve Manisalılara hizmet verdiklerini, birçok resmi kurum ve kuruluşa da gıda tedarik ettiklerini belirterek sözlerine başlayan Osman Büyükşahin, zamların sebeplerini, sürecin ne durumda olduğunu ve piyasanın ne şekilde etkilendiğini bütün detaylarıyla anlattı.

Zamların ilk etaptaki sebebinin gıda yokluğu ve firmaların her gün gelen zamların ardından, ‘Sattığım ürünü daha pahalıya alırım’ düşüncesinin etkili olduğunu ifade eden Büyükşahin, “Bu problemi, biz ya da bizim gibi halka ürün sağlayan tedarikçiler yaşamıyor. Bizim ürün aldığımız büyük firmalar yaşıyor. Böyle olunca biz de gıdaya ulaşmada problem çekiyoruz. Çiçek yağı piyasada yok. Diğer ürünlerde de bahsettiğim gibi büyük firmaların kaygıları nedeniyle ulaşmak zor. Bu nedenle birçok market bugün un, yağ, şeker gibi temel gıda maddelerinin satışını birer adetle sınırlandırıyor.” dedi.

Büyükşahin Ticaret olarak böyle bir sınırlandırma yapmadıklarını da kaydeden Osman Büyükşahin, “Bizde kısıtlama yok. İsteyen istediği kadar alabilir. Yeter ki biz mal bulabilelim. Bulduktan sonra bunu halkımızdan saklayacak durumda değiliz. Bugüne kadar yapmadık, bundan sonra da yapmayız.” ifadelerini kullandı.

Büyük firmaların gıda satışı yapmaması ya da sınırlandırmasının da belli nedenlerden kaynaklandığının altını çizen Büyükşahin, “Örneğin dolardaki belirsizlik bir süredir devam ediyor. Kimse önünü göremiyor. Bugün birçok firma toplu satışlarına yasak ya da kısıtlama getirdi. Anlık fiyat değişimleri nedeniyle ürün almak için gönderdiğimiz nakit parayı bile iade etmeye başladılar. Bakın veresiye, uzun vadeli ödeme, çek kesme gibi durumdan bahsetmiyorum. Nakit olarak hesaplarına yatırdığımız paralar iade ediliyor. Böyle olunca biz de taahhüdümüz olan resmi kurumlara mal ulaştıramıyoruz. Ve bu durumun ne kadar süreceğine dair kimse bir şey söyleyemiyor.” şeklinde konuştu.

Büyükşahin sözlerine şöyle devam etti: “En çok tedarik sıkıntısı yaşananlar, vatandaşın mutfağında en çok bulunması gereken ürünler. Yani yağ, un ve şeker. Ancak bu ürünleri bulmakta zorluk çekiyoruz. Firmalar ellerinde olmadığını söylüyorlar. Bu ne kadar doğru, bunu biz de bilmiyoruz. Maalesef en çok zamlananlar da bahsettiğimiz gıdalar oldu. Unun kilogramı 1 ayda 4 TL’den 8 TL’ye, yağın 15 TL’den 25 TL’ye, şekerin 4.5 TL’den 7 TL’ye, mercimeğin 11 TL’den 15 TL’ye, yarım kilogramlık makarnanın paketi de 2.5 TL’den 4 TL’ye çıktı. Para kazanmayı geçtik, ayakta kalabilsek yeter durumundayız. Bu iş bizim dede mesleğimiz, ben de uzun yıllardır bu işin başındayım, hiçbir dönemde böyle bir sıkıntı yaşamadık”

Gıda fiyatlarının bu denli artmasındaki sebeplerden birinin de tarımdan vazgeçiş olduğunu kaydeden Büyükşahin, “Yaşanan sıkıntılar hep birbiriyle bağlantılı. Bugün ülkemizde tarım bitiyor. Bunun da sebebi tarım girdilerindeki maliyetler. Onlar yüksek olunca vatandaş tarımdan vazgeçiyor. Tarım olmayınca üretim olmuyor, üretim olmayınca da işte böyle gıda sıkıntılarıyla karşı karşıya kalıyoruz.

Editör: TE Bilişim