Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve Gazi Üniversitesi Afet Yönetimi ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, depremlerin Türkiye’ye etkileri ve olası riskler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"Depremler Türkiye’yi Çok Fazla Etkilemeyecek"

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi’nde yaşanan depremlerin normal bir sismik aktivite olmadığını belirterek, “Şu anda yaşananlar üst kabukta gelişen ve Türkiye’yi çok fazla etkilemeyecek depremler. 7 büyüklüğünde bile olsa Türkiye’nin batı kıyıları bu depremlerden etkilenmeyecek. Ancak bölgede tsunami tehlikesi var” dedi.

Depremlerin Santorini volkanının kuzeyinde yoğunlaştığını ve volkanik faaliyetle ilişkili olabileceğini ifade eden Sözbilir, "Bu etkinlik, fay hareketlerinin yanı sıra hidrotermal veya jeotermal kökenli olabilir. Yani sadece tektonik bir süreç olarak değerlendirmek zor" dedi.

"1956’da Bodrum’da Tsunami Yaşandı"

Sözbilir, geçmişte benzer depremler sonrası tsunamilerin yaşandığını hatırlatarak, "1956 yılında Bodrum’da 1-2 metre civarında bir tsunami dalgası görülmüştü. Bu da bize bölgedeki sismik hareketliliğin deniz seviyesi üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor" diye konuştu.

Öte yandan, sosyal medyada paylaşılan İzmir Körfezi'ndeki su çekilmesi görüntülerine de değinen Sözbilir, bunun depremle doğrudan ilişkili olmadığını belirterek, "Bu tür su çekilmeleri doğa olaylarıyla, gelgitler ve Ay’ın hareketleriyle bağlantılı olabilir. Şu anki durumun depremle ilişkili olduğunu düşünmüyorum" dedi.

"Helen Yayı Türkiye’nin Güneybatısını Etkileyebilir"

Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdussamet Arslan ise depremlerin, Helen Yayı-Pliny çukuru fay hattı üzerinde daha aktif olduğunu vurgulayarak, “Fayın kırılması halinde 7,0-7,5 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Bu fay hattı Türkiye'nin güneybatısını etkileme potansiyeline sahip” ifadelerini kullandı.

İzmir’de hırsızlık operasyonu… 4 olaya karışan zanlı yakalandı!
İzmir’de hırsızlık operasyonu… 4 olaya karışan zanlı yakalandı!
İçeriği Görüntüle

Arslan, özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında yerleşim alanlarında önlemlerin artırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Helen Yayı, Türkiye'nin güneybatı kıyıları için risk oluşturuyor. Bu yüzden kıyı bölgelerinde gerekli tedbirlerin alınmasında fayda var” diye konuştu.

Uzmanlar, bölgede sismik hareketliliğin aylarca sürebileceğini belirterek, olası risklere karşı tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Kaynak: AA