Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın (IARC) son verilerine göre, dünya genelinde kanser vakaları 2022 yılında 20 milyon yeni vaka ve 9,7 milyon kanser kaynaklı ölümle sonuçlandı. DSÖ uzmanları, 2050 yılına kadar küresel olarak 35 milyondan fazla yeni kanser vakasının ortaya çıkacağını ve ölümlerin 2012'den bu yana neredeyse ikiye katlanarak 18 milyonun üzerine çıkacağını öngörüyor.

Uzmanlar, artan kanser vakalarının nüfusun yaşlanması, büyümesi, tütün kullanımı, alkol tüketimi ve obezite gibi faktörlerle ilişkilendirildiğini belirtiyor. Tahminlere göre en yüksek gelirli ülkeler, 2050 yılında 4,8 milyon yeni vaka kaydedecek; ancak en büyük oransal artış düşük gelirli ülkelerde yaşanacak.

Hayatımızın her anındalar… Sağlığımızı tehdit ediyorlar! Hayatımızın her anındalar… Sağlığımızı tehdit ediyorlar!

DSÖ'nün küresel kanser gözlemevi, dünya çapındaki yeni vakaların ve ölümlerin büyük bir kısmının 10 kanser türünden kaynaklandığını gösteriyor. Akciğer kanseri dünya genelinde en sık teşhis edilen kanser türü olup, yeni vakaların yüzde 12,4'ünü ve ölümlerin yüzde 18,7'sini oluşturuyor. Kadınlarda ise en sık görülen ikinci kanser türü olan meme kanseri, vakaların yüzde 11,6'sını oluştururken, ölümlerin yüzde 7'sinden azına neden oluyor.

Düşük gelirli ülkelerde kadınların meme kanseri teşhis olma olasılığının, yüksek gelirli ülkelerdeki kadınlara göre yüzde 50 daha az olduğu belirtiliyor. Bu durum, geç teşhis ve kaliteli tedaviye yetersiz erişim nedeniyle hastalıktan ölme riskini artırıyor. DSÖ, kanserle mücadelede erken teşhisin ve sağlık hizmetlerine erişimin önemine vurgu yapıyor.

Kaynak: Haber Merkezi