Dünya Sağlık Örgütü'nün Uyarısı:

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Sağlık Örgütü, JN.1 varyantını "takip edilecek varyant" olarak belirleyerek dünya genelindeki sağlık otoritelerini uyardı.

Yayıldığı Ülkeler ve Artan Vakalar:

Fransa, ABD, Singapur, Kanada, İngiltere ve İsveç gibi ülkelerde hızla yayılan JN.1 varyantı, 41 ülkede tespit edildi. ABD'de ise güncel vakaların yüzde 44'ünden fazlasının bu yeni varyant olduğu resmi olarak açıklandı.

Aşılama Oranlarında Düşüş ve Artan Hastane Yatışları:

Ohio Devlet Üniversitesi'nden Carlso Malvestutto, aşıya olan ilginin azaldığını belirterek, son aylarda hastaneye yatanların hiçbirinin güncel aşıyı olmadığını vurguladı. Financial Times ise ABD nüfusunun sadece yüzde 18'inin güncellenmiş Covid-19 aşısına sahip olduğunu hatırlatarak, hastane yatışlarının yüzde 10 arttığını bildirdi.

JN.1 Varyantının Belirtileri:

JN.1 varyantının belirtileri, önceki Covid-19 varyantlarına benzerlik göstermekle birlikte şu şekilde sıralanıyor:

Yüksek ateş

Öksürük

Boğaz ağrısı

Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı

Baş ağrısı

Bu belirtiler varsa Lohusa Sendromu yaşıyor olabilirsiniz Bu belirtiler varsa Lohusa Sendromu yaşıyor olabilirsiniz

Kas ağrısı

Nefes darlığı

Halsizlik

Tat ve koku kaybı

Beyin sisi

Mide bulantısı, kusma

Uzmanlar, JN.1 varyantının diğer varyantlara göre daha düşük bir ölüm oranına sahip olmasına rağmen, önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Kamu sağlığı yetkilileri, aşılama kampanyalarının güçlendirilmesi ve halkın hijyen kurallarına dikkat etmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Editör: Diyar Aslan