Karaağaç, yolcu kapasitesinin artırılması için Manisa Valiliğine başvurduklarını söyledi. Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne mazot desteği için başvurduklarını, belediyenin araç başına yakıt desteği vereceklerine inandıklarını söyledi. 

Başkan Karaağaç, “Dünyada koronavirüs (COVİD-19) salgını 15 Marttan önce başladı. 15 Marttan itibaren ülkemizde görülmeye başlandı. Ülkemizde görülmeye başlamasıyla birlikte bazı tedbirler alınmaya başlandı. toplu taşıma yapan araçlarımız Manisa Merkez’de mahalle arabaları dahil olmak üzere 350-400’e yakın arcımız var. Tabi en fazla etkilenen bu araçlarımız oldu. Bakanlığımız tarafından yeni yeni genelgeler düzenleniyor. Bu genelgeler çerçevesinde toplu taşıma yapan araçların tam yolcu kapasitesinin yüzde 25’i olarak yolcu alma mecburiyeti getirildi. Bu da ne demek oluyor.  Araçtaki koltuk sayısı 26 ise 12-13 kişi alalım diyor. Bizde 155 Nolu Şehiriçi Halk Otobüsleri Kooperatifi var. 69 Nolu Muradiye Kooperatif var. Ayrıca mahalle taşımacılığı yapan kooperatiflerimiz var. Böyle olunca toplu taşımada kazançlarda büyük düşüşler oldu. Bize şunu gösteriyor. Kamu hizmeti yaptığımızdan dolayı bu araçlarımızı ne kadar özel sektör olsak da belediye tarafından özel taşımacılara bu iş veriymiş. Bunu durdurma şansına sahip değiliz. Bu taşımacılığı yapmak zorundayız. Ama baktığımız zaman zarar eden bir sektör olarak gözükmekteyiz. Mazot parasını, şoför parasını dahi çıkaramadıklarını görüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yolcu kapasitelerinin 5-6 daha artırılması yönünde çalışmalarımız var. Bununla ilgili İçişleri Bakanlığı nezdinde il valilikleri İl Umumi Hıfzı Sıhha Kurulu karar alabiliyor. Ben öyle tahmin ediyorum ki Manisa Valimiz önlemleri alarak bu beladan kurtulmak istiyor. Yine de toplu taşıma araçlarında yolcu kapasiteleri artırılmazsa gerçekten çok büyük sorun yaşarız. Bunun ne zaman biteceği belli değil.  Eğer böyle devam ederse zam kaçınılmaz olacak. Manisa’da vatandaşlarımız belli bir ekonomik kriz içerisindeler. Biz bunu istemesek dahi yapmaya ama esnafımızın ayakta durması için belirli bir zam talebinde bulunacağız diye düşünüyorum” dedi.

Akaryakıt konusunda Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığıyla görüştüklerini kaydeden Karaağaç, “Sadece Manisa merkezde 350-400 tane araç değil de il genelinde belediye bünyesinde yani özel taşımacılar olan 807 tane araç var. Bununla ilgili yapmış olduğumuz çalışmalar var. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere Ulaşım Dairesi Başkanlığı ve ulaşımdan sorumlu genel sekreter yardımcımıza arkadaşlarımızın zarar ettiğini, mazot ihtiyaçlarını ceplerinden karşıladıklarını kendilerine söyledik.  Büyükşehir belediyemiz bir kanun çıkardılar. Toplu taşımaya meclisin onayıyla böyle bir destek verilebilir dendi. Ancak virüs nedeniyle meclis toplanamıyor. Ama olumlu gelişmeler var.  İnanıyorum ki akaryakıt desteğini araç başına alacağız. Onlardan bizim talep ettiğimiz en kötü dönemler olan Nisan, Mayıs, Haziran hiç olmazsa. Mart ayında o kadar çok etkilenmediler. Ama nisan ayında gerçekten de tavan yaptı. Çok düşük hatta hiç ellerine geçmeyen arkadaşlarımız oldu, esnaflarımız oldu” diye konuştu.

65 yaşla ilgili 2 bini sınırlamasının kaldırıldığını vurgulayan Karağaç, “65 yaşın çok araçlara suiistimal edilip günlük hemen hemen 10 bin, 12 bin kişinin devamlı bindiğini görüyoruz. Bir kişinin 10 sefer, 10’ar, 15’er dakika arayla araçlara bindiğini tespit ettik. Bunlar sistemde görünüyor. Bir kişinin araca kaç sefer bindiği görülüyor. Biz bir UKOME kararı aldık. 2019’un Aralık ayında. Bunlarla ilgili bir sınırlama getirdik. Günde 2 biniş olmak üzere ayda 60 biniş olarak. Tabi bu sınırlamayı getirdikten sonra ayrıca engelli ve refakatçilerine ücretsiz binişten faydalanıyordu. Aralık ayında UKOME kararı aldık. Ocak, Şubat, Mart ayları olarak bütün illerdeki taşımacılara paralar yattı. Bizim aldığımız bu kararı bazı vatandaşlar mahkemeye verdi. Bu şekilde bir sınırlama gelemeyeceği yönünde. Mahkemelikte olduğundan bizim paralarımız Manisa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne gidiyor. Sağ olsun Sayın AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, her zaman bizlere yardımcı oluyor. Kendisine bu konuyu ilettiğimizde bakanlıkla iletişime geçmiş. Bakanlıktan aldığımız bilgiler doğrultusunda bu sınırlamayı kaldırırsak bu paraların bize geri ödeneceğini öğrendik. 5 Mayıs 2020 tarihinde UKOME ile aldığımız karar doğrultusunda bu sınırlamayı kaldırdık. 65 yaş bugünlerde sokağa çıkamasalar da dahi önümüzdeki günlerde muhakkak ki bu sokağa çıkma yasağı kalkacak. İlgili il müdürlüğümüze, ilgili bakanlığımıza yazımı gönderdik. Bu konu da milletvekilimize ilettim. O da bu konuyla ilgileniyor. En azından başta hükümetimizden olmak üzere hiç olmazsa Ocak, Şubat, Mart şu zor ortamda bu sınırlamayı kaldırdık. Böyle olunca mahkeme kararında kaldırılmış olacağını öğrendik. Bakanlığımız tarafından bu esnafımıza bu paralar gönderilirse şu zor durumda bir nefes alacaklarını düşünüyorum. Bayram öncesi bir bayram yaparlar diye düşünüyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim