Meclis eski Başkanı Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesini istemiş ve “Belki de tarihimizin en acı felaketini yaşadığımız bugünlerde, ülke bir an evvel seçim stresinden kurtulmalıdır. Daha açık ve net ifade etmek gerekirse: ne mayısta ne haziranda seçim olmaz, olamaz. Seçimlerin ivedilikle ertelenmesi lazım” ifadelerini kullanmıştı.

Bülent Arınç’a cevap DEVA Partisi Manisa İl Başkanı Cansın Tunçdirek’ten geldi. Tunçdirek, Anayasa’yı işaret ederek, “Anayasanın 78. maddesi gayet açık ve net. TBMM'de 400 milletvekili oyunun alacağı savaş kararı dışında seçim kesinlikle ötelenemez. Kaldı ki Kurtuluş Savaşı sürerken bile Meclis çalışmış ve seçimler yapılmıştı. Yaşadığımız büyük deprem mücbir sebep sayılamaz. Bu yüzden savaş dışındaki herhangi bir nedenle seçimlerin ertelenmesi "hukuken" mümkün değildir. Arınç’ın çağrısı dikkate alınarak YSK seçim tarihleri üzerinde hiçbir değişiklik yapamaz. "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun"un ek 4. maddesine göre YSK, seçim işlemleri için kanunlarda öngörülen tarihleri ve süreleri belirlemek dışında seçim tarihini değiştiremez. YSK'ya böyle bir yetki atfetmek seçim tarihlerini değiştirme yetkisi olduğunu kabul etmek, YSK'nın iradesinin, Anayasa ve kanun ile yasama ve yürütme organlarının iradesinin üstünde olduğunu kabul etmek anlamına gelir ki bu bildiğiniz millet egemenliğini inkardır, sivil darbedir.” dedi.

Arınç’ın cümlelerinin milli iradeyi yağmalamanın önünü açtığını belirten DEVA’lı Tunçdirek, “Arınç kullandığı “Anayasalar kutsal metinler değildir” cümlesiyle milli iradeyi yağmalamanın önünü açıyor. Arınç da hukukçudur ve iyi bilir ki yağma suçtur. Hatırlarsanız; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararı kabul etmek durumunda değilim. Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum" demişti. Arınç, Erdoğan’ın ayak izine basa basa yürüyor. Keza iktidarın fiili ortağı Devlet Bahçeli de Anayasa Mahkemesi’ni defaatle tehdit etmiş: “Anayasa Mahkemesi’nin kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır.” demişti. Nedir bu sizlerin Anayasa ve anayasal kurumlarla alıp veremediğiniz. Kaldı ki 3.kez adaylığı, diploma konusu problemli, yetmezmiş gibi şimdi de seçim iptali istiyorsunuz.  Siz iktidarın 21 yıl değil sonsuza kadar iktidarda kalmak istiyorsunuz; ama millet olarak biz sizin süresiz, keyfi iktidarınızdan ülke olarak çok yorulduk.  Anayasayı çiğneyip sivil darbe teşebbüsünüze izin vermeyeceğiz.” diye konuştu. KULİS

Editör: Onur Yılmaz