6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremle başta Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep Diyarbakır olmak üzere 10 kent yıkıma uğradı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 674 kişinin hayatını kaybettiğini, 72 bin 879 kişinin yaralandığını açıkladı. Öte yandan depremin vurduğu 10 il için OHAL kararı TBMM'de kabul edildi.

AFAD'ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Deprem başta Hatay, Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kentten hissedildi. Depremin ardından bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor. İşte şehirlerdeki son durum...

OKTAY: DEPREMDE CAN KAYBI 17 BİN 674

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 674 kişinin hayatını kaybettiğini, 72 bin 879 kişinin yaralandığını açıkladı.

Oktay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Bizim yüreklerimizi ısıtan başka bir Haber var. 121 kişi enkazdan kurtarıldı. 72 saatten sonrası kritik saatlerdir. Destek faaliyetinde bulunanların ümitlerini sağ tuttuğunun güzel bir örneğidir. 72 saat sonrasında kurtarılan bir kızımız vardı Hatay'dan. Gerçekten yüreklerimizi ısıttı. Ama ben bir kez daha emek veren tüm ekiplerimizi yürekten kurtarıyorum. Sağ kurtarılanlarla beraber bizi üzen hayatımızı kaybeden vatandaşlarımız. 17 bin 674 vatandaşımız hayatını kaybetti. Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesine sabırlar diliyorum. Kurtarılan ve tedavisi devam edenler var. Bunları sayısı da 72 bin 879. Köylere yoğunlaşmış durumdayız. Detaya baktığımızda özellik Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa'da çalışmalarımız tamamlanmıştır. 12 bin 241 aracımız sahada. Hava araçlarını, kara araçlarını yoğun olarak kullanıyoruz. Hava şartları da hava araçlarını kullanmamıza müsaade ediyor. Bu da bize esneklik ve hız kazandırmış durumda. Gemilerle de 22 aracımızla faaliyet yürütüyoruz. Bugüne kadar 177 sefer THY yaptı. Beslenme çalışmalarında da iyiyiz. Tüm illerde ulaşmadığımız hiçbir yer yok. Bugün 1 milyon 300 bin kapasiteye ulaştık. Afetzedelerin yanında olmak istiyoruz. Bugünlerde beslenme ve barınma da çok önemli. Burada size verdiğimiz rapor bizi de motive eden bir rapordur. Katkı veren tüm kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Barınma ile ilgili çalışmalarımız da hızla devam ediyor. MEB ve üniversiteler aracılığıyla 461 bine ulaşmış durumda. Tahliye operasyonlarımız devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarımız yoğun olarak başlamış durumda. Bu çalışmalar artarak devam edecek. 750-800 ekip bunun için sahada. Ulaştırma alanında bir sorunumuz yok. Enerjide her ikisini de veriyoruz. Kontrollü şekilde hem elektrik hem doğal gaz verilmekte. Şuan bir yerde elektrik veya doğal gaz yoksa oraya tedbirden dolayı verilmiyordur. HÜRRİYET

Editör: Zerrin Ağar