Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende, üniversite senatosunun kararıyla Yılmaz’a “Fahri Profesörlük” unvanı takdim edildi.
Törende konuşan Yılmaz, eğitimin her dönemde öncelikli olduğunu belirterek yükseköğretim bütçesinin güncel rakamlarını paylaştı: “Yükseköğretim bütçemiz bugün 488,5 milyar lira, 2026 bütçemizde ise 651 milyar lira olarak planlanmıştır. 129 devlet ve 79 vakıf üniversitemiz ile 81 ilimizde hizmet sunuyoruz. Akademik personel sayımız 186 bine yükselmiş olup, 1 milyon öğrenciye konaklama imkanı sağlıyoruz.”

Üç temel fonksiyonuna dikkat çekti
Yılmaz, üniversitelerin üç temel fonksiyonuna dikkat çekti: eğitim, araştırma ve kalkınma. “Üniversiteler bilgiyi toplumsal faydaya dönüştürmeli, toplumun her kesimiyle etkileşim içinde olmalıdır” dedi. Konuşmasının sonunda gençlere ve akademisyenlere seslenen Yılmaz, bilgiye dayalı bir geleceğin ortak mimarları olduklarını vurguladı.

MCBÜ’den Eğitim ve Araştırmada Önemli Atılımlar
MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, üniversitenin son iki yılda kaydettiği gelişmeleri anlattı. 2025 YKS yerleştirmelerinde tüm birimlerin yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını belirten Kibar, yeni fakülteler kurduklarını ve modern eğitim alanlarına taşındıklarını söyledi. Ayrıca yapay zeka, büyük veri ve dijitalleşme odaklı bölümler açarak sayısal değil, nitelikli büyümeyi hedeflediklerini dile getirdi.
MCBÜ İlk 20 Üniversite Arasında
Kibar, üniversitenin akredite lisans programı sayısı açısından Türkiye’de ilk 20 üniversite arasında yer aldığını, 5 yıllık tam kurumsal akreditasyon aldığını ve laboratuvar ile uygulamalı eğitim altyapısını güçlendirdiklerini aktardı.
Törende, Gazze’de yaşanan insanlık dramına da değinen Rektör Kibar, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden zulmünü “soykırım derecesinde” olarak nitelendirdi. Kibar, sağlanan ateşkesin uygulanmasını takip edeceklerini ve Filistin’in yeniden ayağa kalkması için ellerinden gelen desteği sürdüreceklerini belirtti.
Törene, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hakkı Susmaz, Manisa Valisi Vahdettin Özkan, milletvekilleri, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 
             
            





 
         
         
         
         
         
        