Fito Krem Ne İşe Yarar? Yüze Sürülür Mü? Faydaları Nelerdir? Fito Krem Ne İşe Yarar? Yüze Sürülür Mü? Faydaları Nelerdir?

Çocuğun bezi bırakması için, buna hem fiziksel hem de duygusal açıdan hazır olması gerekmektedir. Bazı çocuklar; tuvalet kontrolünü daha kolay başarır, bazıları ise daha uzun sürede. Bir çocuğun tuvalet eğitimine başka bir çocuğa göre daha çabuk alışması, onun daha zeki ya da daha uyumlu olduğu anlamına gelmez. Çocuk henüz hazır değilken tuvalet eğitimine başlanması, bu süreci daha da uzatabilir ve farklı problemlere (kabızlık gibi) sebep olabilir. Bu sebeple çocuğun tuvalet eğitimine hazır olmasını beklemek önemlidir.

Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren işaretler:

1. Çocuğun bezinin 2-3 saat kuru kalması; yani çocuğun tuvaletini az az ve sık sık yapmak yerine, daha fazla miktarda ve daha az sıklıkta yapmaya başlaması,

2. Çocuğun tuvaletini klozete ya da lazımlığa yapmaktan korkmaması,

3. Çocuğun tuvaleti geldiğinde huzursuz olması,

4. Çocuğun kirli bezinden rahatsızlık duyması,

5. Çocuğun tuvaletini yaparken utanması, saklanması.

Anne-babalara öneriler;

1. Tuvalet eğitimi için çocuk kadar, anne-babanın da hazır olması önemlidir. Anne-babanın; tutarlı, sabırlı ve hoşgörülü tutumu, bu süreci kolaylaştıracaktır.

2. Tuvalet alışkanlığı kazandırmak için seçilen dönem önemlidir. Çocuğun kendisi talep etmediği sürece, 2 yaşından önce tuvalet eğitimine başlamaya gerek yoktur.

3. Ailede; ölüm, ayrılık gibi bir sorunun yaşandığı ya da çocuğun kardeşinin olması, taşınma gibi büyük bir değişikliğin olduğu dönemler, tuvalet eğitimi için uygun değildir.

4. Küçük çocuklar, yetişkinlerin kullandığı tuvaletlerden genellikle korkarlar. Bu nedenle bir lazımlık kullanmak, çocuğun kendisini daha rahat ve güvende hissetmesini sağlayabilir.

5. Çocuğa lazımlığın ne işe yaradığını anlatın. Lazımlığa alışması için çocuğun kolayla ulaşabileceği bir yere koyun. Çocuğunuzun tuvaleti geldiğini hissettiğinizde, ona lazımlığına oturmak isteyip istemediğini sorun.

6. Çocuk lazımlığa oturmayı ya da tuvaletini lazımlığa yapmayı denediğinde onu tebrik edin.

7. Çocuk lazımlığa oturmayı reddederse, asla ısrarcı olmayın. Çocuğu ikna etmeye çalışmayın.

8. Çocuk tuvaletini kaçırdığında ona kızmayın, cezalandırmayın. Sakin bir şekilde temizleyin.

9. Tuvalet eğitimi ile ilgili izlediğiniz yolla ilgili çocuğun öğretmenine, bakıcısına ve aile büyüklerine bilgi verin. Böylece çocuğa herkes aynı şekilde davranmış olur ve çocuğun kafası karışmaz.

10. Çocuğa uyumadan önce birşeyler içirmeyin. Böylece çocuğun gece altını ıslatmamasına yardımcı olmuş olursunuz.

11. Çocuk hazır değilken tuvalet eğitimine başlanmışsa ya da eğitim sürecinde çocuk baskı hissetmişse tuvaletini tutmaya başlayabilir. Böyle bir durumda tuvalet eğitimine ara vermek gerekir.

12. Eğer çocukta kabızlık varsa, bu da tuvaletini yapmaktan korkmasına sebep olabilir. Böyle bir durumda bir çocuk doktoruna başvurmak önemlidir.

13. Çocuk tuvalet alışkanlığını sorunsuz bir şekilde kazandıktan sonra tekrar alt kaçırmaya başlamışsa, bu durum fiziksel ya psikolojik bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu nedenle bir uzmandan destek alın.

Kaynak: Haber Merkezi