Çocuklar üzerinde yapılan birçok sosyal deney, gerçekleri tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Bir Türkiye haritası ve 2 farklı renkteki kalemle çocuklar, ülkemize dair büyük bir gerçeği açığa çıkardı. Sarı kalemle güvende, kırmızı kalemle ise güvensiz hissettikleri bölgeleri işaretleyen çocuklar, çok önemli mesajlar verdi.
MANİSA’DA yaşları 6 ila 14 arasında değişen 6 çocuk, Türkiye haritasını önlerine alarak kendilerini güvenli ve güvensiz hissettikleri bölgeleri işaretledi.
Kırmızı kalemle güvensiz, sarı kalemle ise güvenli hissettikleri noktaları belirleyen çocukların ortak noktası, Suriye ve Doğu bölgesindeki bazı illerin terör tehdidi altında olduklarını belirtmeleri oldu.

“SURİYE’DE ÇOK FAZLA TERÖRİST VAR, BİZİM ŞEHİRLERİMİZE SIZABİLİRLER”

6 yaşındaki E.A.Ö, Türkiye haritasında sınır olarak gösterilen Suriye ve Irak ile Gaziantep, Kilis, Çanakkale ve Hatay’ı kırmızı renge boyadı. E.A.Ö, “Suriye’de çok fazla terörist var. Bize çok yakın. Bu yüzden teröristler bizim şehirlerimize de sızabilirler” dedi.
Çanakkale’yi neden kırmızı renge boyadığını sorduğumuzda 6 yaşındaki E.A.Ö, “Çünkü orada 100 yıl önce savaş oldu ve çok insan öldü” diye konuştu.

“TERÖR OPERASYONLARI OLAN BÖLGELER GÜVENLİ DEĞİL”

14 yaşındaki S.Ö haritada Suriye, Şırnak, Irak, Hakkari ve Kars’ı kırmızı renge boyayarak bu bölgelerin güvenli olmadığını söyledi. S.Ö, “Televizyondan görüyorum. Buralarda terör operasyonları yapılıyor” dedi.
S.Ö, İzmir, Manisa, Çanakkale ve Balıkesir’i sarı renklere boyayarak bu noktaların güvenli olduğunu söyledi.

“ASKERLERİMİZ VE POLİSLERİMİZ BURALARDA ŞEHİT OLUYOR”

14 yaşındaki Y.R, Suriye, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Irak Iğdır, İran ve Kars’ı kırmızı renge boyayarak, bu noktalarda terör tehditi olduğunu söyledi. Y.R, “Bu bölgelerde çok fazla terörist var ve askerlerle polisler hep buralarda şehit oluyorlar. Televizyonda Suriye’de binaların yıkıldığını gösteriyorlar. Irak’ta da sürekli canlı bombalar kendilerini patlatıyor” dedi.
Y.R, Çanakkale, Manisa, İzmir, Antalya, Ankara, Kırklareli, Adana ve Mersin’i sarı renge boyayarak bu illerin güvenli olduğunu söyledi.

“İSTANBUL VE ANKARA’DA İNSANLAR ÖLDÜ”

9 yaşındaki Y.L.Ö, Türkiye haritasında Ankara, İstanbul, Suriye, Irak ve İran’ı kırmızıya boyadı. Y.L.Ö, “Ankara ve İstanbul’da canlı bombalar kendilerini patlattı. Orada insanlar öldü. Suriye ve Irak’ta sürekli savaş var. Televizyonda İran’ın da teröristlerle mücadele ettiğini duymuştum” dedi.
Y.L.Ö, güvenli olarak gördüğü tek ilin Manisa olduğunu belirterek, “Çünkü burada yaşıyorum ve kötü bir şey görmedim” dedi.

YUNANİSTAN’I GÜVENLİ GÖRMEDİ

11 yaşındaki D.A ise, Suriye, Irak, İran ve Yunanistan’ın kendisine güven vermediğini söyledi. D.A, “Buralarda savaş var. Yunanistan’da da insanlar birbirine saldırıyor” dedi. D.A, İzmir, Kütahya ve Samsun’u sarı renge boyayarak, bu şehirlerin güvenli olduğunu söyledi.

SURİYELİ ÇOCUĞUN YÜREKLERİ PARÇALAYAN GÜVENSİZLİĞİ

Türkçe bilen 12 yaşındaki Suriyeli M.A, Türkiye haritasında Suriye ve Irak’ı kırmızıya boyayarak bu bölgelerde savaş olduğunu söyledi. M.A, “Sürekli bombalar atılıyordu. Üzerimize bomba attıkları için Türkiye’ye geldik” dedi.
M.A, Türkiye haritasında hiçbir bölgeyi sarı renge boyamayarak, “Kendimi hiçbir yerde güvende hissetmiyorum” diye konuştu.

ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim