Manisa’da kuru üzümde hasat zamanı yaklaştı. Hasat öncesinde üretici gözünü açıklanacak taban fiyata çevirirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Ağustos’ta Manisa’ya gelerek fiyatı açıklaması bekleniyor. CHP de fiyatın açıklanması öncesinde Şehzadeler ilçesine bağlı Karaağaçlı Mahallesi’nde üreticilerle bir araya gelerek beklentiyi açıkladı. CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, bir kilogram üzümün maliyetinin 25 TL’ye ulaştığını ifade ederek üreticiyi memnun edecek en düşük fiyatın 35 TL olduğunu dile getirdi. Üzüm 25 TL olacağına dair söylentiler duyduğunu aktaran Özel, “Eğer 25-27 TL bandında bir rakam açıklarsanız üreticinin idam fermanını açıklamış olursunuz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şehzadeler İlçe Başkanlığı tarafından, ilçeye bağlı Karaağaçlı Mahallesi’nde, “Manisa’nın üzümü, kaç TL güldürür yüzümüzü?” konulu basın açıklaması düzenlendi. Karaağaçlı Mahallesi Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen toplantıya CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP İl Başkanı Semih Balaban, CHP’li 4 ilçe belediye başkanı, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Uysal, partililer ve mahalle halkı katıldı.

“ÜZÜMCÜ MALİYETLERE EZDİRİLMESİN”

Toplantıda ilk söz alan, toplantıyı organize eden CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca oldu. Gürtunca üzümcünün maliyetler altında ezildiğini vurguladı. 150 TL’ye dolan bir mazot bidonunun 500 TL’ye dolduğunu, 300 TL olan potasyum torbasının bin 350 TL olduğunu, 8 TL’ye alınan kelterin 35 TL’ye çıktığını ifade etti. Gürtunca, üzümcünün bu maliyetlere ezdirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Gürtunca’nın ardından CHP İl Başkanı Semih Balaban ve ilçe belediye başkanları da söz alarak taleplerini aktardı.

“YAŞ ÜZÜM DE DÜŞÜK FİYATTAN SATILIYOR”

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da dünya üzerine ürettiği ürüne ne kadar para alacağını bilmeyen mesleğin çiftçilik olduğunu belirterek sözlerine başladı. Çiftçinin 11 aydır tarlasında emek sarf ettiğini, masraf yaptığını dile getiren Bakırlıoğlu, “Üzümde geçen yıl ile bu yılın maliyetleri ortada. Girdi maliyetlerinin tamamı 3 ile 6 kat arasında arttı. Şimdi Alaşehir-Sarıgöl tarafında yaş üzüm satılıyor. Geçen yıl 4 TL olan üzüm bu yıl 6 TL. Bu rakam çok düşük. Kuru üzüme de ışık tutan bu rakamın düşük seviyede olması adeta bir felaket habercisi.” dedi.

“PİYASADA DOLAŞAN RAKAMLAR AÇIKLANACAKSA CUMHURBAŞKANI HİÇ GELMESİN”

Üzümde taban fiyatı açıklamak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Manisa’ya gelmesinin gündemde olduğunu hatırlatan Bakırlıoğlu, “Kulağımıza gelen rakamlar, üzümün maliyetinin ile altında. Hesap ortada. Eğer 1 kilogram üzümün maliyeti 25 TL ise üreticinin geçineceği ücreti de üstüne koyarak en az 35 TL fiyat belirlenmeli. Bu rakamın altında fiyat açıklanacaksa hiç gelmesin. Geçen yıllarda Manisa’da bağlar köklendi. Eğer üzümcü beklediğini alamazsa bu yıl da aynı manzaraları görürüz. Çiftçi iflas eder. Çiftçinin beklentisi mutlaka karşılanmalı. Çiftçi gülerse Türkiye güler.” şeklinde konuştu.

“ALIN TERİNİN SİYASETİ OLMAZ”

Toplantıda son olarak CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel söz aldı. Üzümün sadece üretici meselesi olmadığını ifade eden Özel, “Üreticilerimiz aylardır alın teri döküyor. Alın terinin siyaseti olmaz. Önce insanca yaşayacak şartları oluşturacağız, sonra siyaset yapacağız. Borcu olan, haciz korkusu olan insanla siyaset yapmanın mantığı yok. Bizim amacımız siyaset değil. Amacımız üreticimin memnun olacağı fiyatların verilmesi” ifadelerini kullandı.

“AKLINIZI BAŞINIZA ALIN”

Geçen yıl üzüme verilen fiyatın çok düşük olduğunu söyleyen Özel “Üreticimiz geçen yıl zarar etti. Çiftçimize haciz geldi. Bunun üstüne bir de enflasyon yükselince maliyetler büyük oranda arttı. Manisa’da birden fazla ziraat odası üzümün maliyetini araştırdı. En düşük çıkan maliyet 23.5 TL, en yüksek çıkan maliyet ise 26.5 TL. Yani ortalama 25 TL. Maliyetler ortadayken üreticiye 25-26 TL üzüm fiyatı vermek onun idam fermanını açıklamaktır. Sakın bunu yapmayın. Cumhurbaşkanı ve tarım bakanı aklını başına alsın. Üzümcüye verilen para, bütün kente verilen paradır” dedi.

Üzümcünün beklentisinin 1 kilogram üzümün 2 dolar olacak şekilde fiyat belirlenmesi olduğunu ifade eden Özel, “Bu da bizim paramızla 35 TL eder. Bu para üzümcünün, bizim hakkımız. Biz hakkımızı istiyoruz. İhracatçının zor durumda kalmaması için 30 TL fiyat vermeye kalkacaklarsa da üreticiye kilo başına 5 TL prim verilsin. Devlet elini taşın altına koysun. Herkese para var da üzümcüye yok mu?” ifadelerini kullandı.

CHP’li Özel’in konuşmasının ardından çiftçiler de söz alarak beklentilerini dile getirdi.

Editör: Onur Yılmaz