Yediğimiz besinler, vücudumuzun daha uzun ve sağlıklı bir şekilde yaşamasına katkıda bulunan temel besin maddelerini içeriyor. İngiltere merkezli Imperial College London'ın Beyin Tümörü Araştırma Mükemmeliyet Merkezi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, çay da yaşlanmayı yavaşlatan önemli bir besin olarak öne çıkıyor.

Yapılan hayvan deneyleri, çaydaki polifenol adlı bitki bazlı bileşiklerin solucanlar, sinekler ve farelerin ömrünü uzattığını gösteriyor. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalar ise çay tüketiminin yaşa bağlı çeşitli hastalıkların riskini azaltabileceğini ortaya koyuyor; bu hastalıklar arasında kalp hastalığı, diyabet, demans ve kanser bulunuyor.

Sahte güneş gözlükleri gözünüzden edebilir! Sahte güneş gözlükleri gözünüzden edebilir!

Çin'in Sichuan Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaklaşık 14 bin katılımcının verilerini kullanarak çay tüketimi ile uzun ömür arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırma sonuçlarına göre, günde üç fincan çay içmek, özellikle makul miktarda tüketilen çay için, biyolojik yaşlanma sürecini yavaşlatma potansiyeline sahip.

Çayın içeriğinde bulunan polifenoller ve antioksidanlar, iltihabı azaltma, hücresel reaksiyonların toksik yan ürünlerini temizleme ve hücre dönüşümünü artırma gibi yaşlanma karşıtı etkiler gösterebilecek moleküller içeriyor.

Bu çalışma, çayın sağlıklı yaşlanma sürecine olumlu etkilerini vurgulayarak, beslenme temelli yaşlanma karşıtı müdahalelerin ve politikaların geliştirilmesine yönelik heyecan verici kanıtlar sunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi