Hız kesmeden yapılan tüm araştırmalar, kişilerin demans riskine yakalanma oranındaki değişiklikleri tespit etmek için her geçen gün farklı bir sonuca ulaşıyor.

Son yıllarda bilim, artan bunama riskini gösterebilecek kandaki bazı kırmızı işaretler dahil olmak üzere bazı ilgi çekici ipuçlarını ortaya çıkardı. Biri, bozukluğu geliştirme riskinizi neredeyse iki katına çıkaran kan grubu.

BU KAN GRUBU EN YÜKSEK RİSKE SAHİP

Neurology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, AB kan grubuna sahip kişilerin, diğer kan gruplarına sahip kişilere göre bunamaya yol açabilecek düşünme ve hafıza sorunları geliştirme olasılığı %82 daha fazladır olduğunu tespit etti.

Vermont Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırma yazarı Mary Cushman, "Çalışmamız kan grubuna ve bilişsel bozulma riskine bakıyor, ancak birkaç çalışma yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi faktörlerin bilişsel bozulma ve bunama riskini artırdığını gösterdi" dedi.

Kan tipi aynı zamanda inme gibi diğer vasküler durumlarla da ilişkilidir, bu nedenle bulgular vasküler sorunlar ve beyin sağlığı arasındaki bağlantıları vurgulamaktadır. Bu sonuçları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

RİSKİN ARKASINDAKİ POTANSİYEL NEDEN

Potansiyel suçlu; Faktör VII adlı kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan bir protein. AB kanına sahip kişiler, diğer kan gruplarına sahip kişilere göre daha yüksek bir ortalama faktör VII seviyesine sahiptir ve yüksek faktör VII seviyeleri, daha yüksek demans riski ile ilişkilidir.

AB KAN GRUBUNUN DİĞER RİSKLERİ

AB tipi kana sahip olmanın daha yüksek mide ve pankreas kanseri riski taşıdığı gösterilmiştir.

DEMANS NEDİR?

Demans, hafıza, düşünme, kişilik ve yargıdaki değişiklikleri içeren çeşitli beyin bozuklukları için bir şemsiye terimdir. Sonuç olarak, bu değişiklikler bir kişinin bağımsız bir yaşam sürdürme ve yaşama becerisine müdahale eder.

Çoğu demans vakası 65 yaşından büyük kişilerde teşhis edilir. Demans, dünyada yaklaşık 50 milyon kişiyi etkiliyor. Bu nedenle belirtilerin ilk aşamada fark edilmesi, ortaya çıkmadan risk faktörlerini ortadan kaldırmak gibi girişimler, bu oranı düşürebilir.

BUNAMA İÇİN DİĞER RİSKLER

Uzmanlar, neden bazı yaşlıların bunama geliştirip diğerlerinin geliştirmediğinden emin değil. Ancak, çalışmaların hastalık riskinizi artırdığını bulduğu tek faktör kan grubu değildir. Diğer risk faktörleri şunları içerir:

•             Yaş

•             Ailede demans öyküsü

•             Sağlıksız yaşam tarzı (kötü beslenme, egzersiz eksikliği, sigara, aşırı alkol kullanımı, obezite)

•             Kardiyovasküler hastalık (yüksek tansiyon veya kötü kontrol edilen diyabet)

•             Kafa yaralanması

•             Düşük sosyal veya bilişsel katılım

SABAH

Editör: Nuray Bozkurt