Ahmet ÜNSAL

Manisa Genç İş İnsanları Derneği (MAGİAD) tarafından düzenlenen ‘Kent Buluşmaları’ etkinliğine 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç katıldı. Ekonomik kriz ve siyaset üzerine değerlendirmelerde bulunan Arınç, gündeme damga vuracak açıklamalarda bulundu. Arınç, “Toplumun yüzde 60-70’nin geçim kaygısında ancak Ankara’daki siyasetçiler baş döndüren gündem yarışında. Eğitimde 100 yıldır çok az bilen insan yetiştiriliyor. O yüzden 3 milyon kişi üniversite lisans diploması olan insanlarımız işsiz” dedi.

Manisa Genç İş İnsanları Derneği (MAGİAD), ‘Kent Buluşmaları’ programı düzenledi. Etkinliğin konuğu   22.Dönem TBMM Başkanı ve 60. dönem Hükümetinin Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan Bülent Arınç oldu. Bülent Arınç, bir otelde düzenlenen etkinliğe AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili oğlu Ahmet Mücahit Arınç ile birlikte katıldı.

MAGİAD’ın Başkanı Serdar Bozyaka ve yönetim kurulu üyelerince karşılanan Bülent Arınç, kendi onuruna verilen akşam yemeğinin ardından katılımcılara önemli açıklamalarda yaparken Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

“Toplumun Yüzde 60-70’i Geçim Derdinde”

Ülke genelinde büyük bir kısmın geçim kaygısı yaşadığını belirten Arınç, şunları söyledi: “Toplumun yüzde 60-70’i geçim kaygısı içinde. Ancak Ankara’daki siyasetçiler, baş döndüren gündem değişiklikleriyle meşgul. İnsanlar ekonomik sorunlarla uğraşırken, siyasetçiler farklı gündemlerle ilgileniyorlar.”

Arınç, bu çarpıcı tespiti bir örnekle açıkladı: “Ankara’daki AVM’lerde dolaşan 560 bin kişi var, ama bu, 7 milyonluk bir şehirde nüfusun sadece yüzde 10’unu oluşturuyor. Çoğu insan, ekonomik sıkıntılarından habersiz bir şekilde yaşamını sürdürüyor. Bu durum, gelir adaletsizliğine ve toplumsal kutuplaşmaya yol açıyor. Ancak bu tabloyu değiştirebiliriz. Mehmet Şimşek ve ekibine güvenimiz tam. Ekonomiyi düzeltmek, yıkıp yeniden yapmaktan daha zor olsa da, bu sorunun üstesinden gelebileceğimize inanıyorum.”

Türkiye’nin bütün problemlerinin siyaset ile çözülebileceğini vurgulayan Arınç, sözlerine şöyle devam etti:  “Biz 22'inci yılımızı önceki günlerde kutladık. Biz iki döneme ayrılabiliriz. Birincisi 2022 ile 2012 arası. Ondan sonra zaman içerisinde bir gerileme dönemi başladı. Daha fazlasını doğrusu söyleyemiyorum. Bu gerileme döneminde bakarsanız, devletlerin hayatı da böyledir. Bir insan gibi doğarlar, gelişirler, büyürler, yaşlanırlar. Ondan sonra bir duraklama, arkasından bir başka dönem gelebilir. Sürekli bir istikrarlı gelişme haline getirebiliriz. Kendi içerisinde yenilenerek değişen şartlara kendimizi uygulayalım. Türkiye değişiyor. Siyaset çıkar üzerine yapılacaksa olmaz dediler. Doğruydu. Bir insan hizmet odaklı bir siyaset yapmalıdır. Türkiye’nin problemleri ancak siyasetle çözülebilir. Ancak bu siyaseti inançlı, kararlı ve ilkeli bir şekilde yapmalıyız. Biz kurarkan böyle kurduk.”

“3 Milyon Kişi Üniversite Lisans Diploması Olan İnsanlarımız İşsiz”

Türkiye’deki eğitim sistemini de değinen Arınç, “Günlük olaylar hakkında herkes bir şey söyleyebilir. Televizyonlara akşam saat 21.00'dan sonra bakın maşallah her biri de ne kadar güzel bir şey. Her şeyi çok iyi biliyor. Ukrayna bundan sonra ne yapacak? Elinde bir tane değnek, konuşuyorlar. Ya kardeşim sen bunları nereden biliyorsun? Elinde bir şeylere bakıyorsun. Oradan bir şeyler söylüyorsun. Her şeyin uzmanı olmalı. Bizim eğitimde, temelde bir şeyi en iyi bilen insan yapmıştır. Ama eğitim 50 yıldır, 60 yıldır, belki 100 yıldır çok az bilen insan yetiştiriliyor. O yüzden 3 milyon kişi üniversite lisans diploması olan insanlarımız işsiz. Yıllardan itibaren her yere üniversite açıldı.  Öğreniyorsunuz 3 milyon insan şu anda işsiz. Atanan öğretmenler 1 milyon 300 bin öğretmen ataması yapıldı. AK Parti iktidarında. Ama arkası geliyor. Üniversiteye girmek çok kolay. Mezun olmak bundan da kolay. İki yıllık, 4 yıllık derken herkes lisans diploması alıyor" ifadelerini kullandı.

Naci Görür'den yerel yönetimlere uyarı Naci Görür'den yerel yönetimlere uyarı

Bülent Arınç, siyasetin yalnızca birkaç kişiyle yapılmadığını, toplumun her kesimini kapsaması gerektiğini belirterek, siyasetin dilinin nezaketle kurulması gerektiğini söyledi.

“Ülke de İşler Hiç İyi Gitmiyor”

Manisa Genç İş İnsanları Derneği (MAGİAD) Başkanı Serdar Bozyaka, Türkiye’nin ekonomik sıkıntılarının derinleştiği bu dönemde ülkenin iş dünyasıyla birlikte bu süreci aşmasının ortak görev olduğunu ifade etti. “Ülkede işler hiç de iyi gitmiyor” diyen Bozyaka, "Aramızdaki sanayici ve iş insanı arkadaşlarımız bu süreci derinden yaşıyor. Bu çalkantılı süreçten bir an önce kurtulmak hepimizin ortak gayesi ve görevidir" dedi.

Bozyaka, güçlü bir ekonomi için önce ülkemizde barış ve huzurun sağlanması gerektiğini vurguladı. "Ülkemiz uzun süredir siyasi kutuplaşmalar, şiddet ortamı ve terör olayları sebebiyle büyük kayıplar yaşadı. Cumhuriyetimizin 100. yılını geride bıraktığımız bir dönemde artık kaybedebileceğimiz tek bir gün dahi yok," diyen Bozyaka, barış ve huzurun hem tavanda hem de tabanda sağlanmasının şart olduğunu belirtti.

"Yapısal Reformlar Şart"

Ekonomik krizlerin aşılması için yapısal reformların acilen hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Bozyaka, "Devletimizin ve ekonomi yönetiminin atacağı her olumlu kararda yanlarında olacağımızı defaatle söyledik. Son olarak Avrupa Birliği ile müzakerelere yeniden başlanmasının olumlu bir adım olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Muhabir: AHMET ÜNSAL