Ramazanın yaklaşmasıyla birlikte Berat Kandilinin tarihi ne zaman diye araştırılmaya başlandı. Berat Gecesi, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece idrak ediliyor. Bu mübarek gece de ibadetler yapılırken, bu gece edilen duaların da önemi büyüktür.

2024 Berat Kandili Ne Zaman?

2024 dini takvimlerin de belli olmasıyla yılın üçüncü kandili olacak olan Berat Kandilinin de tarihi 24 Şubat Cumartesi’dir.

Berat Kandilinin Önemi Nedir?

Hicretin ikinci senesinde şaban ayının 15'inci günü, Hazreti Muhammed ziyaret için gittiği Beni Seleme yurdundaki mescidde öğle namazının ikinci rekatını kılarken, kıblenin Mescid-i Aksa'dan Mescid-i Haram yönünde değiştiği hakkında ayet indi.

Hazreti Muhammed ile cemaatin bu esnada yönünü Kabe'ye çevirmesiyle birliğin sembolü olan bu tarihi olay, Berat gecesini değerli kılan başlıca nedenlerden birini oluşturuyor.

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."

Berat Kandilinde Oruç Tutulur Mu?

Her kandilin mübarek olduğu gibi, berat kandilinde de oruç tutup ibadet yapmak büyük sevaptır. Bu gecenin hürmeti Müslümanlar için çok büyüktür. Ellerin semaya açıldığı duaların içten edilerek kabul olduğu bu mübarek günde oruç tutmanın da, ibadet etmenin de sevabı büyüktür. Gece kalkıp namaz kılıp dualarınızda sevdiklerinize de yer verebilirsiniz. Dini açıdan berat gecesi küslerin barıştığı, dargınların bir araya gelerek sohbet ettiği, yardımlaşmanın bitmediği günlerden biridir.

Berat kandilinde Orucuna Nasıl Niyet etmeliyiz?

Oruçların en bereketlilerinden biri olan kandil orucu nasıl tutulur? Berat kandili orucu için nasıl niyet edilir?

Niyet ederek cümleye başlanır ve “Niyet ettim Allah rızası için berat kandili orucunu tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb’im!” denilebilir.

Tıpkı diğer kandillerde oruç tutmak gibi, berat kandilinde de oruç tutmak hem çok bereketlidir. Hem de çok sevaptır. Bu oruç sayesinde hem bedenimizi hem de nefsimizi doyurabiliriz.

Kaynak: Haber Merkezi