Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan banka hesaplarındaki mevduatlarla ilgili yeni bir düzenleme geldi. 10 yıl boyunca çekilmeyen mevduatlarla ilgili yeni düzenlemeye göre el koyulma tarihi ertelenerek 30 Eylül 2023'e kadar uzatıldı.

ZAMAN AŞIMINA UĞRUYOR

Mevduat hesapları belirli şartlar altında zaman aşımına uğruyor. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62'inci maddesinde düzenlenen zaman aşımı, banka hesabınızda bulunan birikiminiz üzerinde tasarruf hakkınızın elinizden alınmasına sebep oluyor.

Zaman aşımı oluştuğunda mirasçılar da ilgili mevduatı kullanamıyor.

ZAMAN AŞIMI HANGİ KOŞULLARDA OLUŞUR?

5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62'inci maddesine göre bankalarda yer alan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar, müşterinin en son talebi, işlemi ya da yazılı talimatı tarihinden itibaren 10 yıl boyunca işlem görmemişse zaman aşımına uğruyor.

"BANKALAR HATIRLATMAKLA YÜKÜMLÜ"

Öte yandan bankaların bu koşullar oluşup zaman aşımı gerçekleşmeden önce mevduat sahibine hatırlatma yapma yükümlülüğü bulunuyor.

Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zaman Aşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'e göre bankalar, bir takvim yılı içerisinde zaman aşımına uğrayan ve belli bir tutarın üzerinde olan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklarının sahiplerine başvuruda bulunmadıkları takdirde bunların zaman aşımına uğrayacağı uyarısını yapmak zorunda.

Bu uyarı ya da bilgilendirme, izleyen takvim yılının ocak ayı sonuna kadar iadeli taahhütlü mektupla yapılıyor.

Bu kişisel bilgilendirmeden önce de internet sitelerinde listeleniyor. Zaman aşımına uğrayacak tüm mevduat hesapları, her yılın şubat ayından itibaren belirli bir süreyle bankaların ve Türkiye Bankalar Birliğinin internet sitelerinde listeleniyor.

ZAMAN AŞIMINA UĞRAYAN HESABA NE OLUYOR?

Zaman aşımına uğrayan hesaplar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devrediliyor.

'Zaman aşımına uğrayan mevduat geri alınabilir mi?' sorusunun cevabı ise hayır. Bunun için de süre geçmeden gerekli işlemleri yapmak önem arz ediyor.

Zaman aşımı sorgulaması nasıl yapılır?

Zaman aşımına uğrayan hesaplar listesindeki varlığınız için haziran ayının 15. gününe kadar hesabın olduğu bankaya, Türkiye Bankalar Birliği gibi mevzuatta belirlenen kanallar aracılığı ile başvuruda bulunmanız gerekiyor. Başvuru, hak sahibi ya da mirasçılar tarafından yapılabiliyor.

Listede yer alan mevduat hesabınız için herhangi bir başvuruda bulunmazsanız hesabınızdaki tutar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda bulunan hesaplarına devrediliyor. Merkez Bankası'ndaki hesaplara devredilen tutar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından gelir olarak kaydediliyor ve bundan sonra başvursanız da hiçbir şekilde geri alınamıyor.

2023'E KADAR UZATILDI

Ziraat Bankası eski genel müdür yardımcısı Şenol Babuşcu sosyal medya üzerinden 2022'de biten zaman aşımının 30 Eylül 2023'e kadar uzatıldığını duyurdu.

Babuşcu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Zaman aşımına uğrayan mevduatta süre uzadı. Normalde 10 yıl boyunca aranmayan mevduat, Merkez Bankası’ndaki TMSF’nin hesabına devredilmekte. Deprem nedeni ile 2022 yılında zaman aşımına uğrayan mevduat için BDDK devir sürecini 30 Eylül 2023 olarak açıkladı." dedi.

KARAR

Editör: Nuray Bozkurt