Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2025 yılının ilk yarısında toplam 32 bin 676 denetim gerçekleştirdi. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, yapılan denetimler neticesinde çevreyi kirleten 3 bin 167 tesise ve 56 deniz aracına toplamda 2 milyar 657 milyon 863 bin lira idari para cezası kesildi.

Denetimler, hava, atık, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi), su, gürültü, egzoz gibi 17 farklı kategoride yapıldı. En yüksek ceza tutarı 939 milyon 510 bin lirayla deniz araçlarına uygulandı. Bunu 564 milyon 157 bin lirayla atık kirliliği, 400 milyon 932 bin lirayla ise ÇED mevzuatına aykırılıklar izledi.

Faaliyet Durdurma Cezaları Artırıldı

Çevre ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturan işletmelere yönelik yaptırımlar da sıkılaştırıldı. Denetimler sonucunda 233 işletmenin faaliyeti durduruldu. Bakanlık, tehlike oluşturan işletmelere yönelik denetimlerini titizlikle sürdürüyor.

Emeklilere 27 bin lira verilecek!
Emeklilere 27 bin lira verilecek!
İçeriği Görüntüle

Egzoz kaynaklı hava kirliliği ile mücadelede ise Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) devreye alındı. Sistemde yapılan 1015 araç denetiminde, emisyon sınırlarını aşan veya ölçüm yaptırmayan 754 motorlu taşıt sahibine 10 milyon 268 bin lira ceza kesildi.

Cezalar Çevre Koruma Ve İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin Kullanılıyor

Kesilen para cezalarından elde edilen gelirler, çevrenin korunması, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği ile mücadele kapsamında kullanılmak üzere ayrılıyor. Bakanlık, denetim ve cezalarla çevre bilincini artırmayı hedefliyor.

Kaynak: Haber merkezi