Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) önceliğinde ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Finansal Okuryazarlık Platformu Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Toplantıda ekonomiye ilişkin önemli mesajlar veren Bakan Şimşek, borsa uyarısında bulundu.

“Sene sonunda enflasyon 30’lu rakamları görür”

Amerika'daki firmaların, finansman ihtiyaçlarının neredeyse üçte ikisini sermaye piyasalarından bunu karşıladığını da vurgulayan Şimşek, Avrupa, ve Türkiye’nin ise daha çok bu ihtiyacı bankalardan temin ettiğini dile getirdi.

Zam Sonrası A101 Süt Fiyatları 2024 Ne Kadar Oldu? Birşah, Torku, Pınar, Sütaş Fiyat Listesi Zam Sonrası A101 Süt Fiyatları 2024 Ne Kadar Oldu? Birşah, Torku, Pınar, Sütaş Fiyat Listesi

En büyük 500 şirketin yüzde 40’ının Amerika'ya göç eden kişiler tarafından kurulduğu bilgisini de aktaran Şimşek, Türkiye'nin de bu anlamda avantajlarının olduğunu ifade etti. Bu avantajları kullanmak için ise ilk olarak enflasyonu düşürmeleri gerektiğini dile getiren Şimşek, “Bizim dezenflasyon programımız yani enflasyonu tek hale indirme programımız başarılı bir şekilde uygulanıyor. Aylık enflasyon rakamlarıyla bizim hedeflerimiz artık örtüşmeye başladı. Mayıs ayında yıllık enflasyon yükselmeye devam edecek. Bunu her iki platformda söylüyorum. Yani sürpriz olmasın. Çünkü geçen sene Mayıs ayında enflasyon aylık enflasyon sıfıra yakın. Bu sene yüzde 3 dahi çıksa bu yıllık bazda artışı ima ediyor. Ama enflasyon, Merkez Bankamızın da enflasyon raporunu açıklarken ortaya koyduğu şekilde Mayıs ayında zirveye ulaşacak yıllık bazda. Ondan sonra yaz aylarında hem bazı kişiye hem de son bir yıldır para politikasına attığımız adımlar mali politikasında attığımız ve atacağımız adımlar, gelirler politikasının desteğiyle enflasyon çok hızlı bir şekilde inanıyorum ki bu sene sonunda 30'lu rakamı görür. Daha sonra gelecek senede 10'lu rakam, bir sonraki senede tek hane, daha sonra da bunu düşük tek hale çekip orada tutmak” açıklamasında bulundu.

“Borsa oyun alanı değil yatırım alanı”

Vatandaşların borsa alanını bir oyun alanı olarak görmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, “Vatandaşımız borsada oynuyorum diyor. Oyun alanı değil aslında. Yani algı böyle olabilir. Ama burası aslında yatırım yapılan bir platform. Şimdi bir hisse senedi aldığınız zaman aslında şirketi satın almış oluyorsunuz. Yani bir tahvil aldığınız zaman bir şirketin tabii ki gelecekte oluşturacağı nakit akışına binaen bir yatırım kararı veriyorsunuz. Dolayısıyla burası bir oyun alanı değil. O nedenle bizim bilgiye dayanıyor, analize dayalı değerlendirmeler üzerinden bu kararları vermemiz lazım. Ve toplumun bütün kesimleri için finansal okuryazarlık değerli. Borsada hesabınız yoksa da yani kripto piyasalarına bulaşmayacaksak da mutlaka verdiğiniz bütün kararlar aslında alternatif maliyeti olan kararlardır. Dolayısıyla bütün bu kararları bilgiye dayalı verirsek anlam kazanır” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: İHA