Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı canlı yayında asgari ücret zammı için temmuz ayına gözleri çevirdi. Bakan Bilgin, "Temmuzda bunu yeniden değerlendirerek, yeni bir asgari ücrette emekçileri koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz. Alım gücünü pazardaki durumunu tespit eden veriyi kullanacak araştırma yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılacak zamma ilişkin konuşan Bakan Bilgin, milyonları heyecanlandıran sözler sarf etti.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM

Asgari ücrete geçen yıl olduğu gibi bu yılda ara zam yapılacağını söyleyen Bakan Bilgin, "Asgari ücret nedir? Bu ücretin altında ücret olamaz demektir. Biz sosyal devlet sorumluluğu ile buna çok fazla önem gösterdik. Tabi şimdi enflasyon düşüyor. Biz çalışanları, emekçiler, koruyan bir yaklaşım içindeyiz. Enflasyonun düştüğünü rakamlardan anlıyoruz. Biz enflasyonu tüketici ve üretici fiyatlarından ölçüyoruz. Aradaki makas hızlı bir şekilde düşüyor. Bu şunu gösteriyor. Enflasyon gerçek anlamda düşme eğiliminde. Ama fiyatlardaki artış devam ediyor. Biz ne yapacağız bunu durduracağız. Sosyal devlet olarak ücretleri koruyacağız. Temmuzda bunu yeniden değerlendirerek, emekçileri koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz. Alım gücünü pazardaki durumunu tespit eden veriyi kullanarak araştırma yapıyoruz." dedi.

7 BİN 500 LİRA ÜZERİNDEKİ EMEKLİ MAAŞLARINA DÜZENLEME

Emekli maaşlarıyla ilgili de konuşan Bakan Bilgin, " Türkiye'de yaklaşık 15 milyon emekli var. 7 bin 500 lira altında maaş alanların sayısı 9,5 milyon civarında. Yapılan son düzenleme ile en düşük emekli aylığını 7 bin 500 liraya getirerek bu 9 milyon 500 bin insanımızın bir nebze de olsa nefes almalarını sağlayan bir düzenleme yaptık. Bunun dışında kalan 5 milyonun üzerinde insanın emeklilikleriyle ilgili bir düzenleme yaptık. Onlarda biraz rahatsızlık oluştu. Şimdi de 7 bin 500 lira üzerinde maaş alanlara ilişkin bir düzenleme için çalışıyoruz. Biz çalışmalarımızı bitirdik. Meclis tatile girdiği için Temmuzda uygulamaya koyacağız. Detayları Cumhurbaşkanımız açıklayacaktır. 7 bin 500 lira dahil olmak üzere kapsamlı bir düzenleme yapacağız." ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'NUN 300 MİLYAR DOLAR VAADİ

Kılıçdaroğlu'nun 300 milyar dolar vaadi sorulan Bakan Bilgin, "Yasal olarak Türkiye'ye para getirmenin mekanizmaları belli. Gidip uçağa para doldurup getiremiyorsunuz. Buradaki esas soru şu AK Parti'ye eleştirileri 'Türkiye'yi 440 milyar dolar borçlandırdınız' idi. Türkiye ne yaptı bunların karşısında? Türkiye altyapısını yeniledi, hızlı trenler yaptı, üretim tesisleri kurdu, sanayi ürünleri ihraç eden bir ülke haline geldi. Cumhuriyet tarihinde kamu borçlarının en düşük olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Buna itirazlarda bulunan bir siyaset anlayışı yarın size 300 milyar dolar getireceğimi nasıl diyebiliyor. Bu sıcak para mı? Alternatif maliyeti ne kadardır? Böyle bir şey mümkün mü? Ekonomik dışı bir açıklama bu, politik bir söylem. Türkiye bugün kendi kaynakları ile ekonomide büyümesini sürdüren bir kaç ülkeden biridir. Büyüme bizim enflasyon karşısında en büyük avantajımızdır. Biz maliyet enflasyonu yaşıyoruz. Talep enflasyonuna dönüşmemesinin en önemli nedeni de arzdan fazla üretimin yapılabilmesidir." şeklinde konuştu. Özkan ÇELİK

Editör: Zerrin Ağar