Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı'na bağlı Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleri, gelen şikayetler üzerine başlattığı çalışmada Manisa Merkez'de 500'ün üzerinde engelli park yeri olduğunu tespit etti. Bu yerlerden 120'ye yakınının Manisa'dan taşınan, ölen ya da kendisi Manisa Merkez'de olup da köylerde yaşayan engelli akrabalarının üzerine araç alan vatandaşlar tarafından alındığını belirleyen ekipler, konuyu UKOME'ye iletti. UKOME de son alınan kararla birlikte engelli park yeri başvurusu için yeni kriterler belirledi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Trafik Hizmetleri Şube Müdürlü Serdar Akçam, engelli park yerleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akçam kişiye özel engelli park yeri uygulamasına ilk başlandığı dönemde Manisa'da 10 kişilik bir başvuru yapıldığını, ancak engellilere yönelik araç alımlarının kolaylaşmasının ardından bu rakamda adeta bir patlama yaşandığını dile getirdi.
"YÖNETMELİKTE KİŞİYE ÖZEL PARK YERİ YOK"
Otopark yönetmeliğinde kişiye özel park yeri olmadığının altını çizen Akçam, "Otopark Yönetmeliği'ne göre kapalı ve açık otoparklarda her 20 araçtan biri engelliler için ayrılır. Bu yerler de genelde kapalı otoparklarda asansöre yakın, açık otoparklarda da çıkışa yakın yerlerde olur." ifadelerini kullandı.
"KÖYDEKİ AKRABASININ ADINA ARAÇ ALAN VAR"
Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin ve öncesinde Manisa Belediyesi'nin engellilere kolaylık olması açısından engellilerin evlerinin önüne park yeri uygulamasını başlattığını hatırlatan Akçam, "Ancak bu durum amacı dışında kullanılmaya başladı. Böyle olunca da diğer vatandaşların tepkisini çekti. Bu konuda bize şikayetler gelmeye başladı. Biz de ekiplerimizle birlikte bir çalışma başlattık. Çalışmalarımız sonucu Manisa'da 500'ün üzerinde kişiye özel engelli park yeri olduğunu tespit ettik. Bu yerlerden 120 tanesini alan vatandaşın ya öldüğünü, ya Manisa'dan ayrıldığını ya da kendisi merkezde yaşadığı halde köyde olan akrabasının adına park yeri talep ettiğini belirledik. Bu durumu da Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ne (UKOME) bildirdik." dedi.
UKOME YENİ KRİTERLER BELİRLEDİ
Verilen raporları inceleyen UKOME'nin yeni kriterler belirlediğini belirten Akçam, bu kriterler gereği engel durumu yüzde 90'ın altında olanlara engelli park yeri verilmemesi yönünde karar aldığını bildirdi. Ancak bu uygulamadan da bir süre sonra vazgeçildiğini aktaran Akçam, "Çünkü engel durumunun yüzde ile sınırlandıramayacağı görüldü. Bunun üzerine 2015 yılı ekim ayında yeni kararlar alındı. Buna göre, ‘Engelli vatandaşın adına tescil edilmiş engelli aracı olması, kendisi veya vasisi tarafından kullanılması. Engelli vatandaşın ikamet adresi ile levha istenilen adresin aynı olması. Engel durumu Sağlık Kurulu raporuyla yüzde 90 ve üzeri tespit edilenlerin taleplerinin kabul edilmesi, ancak yürüyebilen engellilerin kapsam dışında tutulması. Engel durumu yüzde 90'ın altında olup ağır yürüme bozukluğu tespit edilenler ile yürüyemeyecek derecede ortopedik engelli olması.' durumunda kişilerin engelli park yeri başvurusunun kabul edilmesi kararı alındı." diye konuştu.
"YİNE BAŞA ÇIKILAMADI"
UKOME'nin bu uygulamasının ardından son olarak Nisan ayı içerisinde bir karar aldığını söyleyen Akçam, kararda ‘sokakta engelli park yerinin yeterli olması durumunda ikinci bir park yerinin yapılmaması' ibaresinin yer aldığını açıkladı. Akçam, engelli park yerlerinin kişiye özel olmadığını vatandaşın bu anlamda sıkıntı yaşadığını vurguladı.
"YENİ UYGULAMADA NUMARALAR VAR"
UKOME'nin aldığı kararlar doğrultusunda Manisa Merkez'de toplamda 211 adet noktaya engelli park yeri levhasının takıldığını bildiren Akçam, bu levhaların her birine numara verildiğini, bu sayede başvuranların kim olduğunun bilindiğini, bir sokakta ne kadar engelli park yeri olduğunun ellerinde kayıtlı olduğunu ve yeni talepleri buna göre değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.
Haber: Burhan AKDEMİR
Editör: TE Bilişim